Medzinárodná agentúra pre tenisovú integritu (ITIA) dostala od júla do septembra 2021 38 upozornení na podozrivé stávky, pričom štyri takéto udalosti sa odohrali na grandslamových turnajoch.

Z 38 upozornení prijatých prostredníctvom memoranda o porozumení ITIA s regulovaným stávkovým odvetvím boli štyri upozornenia z významných šampionátov – dve z Wimbledonu a dve z US Open.

Podujatím s najväčším počtom upozornení bol challenger ATP, na ktorý prišlo 13 upozornení. Deväť z nich pochádzalo z M25 Men’s World Tennis Tour, sedem upozornení bolo z M15’s Tour a ďalšie dve z W15 Women’s World Tennis Tour.

ZDROJ: unsplash.com

Davisov pohár, ATP World Tour 250 a W80 Women’s World Tennis Tour mali po jednom upozornení.

Zatiaľ čo úplnejšia analýza má byť uvedená vo výročnej správe ITIA, organizácia zdôrazňuje, že upozornenie nie je jednoznačným ukazovateľom, že zápasy boli ovplyvňované. Vo vyhlásení ITIA sa uvádza: „Neobvyklé modely stávkovania sa môžu vyskytnúť z mnohých iných dôvodov, ako je ovplyvňovanie zápasov – napríklad nesprávne stanovenie kurzov, dobre informované stávkovanie, kondícia, únava alebo forma hráčov, podmienky hry a osobné dôvody.“

ZDROJ: unsplash.com

„Počet a rozdelenie upozornení sa oznamuje štvrťročne. Pri vyvodzovaní akýchkoľvek záverov o prevládajúcej korupcii v celej tenisovej „pyramíde“ treba byť opatrný, pretože v dolnej časti je oveľa viac zápasov ako v hornej časti.“

Okrem upozornení ITIA v tomto období udelila tenistom aj zákazy činnosti, napríklad Alžírčanovi Hichemovi Yasrimu a Peruáncovi Mauriciovi Echazuovi Puentemu.