Rusko nepatrí k vychyteným centrám hazardu a hazardné hry sú v Rusku navyše striktne regulované. Hazardné hry je možné legálne hrať len v niektorých ruských regiónoch. Ide hlavne o kamenné herne, nakoľko online hazard je v Rusku v súčasnosti zakázaný.

Ruský zákon o hazardných hrách

Legislatíva v Rusku reguluje hazard veľmi rozdielne. V niektorých oblastiach sú kamenné herne legálne, v iných zase nie. Medzi ruské regióny, v ktorých sú špeciálne vymedzené oblasti pre kamenné herne, patria Primorie, Krasnodar, Altaj a Kaliningradská oblasť. V prípade kasínového biznisu vraj fungujú prevádzky aj v iných regiónoch, často sú však maskované ako internetové kluby. Čo však nie je možné považovať za legálnu aktivitu. Zaujímavosťou ale je, že lotérie a športové stávky sú napríklad v celom Rusku legálne.

Ako už bolo zmienené, online kasína sú v súčasnosti v Rusku zakázané. V krajine preto nie sú etablovaní žiadni legálni domáci prevádzkovatelia internetových kasín. Podľa ruského zákona o hazardných hrách môžu byť dokonca hráči sankcionovaní, pokiaľ sa v online kasíne zaregistrujú. Technicky je však zákonný postih hráčov online kasín len ťažko realizovateľný a podľa dostupných informácií neexistujú v tomto smere zatiaľ žiadne precedensy. Veľa zahraničných prevádzkovateľov online kasín pritom razí politiku, podľa ktorej sú ruskí občania vítaní ako registrovaní hráči.

ZDROJ: pixabay.com

Akú sú dôvody zákazu online kasín?

#1 Ochrana kamenných herní a kasín

Rusko zakázalo online kasína, pretože chcelo ochrániť svoje kamenné kasína. Niekoľko kamenných kasín, ktoré sú v Rusku legálne, sú územne limitované na štyri exkluzívne herné zóny, a teda potrebujú zvýšenú mieru ochrany. Zákaz online kasín má povzbudiť hlavne ruských hráčov k návšteve kamenných kasín, ako sú Altai Palace a Oracle Casino. Len málo hráčov by totiž cestovalo do týchto kasín, keby mohli hrať v online kasíne z pohodlia domova.

#2 Ochrana zraniteľných skupín

Ruská vláda cítila potrebu zakázať online hazardné hry a obmedziť land based herne aj z dôvodu ochrany neplnoletých občanov. V roku 2002, keď bol hazard v Rusku úplne legálny, bolo len v Moskve 58 kasín, približne 70 000 hracích automatov a 2 000 herní. Svoje služby a produkty pritom intenzívne propagovali, čím pútali pozornosť aj neplnoletých hráčov, najmä školopovinných detí. Výsledkom bolo, že tínedžeri začali uprednostňovať hranie na automatoch pred chodením do školy. Ruská asociácia pre rozvoj podnikania v oblasti hazardných hier a moskovskí psychiatri uviedli, že v Moskve hralo v tom čase každý deň pol milióna ľudí.

#3 Obmedziť podvody a pranie špinavých peňazí

Ruskú vládu ale netrápili len hazardné hry neplnoletých, problémové hranie a závislosť od hazardných hier, ale aj podvody a pranie špinavých peňazí. Väčšina herní sa vo veľkej miere vyhýbala aj plateniu daní. Vláda navyše nemala dostatočnú kontrolu nad veľkým počtom nelegálnych a nelicencovaných offshore hazardných spoločností, ktoré v Rusku v tom čase pôsobili.

Všetky uvedené faktory viedli ruskú vládu k ráznemu kroku, ktorým zo dňa na deň zakázala kasína v celej krajine. Hlavným dôvodom bola ochrana a zlepšenie sociálneho zdravia a ukončenie neetických obchodných praktík, ktoré podporovali hazardné hry.

ZDROJ: pixabay.com

Stručná história hazardných hier v Rusku

Predtým, ako sa Rusko v roku 1928 stalo súčasťou Sovietskeho zväzu, boli hazardné hry v Rusku legálne. Ako zábavu si ho užívali najmä zámožní a bohatí šľachtici, ktorí hrali v súkromných kluboch. V Sovietskom zväze však boli všetky druhy hazardných hier zakázané. Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, keď Rusko začalo prechádzať na voľné trhové hospodárstvo, sa v celej krajine začali objavovať legálne herne. V 90. rokoch 20. storočia bolo v Rusku veľa kamenných prevádzok, pričom začiatkom roku 2000 fungovalo len v Moskve vyše päťdesiat kamenných kasín. Išlo o zlatú éru hazardných hier. Situácia sa však zmenila v roku 2006, keď vláda zakázala online hazard, a v roku 2009 boli obmedzené aj kamenné kasína len na štyri určené regióny.

V roku 2012 začala ruská vláda technicky blokovať online kasína na medzinárodnej aj miestnej úrovni. „Čierna listina“ medzinárodných kasín bola zverejnená v roku 2014. Roskomnadzor, ruský telekomunikačný dozorný orgán, v posledných rokoch naďalej vo veľkom počte blokoval domény online kasín. V roku 2017 ich bolo zablokovaných 63 000. V roku 2018 sa tento počet dokonca zvýšil na niečo vyše 130 000 a odvtedy boli zablokované tisícky webov ďalších online prevádzkovateľov. V súčasnosti Roskomnadzor pokračuje v identifikácii a blokovaní internetových stránok s hazardnými hrami. Zablokoval aj populárne stránky s online hazardnými hrami, ako je PokerStars. Ruskí hráči, ktorí si aplikáciu PokerStars stiahli pred tým, ako vláda zakázala online kasína, však môžu hrať poker ďalej. Ruskí hráči medzitým neustále hľadajú spôsoby, ako získať prístup k zahraničným stránkam s online hazardnými hrami a ako ich používať. Napriek zákazom Rusi neprestali hrať online a existujú indície, podľa ktorých 65 % hazardných hier v Rusku sa hrá nelegálne prostredníctvom neautorizovaných internetových online kasín.

ZDROJ:pixabay.com

Aká je budúcnosť hazardných hier a online kasín?

Nadšenci hazardných hier v Rusku majú v súčasnosti možnosť hrať najmä v legálnych kamenných herniach a kasínach. Vzhľadom na globálny charakter internetu však môže byť takto striktná regulácia obmedzovania prístupu na národnej úrovni technicky náročná, najmä pokiaľ ide o webové stránky zahraničných prevádzkovateľov. Z tohto dôvodu prišla ruská vláda v lete s novelou zákona o hazardných hrách, výsledkom ktorej je, že od 13. júla 2021 majú ruské úverové inštitúcie a iní poskytovatelia platobných služieb zakázané spolupracovať s nelegálnymi prevádzkovateľmi hazardných hier a lotérií a zahraničnými poskytovateľmi platobných služieb, ktorí prijímajú a prevádzajú platby nelegálnym prevádzkovateľom hazardných hier a lotérií. V dohľadnej dobe teda nie je možné v Rusku očakávať akúkoľvek liberalizáciu legislatívy, skôr naopak. V budúcnosti by sa to však mohlo zmeniť, čo je však podmienené zmenou verejnej mienky a politických preferencií ruskej spoločnosti.