Holandský regulačný orgán pre hazardné hry de Kansspelautoriteit (KSA) sankcionoval licencovaného prevádzkovateľa za internetovú reklamu. Podľa KSA bola zverejnená reklama „zavádzajúca“, nakoľko nebola zreteľne a jasne označená ako marketing súvisiaci s hazardnými hrami.

Podľa KSA prevádzkovateľ inzeroval stávkové kurzy na webovej stránke zameranej na futbalové spravodajstvo. Kliknutie na kurz malo zákazníka presmerovať na webovú stránku prevádzkovateľa športových stávok. KSA uviedla, že nebolo jasné, či táto reklama pochádzala priamo od prevádzkovateľa hazardných hier alebo od tretej osoby. V dôsledku uvedeného KSA označil reklamu za zakázanú v zmysle zákona o hazardných hrách na diaľku (KOA). Regulačný orgán preto nariadil držiteľovi licencie, aby reklamu do 36 hodín odstránil, čo sa aj stalo.

ZDROJ: pixabay.com

Prevádzkovateľ je jedným z desiatich subjektov, ktorí v septembri dostali od KSA licencie na online hazardné hry. Zákon o hazardných hrách na diaľku síce bol vydaný vo februári 2019, avšak jeho implementácia bola odložená na jún 2020 a marec 2021. V dôsledku toho sa oneskorilo aj spustenie trhu s online hazardnými hrami v krajine. Trh s online hazardom bol otvorený 1. októbra tohto roku a hneď na to čelil ďalšiemu prerušeniu, keďže jeho systém samovylučovania Cruks zaznamenal technickú poruchu. Trh sa následne oficiálne otvoril 5. októbra.

Viacerí prevádzkovatelia sa rozhodli zablokovať holandských zákazníkov, kým nedostanú vlastnú licenciu na online hry od KSA. Patrí medzi nich spoločnosť Kindred, ktorá uviedla, že bude blokovať holandských zákazníkov, kým nedostane licenciu (očakáva sa v 2. štvrťroku 2022), a spoločnosť Entain, ktorá oznámila, že žiadosť o licenciu predloží do konca roka 2021.

Medzi ďalších prevádzkovateľov, ktorí tak urobili, patria aj spoločnosti Betsson a LeoVegas.

Holandská vláda v tejto súvislosti uviedla, že už v súčasnosti disoponuje údajmi, ktoré naznačujú, že hráči využívajúci stránky nelicencovaných online kasín prešli radšej k licencovaným prevádzkovateľom a prestali využívať služby prevádzkovateľov zo šedej zóny.