Eurojackpot je nadnárodná európska lotéria, ktorá bola spustená 23. marca 2012 a postupne sa k nej pripojilo Chorvátsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Nemecko, Maďarsko, Island, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko.

Garantovaná výhra za získanie hlavného jackpotu je minimálne 10 miliónov eur a maximálna možná výhra je na úrovni 90 miliónov eur.

História

Eurojackpot je pomerne mladá lotéria. Prvé žrebovanie sa uskutočnilo 23. marca 2012. Na lotérii sa v tom čase zúčastňovalo sedem krajín, ktorými boli Nemecko, Fínsko, Estónsko, Dánsko, Slovinsko, Taliansko a Holandsko.

Myšlienka lotérie EuroJackpot vznikla v roku 2006 a inšpiroval ju obrovský úspech európskej lotérie Euromilióny. Na novej koncepcii sa podieľali Nemecko, Fínsko, Dánsko, Slovinsko, Taliansko a Holandsko. Po vypracovaní koncepcie sa zástupcovia všetkých zúčastnených krajín stretli v novembri 2011 v Amsterdame a na záverečnom stretnutí sa dohodli na vzniku spoločnej európskej lotérie a jej pravidlách. Bezprostredne po tomto ustanovujúcom stretnutí sa k lotérii Eurojackpot pripojilo Estónsko. Prvý predaj tiketov sa začal 17. marca 2012 a prvé žrebovanie sa uskutočnilo 23. marca 2012.

Ako ďalšie sa k lotérii pripojilo Španielsko, stalo sa tak 30. júna 2012. 1. februára 2013 sa k nej následne pripojilo Chorvátsko, Island, Lotyšsko, Litva, Nórsko a Švédsko. Česká republika a Maďarsko spustili Eurojackpot 10. októbra 2014 a Slovensko 9. októbra 2015. Ako posledné lotériu Eurojackpot zaviedlo Poľsko 9. septembra 2017.

ZDROJ: unsplash.com

Do lotérie Eurojackpot sa doteraz zapojilo 18 krajín, takže ju môže hrať viac ako 312 miliónov ľudí. S možnosťou stávkovania online, kde má prístup k žrebom úplne každý na svete, je toto číslo ešte oveľa vyššie.

V Slovenskej republike je Eurojackpot zastúpený prostredníctvom spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s a v Českej republike prostredníctvom spoločnosti Sazka a.s.

Pravidlá lotérie

EUROJACKPOT je číselná lotéria, v ktorej hráč tipuje 5 čísel z číselného radu od 1 do 50 a súčasne tipuje 2 powerbalové čísla z číselného radu od 1 do 10. Žrebovanie sa uskutočňuje spravidla každý piatok po 20:00 hod. Pri každom žrebovaní sa žrebuje päť výherných čísel z prvého žrebovacieho zariadenia a dve výherné čísla sa žrebujú z druhého žrebovacieho zariadenia. Zo žrebovania, ktoré prebieha v štúdiu vo fínskych Helsinkách, sa uskutočňuje priamy prenos, ktorý je možné sledovať online.

Žrebovanie lotérie Eurojackpot zo dňa 17. septembra 2021 si môžete pozrieť tu:

Výška vkladu za jeden tip a na jedno stávkové obdobie sú 2,00 €. Jednou stávkou je možné uzatvoriť najviac 4 tipy, okrem systémových stávok, kde je počet tipov daný voľbou systému podľa systémových tabuliek EUROJACKPOT.

Charakteristika doplnkovej hry EUROJACKPOT JOKER

Doplnková hra EUROJACKPOT JOKER je číselná lotéria, ktorá sa prevádzkuje len s číselnou lotériou EUROJACKPOT. Hra EUROJACKPOT JOKER je stávka na šesťčíslie uvedené na potvrdení o uzatvorení stávky, ktoré vytvorí generátor náhodných čísel. Možno ju hrať ako súčasť lotérie EUROJACKPOT pomocou tiketov alebo náhodným tipom, ak si tipujúci účasť v hre EUROJACKPOT JOKER zvolí. Výška vkladu do hry EUROJACKPOT JOKER za jednu stávku na jedno stávkové obdobie je 1,00 €.

Výška výhry v prvom poradí pri zhode s vyžrebovaným šesťčíslím je 50 000 €.

Návod, ako vyplniť tiket pre lotériu Eurojackpot si pozrite v inštruktážnom videu od Tiposu:

Pravidlá jackpotovej výhry

Ak nikto nevyhrá hlavnú cenu, jackpot sa presunie do ďalšieho kola. Ak jackpot dosiahne maximálnu sumu 90 miliónov eur, všetky peniaze navyše sa presunú do druhej úrovne.

Do 31. januára 2013 mala lotéria EuroJackpot klauzulu „rolldown“: ak sa jackpot nevyhral počas 12 po sebe idúcich žrebovaní, 13. žrebovanie podliehalo „rolldownu“, pričom ak žiadny hráč neuhádol všetkých 7 výherných čísel, jackpot sa vyplatil na nižšej úrovni výhry, kde bol výherca k dispozícii. Práve táto klauzula určila výherný jackpot vo výške 27 545 857,50 EUR v auguste 2012, keď nemecký hráč správne uhádol 5 hlavných čísel, ale len jedno euro číslo, a získal hlavný jackpot.

S výnimkou prvej úrovne výhier sa výherné sumy vypočítavajú na národnej úrovni a môžu sa líšiť podľa krajiny, počtu výhercov, lotériových poplatkov atď.

Ak sa rozhodnete skúsiť šťastie v lotérii Eurojackpot, Winsider Vám želá veľa šťastia!