Videohry prešli od 80. rokov, kedy sa stali súčasťou hlavného prúdu, dlhú cestu. Vďaka úžasnému technickému pokroku je však budúcnosť hier mimoriadne vzrušujúca. Tu je zopár príkladov.

ROZPOZNÁVANIE TVÁRE (FACIAL RECOGNITION)

Technológia 3D skenovania a rozpoznávania tváre umožňuje systémom vytvoriť vašu reálnu podobu v hernom svete (takže si môžete vytvoriť vlastného avatara, ktorý vyzerá presne ako vy) alebo vynaliezavo preniesť vaše vlastné tvárové výrazy a gestá na iné digitálne stvorenia. Okrem toho by 3D kamera Intel® RealSense™ mohla vývojárom umožniť vytvárať hry, ktoré sa prispôsobujú aj emóciám hráča, a to skenovaním 78 rôznych bodov na tvári človeka.

ZDROJ: unsplash.com

ROZPOZNÁVANIE HLASU (VOICE RECOGNITION)

Ste príliš leniví vziať do ruky ovládač? Žiadny problém! Hlasom ovládané hry tu sú už nejaký čas, ale potenciál využitia tejto technológie v herných systémoch sa začína presadzovať stále častejšie – počítače v súčasnosti dokážu ľahko rozpoznať hlasové príkazy používateľa. Pomocou tejto technológie môžete nielen zapínať a vypínať konzolu, ale hlasovými príkazmi môžete ovládať aj samotnú hru, komunikovať na sociálnych sieťach, prehrávať výbery z knižnice médií alebo vyhľadávať na internete, a to všetko jednoduchou verbálnou komunikáciou s herným systémom.

OVLÁDANIE GESTAMI (GESTURE CONTROL)

Prípadne sa úplne zbavte ovládača! Technológia Intel RealSense vám umožní hrať hry z pohľadu prvej osoby – alebo jednoducho komunikovať so zariadením – len niekoľkými mávnutiami ruky. Pomocou 3D kamery, ktorá sleduje 22 samostatných bodov na vašej ruke, umožňuje ovládanie gestami používateľom spojiť sa s hrou pomocou prirodzených pohybov vášho tela. Napríklad hra Warrior Wave využíva technológiu RealSense takým spôsobom, že môžete použiť svoju ruku (ktorej obrys sa zobrazí na obrazovke) na to, aby ste doviedli skupinu starovekých gréckych vojakov v bežiacej hre niekam do bezpečia.

ÚŽASNÁ GRAFIKA (AMAZING GRAPHICS)

Od čias základnej 8-bitovej grafiky v hrách sme prešli dlhú cestu. Neuveriteľný technologický pokrok teraz umožňuje hráčom zažiť hry v plne vykreslených svetoch s fotorealistickými textúrami. Vďaka možnosti zvýšiť hrateľnosť s vyššou kvalitou obrazu sa zdá, že v hre sa pohybujete naživo. Dokonca, ako sa v komunite hráčov hovorí, niektorí hráči ani nechodia von, keďže tam je slabá grafika.

ZDROJ: peakpx.com

DISPLEJE S VYSOKÝM ROZLÍŠENÍM (HIGH-DEF DISPLAYS)

Pri takejto kvalitnej hernej grafike musíte mať nástroj, ako ju využiť. Vstúpte do hry s rozlíšením Ultra 4K. Hoci televízory so schopnosťou rozlíšenia 4K (čo znamená, že musia podporovať aspoň 4 000 pixelov) alebo notebooky s rozlíšením 4K (ako napríklad Lenovo Y50 poháňané procesormi Intel) začínali na tisícoch dolárov, ich ceny sa postupne znižovali, čím sa tento formát stal očakávaným štandardom aj pri hraní videohier. Vďaka bezkonkurenčným farbám a ostrosti sa 4K stáva predpokladom kvalitného grafického zážitku. A to tu už máme aj 8K!

VIRTUÁLNA REALITA (VIRTUAL REALITY)

Hoci mnohé herné konzoly pre virtuálnu realitu ešte neboli komerčne uvedené na trh, vývojári head súprav VR sú pripravení poskytnúť hráčom úplne pohlcujúci herný zážitok, aký ešte nikto nevidel. Stratiť sa v hre nebude naozaj žiadny problém a návrat do reality nebude teda žiadny ohurujúci zážitok. Chuť vracať sa do hry bude stále väčšia.

ROZŠÍRENÁ REALITA (AUGMENTED REALITY)

Ak vás virtuálny svet neláka, prečo si nevyskúšať nejaké hry v tom našom reálnom svete? Hry s rozšírenou realitou, ktoré nie sú obmedzené na monitor televízora alebo počítača, umožňujú hráčovi jedinečnú perspektívu. Manévrujú priestorom v rámci reálneho sveta a robia predmet hry použiteľným v skutočných situáciách. Zahrajte si napríklad stolný hokej na kuchynskej linke z ľubovoľného uhla alebo sa zúčastnite na niektorých hádankách zmapovaných prostredníctvom prekážok vo vašej vlastnej záhrade.

ZDROJ: pixabay.com

NOSITEĽNÉ HRY (WEARABLE GAMING)

Či už ide o inteligentné hodinky alebo okuliare, nositeľné hry umožňujú prenosné hranie bez toho, aby boli príliš invazívne. Spoločnosti, ktoré začali s využívaním nositeľných technológií na fitnes aplikácie, sa teraz snažia do tohto mixu zahrnúť aj zábavu. Play & Wear FUN!

MOBILNÉ HRY (MOBILE GAMING)

S príchodom smartfónov sa herný zážitok preniesol z herní a obývačiek a dostal sa do vašej dlane. Ako dokazuje nespočetné množstvo ľudí, ktorí sa pri vašej rannej ceste do práce vo vlaku krčia nad hrami na svojich zariadeniach, mobilná technológia spôsobila, že láska k digitálnym hrám sa rozšírila aj za hranice hardcore konzumentov konzol a online hráčov.

ZDROJ: pixabay.com

HRANIE NA CLOUDE (CLOUD GAMING)

Namiesto vytvárania herných systémov, ktoré si vyžadujú výkonnejší hardvér, sa vývojári snažia odľahčiť záťaž pomocou cloudu. Hry už nemusia byť obmedzené množstvom pamäte, ktoré ponúkajú disky alebo konzoly. Používanie cloudu otvára hry s obrovskými limitmi veľkosti servera, kde sa obraz prenáša na obrazovku prostredníctvom internetu.

HRY NA POŽIADANIE (ON-DEMAND GAMING)

Hráči už môžu sledovať a zdieľať priame prenosy hier. Podobne ako podobné služby na streamovanie filmov, aj možnosť streamovať videohry sa stáva čoraz bežnejším spôsobom prístupu k hernému obsahu.