Na Ukrajine vstúpili do platnosti nové predpisy o zodpovednom hraní hazardných hier, ktoré ešte minulý mesiac schválilo ukrajinské ministerstvo spravodlivosti.

Národný regulátor, Komisia pre reguláciu hazardných hier a lotérií (KRAIL), prvýkrát zverejnil návrh nových pravidiel v júni. Schválené pravidlá zahŕňajú obmedzenia týkajúce sa bonusov pre existujúcich hráčov. Prevádzkovatelia sa musia „zdržať poskytovania akýchkoľvek bonusových platieb hráčom a poskytovania tovaru alebo služieb prostredníctvom stimulov, ktorých poskytovanie je priamo alebo nepriamo spôsobené prehrou hráča v určitej hre“.

Toto pravidlo by znamenalo, že prevádzkovatelia nesmú ponúknuť hráčom bonus z dôvodu, že prehrali peniaze, alebo podmieniť bonus prehrou. Všetci hráči musia mať tiež možnosť samostatného vylúčenia sa z hrania hazardných hier, aj stanovenia limitov pre vklady. Okrem toho musia mať hráči možnosť vidieť, koľko času strávili hraním.

ZDROJ:pixabay.com

Prevádzkovatelia sú podľa nových predpisov povinní vyškoliť zamestnancov, aby rozpoznávali možné príznaky problémového hrania u registrovaných hráčov.

Pravidlá schválilo ministerstvo spravodlivosti rozhodnutím z 11. augusta a po publikovaní nadobudli okamžitú účinnosť. „Zodpovedné hranie hazardných hier je základným princípom organizovania a prevádzkovania hazardných hier a zahŕňa realizáciu opatrení na prevenciu a minimalizáciu negatívnych dôsledkov individuálnej účasti na hazardných hrách, ako aj opatrení zameraných na organizovanie sebaovládania a sebakontroly hráčov,“ uviedol v tejto súvislosti KRAIL.

Pravidlá zodpovedného hrania prichádzajú krátko po tom, ako Ukrajina minulý rok opätovne legalizovala rôzne formy hazardu prijatím zákona o hazardných hrách.

Korupčný škandál šéfa regulačného orgánu

Ukrajinský KRAIL bol ale nedávno aj aktérom vážneho korupčného škandálu, keď bol minulý mesiac zadržaný bývalý predseda tohto regulačného orgánu kvôli podozreniu, že dostal 90 000 USD (65 850 GBP/76 777 EUR) výmenou za udelenie povolení a licencií na hazardné hry vybraným žiadateľom. Podrobnosti zo zatykača, ktorý bol vydaný na základe pokynu ukrajinskej špeciálnej protikorupčnej prokuratúry, naznačujú, že úradník KRAILu „požadoval finančné prostriedky za pomoc pri udeľovaní povolení a licencií v oblasti hazardných hier.“

ZDROJ: pixabay.com

Ukrajinský NABU tiež zverejnil, že počas leta 2021 viedol tzv. tajné vyšetrovanie. Tieto vyšetrovania viedli k odhaleniu korupčného syndikátu na vysokej úrovni v radoch predstaviteľov odvetvia hazardných hier. Na základe správy ukrajinskej federálnej protikorupčnej jednotky existuje „systém získavania nezákonných výhod v obzvlášť vysokých sumách za vydávanie povolení a licencií na právo prevádzkovať hazardné hry“. Zdokumentované dôkazy NABU poukazujú na nezákonný systém, v rámci ktorého člen KRAILu dostával nezákonné výhody za účelom ovplyvňovania rozhodovacieho procesu dozorného orgánu pre hazardné hry.

Veľké sumy úplatkov boli použité najmä na ovplyvnenie vydávania licencií na prevádzkovanie hazardných hier v mestách Záporožie a Černihiv.

Hoci meno podozrivého nebolo zverejnené, ukrajinské médiá, osobitne Ukrajinska Pravda, na základe informácií poskytnutých NABU špekulujú, že možným podozrivým je Jevgenij Getman. NABU na svojom mediálnom brífingu totiž uviedla, že úradník KRAILu bol v čase spáchania trestného činu „úradujúcim predsedom.” Podľa Ukrajinskej pravdy by teda páchateľom mohol byť práve Getman, ktorý v lete zastával funkciu predsedu regulačného orgánu.