Finále futbalovej Ligy majstrov bude po štyroch rokoch opäť záležitosťou FC Liverpool a Realu Madrid. V máji 2018 v Kyjeve zvíťazil španielsky tím 3:1 a rekordný trinástykrát sa stal európskym šampiónom. Bude Madrid oslavovať aj v Paríži? Skúste si tipnúť.

Liverpool cestuje do Paríža, kde sa vo finále Ligy majstrov stretne s Realom Madrid. The Reds už v tejto sezóne vyhrali EFL Cup a FA Cup. Oba tieto finálové duely sa po 120 minútach skončili bezgólovou remízou. Šanca, že sa tak stane aj v Paríži, sa javí viac ako nepravdepodobná. Liverpool si vo finále FA Cupu udržal proti Chelsea čisté konto, ale to je jediný prípad, keď v posledných šiestich zápasoch neinkasoval.

The Reds mali hladší priebeh postupu do finále ako ich súper. V skupinovej fáze postupne vyhrali s Milánom, Atleticom Madrid a aj s Portom. V 12 zápasoch Ligy majstrov skórovali aspoň dvakrát v každom zápase okrem domácej prehry 1:0 s Interom. Na ceste do finále porazili po dva tímy z Talianska, Portugalska a Španielska, pričom zdolali aj Villarreal a Benficu. Hoci v poslednom čase Salah a Van Dijk sedeli na lavičke, je takmer isté, že obaja hráči v sobotu vo finále Ligy majstrov nastúpia.

Real Madrid mal oveľa ťažšiu cestu do finále. Na nej prehral štyri zápasy vrátane jedného v každom z vyraďovacích kôl. Na začiatku skupinovej fázy ich doma porazil Sheriff, ale v ďalších piatich skupinových zápasoch s Interom a Šachtarom Doneck Real zvíťazil.

V poslednom 16. kole nastúpili proti PSG a prehrali 1:0. V druhom zápase na domácej pôde prehrávali 1:0 a potom sa vďaka hetriku Benzemu dostali do poslednej osmičky. Štvrťfinálový duel s obhajcom titulu Chelsea sa zdal byť úspešný, keď vyhrali prvý zápas vonku 3:1 a Benzema opäť dosiahol hetrik. V druhom zápase mal Real opäť problémy, keď prehrával 3:0 a 4:3, ale góly na poslednú chvíľu (jeden dokonca v nadstavenom čase) ho dostali ďalej. V semifinále to bol ďalší boj, keď prehrali prvý zápas vonku 4:3 a potom doma v druhom zápase prehrali o gól. Ďalšie góly v závere ich dostali späť do zápasu a do finále. Šampióni La Ligy sa teraz snažia vyhrať proti všetkým trom najlepším tímom Premier League.

Liverpool vstupuje do tohto zápasu v dobrej forme, a to aj napriek veľkej rotácii kádra. Stačilo to na víťazstvo v FA Cupe, ale nie na to, aby dokázal dobehnúť Manchester City v Premier League. Charakteristickou črtou ich posledných zápasov bolo úvodné zaváhanie v zápasoch, ale vrátili sa späť a víťazstvo vždy získali na svoju stranu. Real Madrid potvrdil svoje víťazstvo v La Lige s niekoľkými zápasmi k dobru. Odvtedy hráči v podstate odpočívajú a v posledných dvoch ligových zápasoch im to prinieslo len remízu. Na finále Ligy majstrov sa ale vrátia veľké futbalové mená.

Štatistika posledných stretnutí oboch tímov:

14/04/2021 – Liverpool 0-0 Real Madrid (Liga majstrov)

06/04/2021 – Real Madrid 3-1 Liverpool (Liga majstrov)

26/05/2018 – Real Madrid 3:1 Liverpool (Liga majstrov)

04/11/2014 – Real Madrid 1:0 Liverpool (Liga majstrov)

22/10/2014 – Liverpool 0-3 Real Madrid (Liga majstrov)

Pravdepodobné zostavy vo finálovom zápase:

Liverpool (4-3-3) : Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Milner (alebo Keita) – Salah, Mané, Luis Díaz

Real Madrid (4-3-3) : Courtois – Carvajal, Éder Militão, Alaba, Mendy – Kroos, Casemiro, Modrić – Valverde, Benzema, Vinícius Júnior

Po všetkých rotáciách v zostave v posledných týždňoch sa oba tímy budú snažiť postaviť do tohto finále Ligy majstrov svoje najsilnejšie zostavy. Liverpool bude mať v obrane opäť Van Dijka s cieľom znížiť počet inkasovaných gólov. K dispozícii budú aj Alexander-Arnold a Robertson, ktorí budú pravdepodobne tvoriť príležitosti na góly, ako aj brániť súperovi v skórovaní. Mo Salah si vo finále FA Cupu privodil zranenie a odvtedy nenastúpil na žiadny zápas. V sobotu však určite nastúpi a silný útok Liverpoolu bude chcieť Realu spôsobiť výrazné problémy. Thiago Alcántara ale pravdepodobne zápas vynechá po tom, čo sa zranil v dueli proti Wolves.

