Globálny orgán pre boj proti praniu špinavých peňazí Financial Action Task Force (FATF) ponechal Maltu a Filipíny na šedom zozname pozostávajúcom z jurisdikcií vyžadujúcich zvýšené monitorovanie, hoci konštatoval, že obe krajiny dosiahli pokrok v opatreniach proti praniu špinavých peňazí.

Dvojica krajín bola na zoznam zaradená v júni po tom, ako ich FATF označila za krajiny so „strategickými nedostatkami v režimoch boja proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a financovaniu šírenia zbraní hromadného ničenia“.

Malta následne prijala politický záväzok na vysokej úrovni, že bude spolupracovať s FATF a MONEYVAL na posilnení účinnosti svojich režimov AML (proti praniu špinavých peňazí) a CFT (proti financovaniu terorizmu).

ZDROJ: peakpx.com

FATF uviedol: „Malta by mala pokračovať v práci na realizácii svojho akčného plánu na odstránenie strategických nedostatkov vrátane toho, že bude naďalej preukazovať, že informácie o skutočnom vlastníctve sú presné, a že v prípade zistenia nepresnosti poskytnutých informácií sa na právnické osoby uplatňujú účinné, primerané a odrádzajúce sankcie zodpovedajúce rizikám prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.“

FATF tiež navrhol, aby sa na tých, ktorí neposkytnú potrebné informácie, vzťahovali „účinné, primerané a odrádzajúce sankcie“.

Medzi opatrenia, ktoré Malta navrhla do budúcnosti, patrilo väčšie využívanie jej Finančnej spravodajskej jednotky (FIU) s cieľom podporiť orgány stíhajúce daňové trestné činy a súvisiace prípady prania špinavých peňazí a vypracovanie spravodajských informácií, ktoré by maltským orgánom pomohli lepšie identifikovať vysoko rizikové prípady.

ZDROJ: fatf-gafi.org

Pokiaľ ide o Filipíny – ktoré boli na zoznam zaradené v júni z dôvodu „rizík spojených s junketmi v kasínach“ – FATF skonštatoval, že krajina „podnikla kroky na zlepšenie svojho režimu AML/CFT“. Dodal však, že musí preukázať viac práce pri implementácii svojho akčného plánu, najmä v súvislosti s junketmi.

Junket je dohoda medzi kasínom a organizátorom junketových zájazdov (JTO), ktorej cieľom je umožniť jednému hráčovi alebo skupine hráčov hrať v kasíne. Za to, že kasíno privedie hráčov do kasína, platí JTO províziu založenú na kolektívnej hráčskej aktivite hráčov v rámci junketu.

ZDROJ:pixabay.com

FATF uviedol, že v tejto oblasti je potrebné prijať ďalšie opatrenia: Filipíny by mali pracovať na implementácii svojho akčného plánu tým, že preukážu, že sa vykonáva účinný dohľad nad DNFBP (určené nefinančné podniky a profesie) založený na rizikách, preukážu, že orgány dohľadu využívajú kontroly AML/CFT na zmiernenie rizík spojených s kasínovými junketmi a uplatňujú sankcie voči neregistrovaným a nelegálnym prevádzkovateľom peňažných prevodov.“