Podľa novej správy Kansspelautoriteit (KSA), holandského regulačného orgánu pre hazardné hry, priemerný počet reklám na hazardné hry v holandskej televízii dosiahol viac ako 40 za hodinu.

Z prieskumu KSA vyplynulo, že v období od októbra do decembra 2021 sa medzi 21:00 a 22:00 hodinou zobrazovalo v priemere viac ako 35 reklám na hazardné hry, pričom medzi 23:00 a polnocou ich počet stúpol na viac ako 40.

Väčšinu reklám tvorili reklamy na lotérie a online platformy pre hazardné hry.

ZDROJ: Peakpx.com

Celkový počet zobrazení značiek hazardných hier v televízii vrátane značiek na billboardoch počas prenosov športových zápasov tiež dosiahol vrchol medzi 23:00 a polnocou, pričom v priemere ich bolo v tomto hodinovom intervale viac ako 120.

Podľa súčasného zákona sa reklama na hazardné hry nemôže v televízii objaviť v čase od 6:00 do 21:00.

Údaje spoločnosti Nielsen v správe tiež naznačujú, že celkové mesačné výdavky na reklamu v tomto sektore dosiahli v decembri 2021 vrchol na úrovni takmer 30 miliónov eur, hoci potom v januári 2022 klesli pod 20 miliónov eur. V každom meranom mesiaci bola lotéria sektorom s najvyššími výdavkami.

Výdavky prevádzkovateľov online hier dosiahli v decembri vrchol na úrovni 8,6 mil. Eur.

ZDROJ: peakpx.com

Správa prichádza po tom, ako minister Franc Weerwind prisľúbil, že bude ďalej potláčať reklamu na hazardné hry po tom, ako vstúpili do platnosti nové dobrovoľné pravidlá pre prevádzkovateľov.

V decembri sa združenie holandských licencovaných poskytovateľov hazardných hier (VNLOK) dohodlo na dobrovoľnom kódexe reklamy pre online hazardné hry v Holandsku, ktorý zahŕňa obmedzenia na bonusy a denné reklamy online.

Týmto kódexom rozšírila organizácia VNLOK, ktorej členmi sú Holland Casino, FPO Nederland, JOI Gaming, Nederlandse Loterij a ZEbet, opatrenia, ktoré už platia pre televíznu a rozhlasovú reklamu, aj na online reklamu.

Zákonné obmedzenia reklamy už existovali prostredníctvom zákona o diaľkovom hraní, ktorý sa začal uplatňovať na holandskom trhu online hier v októbri.

ZDROJ: peakpx.com

KSA v správe tiež odhalila, že v roku 2021 bolo regulačnému orgánu podaných 33 žiadostí o licenciu. Do konca roka bolo udelených jedenásť licencií, hoci René Jansen, predseda dozornej rady, uviedol, že niekoľko žiadostí sa stále spracováva a „úplnejší obraz“ bude pravdepodobne v polovici tohto roka.

Jansen tiež navrhol, že prevádzkovatelia musia prevziať zodpovednosť za prijatie zodpovedného prístupu v súvislosti s objemom a frekvenciou reklám.

Cieľom modernizácie politiky v oblasti hazardných hier… [bolo] „presmerovať“ hráčov od nelegálnych k legálnym ponukám,“ povedal.

To sa nedá dosiahnuť bez reklamy. Je na samotnom odvetví, aby to realizovalo opatrným a zodpovedným spôsobom. Úloha KSA je v súčasných predpisoch obmedzená,“ dodal Jansen.