ZDROJ: peakpx.com

Čo sa týka Realu Madrid, v obrane nájdeme klasicky Davida Alabu, ktorý sa v posledných týždňoch ale tiež zranil, ale podľa Ancelottiho bude na toto finále úplne v poriadku. V strede poľa bude Modrič hráčom, pred ktorým sa Liverpool musí mať neustále na pozore. Vpredu sa Benzema bude usilovať o strelenie ďalších gólov v Lige majstrov a jeho spolupráca s Viniciusom Juniorom spôsobí Liverpoolu viac ako len zopár horúcich chvíľ.

Záver

Malo by to byť fantastické finále, v ktorom zrejme padne niekoľko gólov. Liverpool skóroval aspoň dvakrát vo všetkých zápasoch Ligy majstrov v tejto sezóne okrem jedného. The Reds skórujú síce často, ale v poslednom čase majú tiež problém udržať si čisté konto. Real Madrid sa do tohto finále Ligy majstrov prebojoval skutočne ťažko. Už viackrát sa zdalo, že zo súťaže vypadne, ale nakoniec sa mu podarilo dostať do Paríža. V tomto finále si môžete staviť najskôr na to, že oba tímy skórujú.

Zopár najčastejších otázok o finále Ligy majstrov 2021/2022:

1. Koľkokrát vyhral Real Madrid Ligu majstrov?

Tento španielsky klub vyhral vo svojej histórii celkovo trinásťkrát Ligu majstrov: 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017 a 2018! V rokoch 1962, 1964 a 1981 skončil klub na druhom mieste. Real Madrid je zrejme najúspešnejším klubom v súťaži. Je tiež jediným klubom, ktorý ju vyhral trikrát po sebe.

2. Koľko titulov v Lige majstrov získal Liverpool?

Anglický klub vyhral Ligu majstrov celkovo šesťkrát: 1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019. Trikrát skončil aj na druhom mieste: 1985, 2007, 2018. Liverpool patrí medzi európsku špičku spolu s klubmi ako Miláno (sedemnásobný víťaz) alebo Bayern (šesťnásobný víťaz).

3. Kde sa hrá finále?

Finále Ligy majstrov sa uskutoční v sobotu 28. mája o 21.00 h na štadióne Stade de France v Saint-Denis (severne od Paríža). Pôvodne sa malo konať na Krestovského štadióne v Petrohrade, ale po konfliktoch medzi Ruskom a Ukrajinou bolo miesto konania zmenené. Stade de France bude po rokoch 2000 a 2006 tretíkrát hostiť finále Ligy majstrov.

ZDROJ: peakpx.com

4. Kto je najlepším útočníkom v sezóne 2021/2022?

Francúzsky útočník Realu Madrid Karim Benzema je najlepším útočníkom tohtoročnej edície Ligy majstrov. Merengue prežíva fantastický rok a v tomto ročníku Ligy majstrov strelil už 15 gólov. Možno prekoná rekord a posunie sa ďalej v histórii Ligy majstrov. Aktuálnym rekordérom v počte gólov v jednej sezóne je Cristiano Ronaldo s celkovým počtom 17 gólov. Ak sa Benzemovi podarí vo finále dosiahnuť hattrick, nastrieľal by 18 gólov. Napriek tomu je nepravdepodobné, že by prekonal Ronaldov rekord, alebo ho dokonca dosiahol.

5. Kto bude rozhodovať zápas?

Finále Liverpool – Real Madrid bude rozhodovať Francúz Clement Turpin. Francúz už v tejto sezóne rozhodoval niekoľko zápasov Ligy majstrov.

6. Koľko získa víťaz finále?

Podľa RMC Sport si víťazný tím finále Ligy majstrov vloží do vrecka ďalších 20 miliónov eur k tomu, čo zarobil počas celej súťaže. Neúspešný finalista získa „len“ 15,5 milióna eur.