Hazardné hry v Macao sú legálne od roku 1850, keď portugalská vláda túto činnosť v autonómnej kolónii legalizovala.

Odvtedy sa Macao stalo celosvetovo známym ako „hlavné mesto hazardných hier na svete“ alebo „Monte Carlo východu“.

Hazardný cestovný ruch je najväčším zdrojom príjmov Macaa a tvorí približne 50 % jeho hospodárstva. Návštevníkmi sú prevažne čínski občania z pevninskej Číny a Hongkongu. Po príchode veľkých zahraničných kasín z Las Vegas a Austrálie Macao v roku 2007 predbehlo v príjmoch z hazardných hier Las Vegas Strip.

Až do zavedenia kasínových hier západného typu v 20. storočí sa hrali len čínske hry, z ktorých najpopulárnejšia bola Fan-Tan. Vo všeobecnosti možno hazardné hry v Macao rozdeliť do jednej zo štyroch kategórií: kasínové hry, dostihy chrtov, športové stávky a lotérie. V súčasnosti Macao neudeľuje licencie na prevádzkovanie online hazardných hier.

Macao, osobitná administratívna oblasť ako Hongkong, je jediným miestom v Číne, kde sú kasína legálne, a tento biznis sa od roku 2001, keď vláda ukončila štyri desaťročia trvajúci monopol hongkonského miliardára Stanleyho Hoa na hazardné hry, rozvíja ohromujúcim tempom.

Macao je najvýznamnejším hlavným mestom hazardu na svete, dosahuje najvyššie príjmy z hazardných hier a výrazne prevyšuje všetky ostatné centrá/miesta hazardu.

ZDROJ: wallpaperflare.com

História

V snahe zabezpečiť príjmy pre vládu legalizovala portugalská vláda hazardné hry v Macau v roku 1849. Koncom 19. storočia vláda zaviedla systém licencií pre fan-tan herne (čínske herne). Uvádza sa, že viac ako 200 herní bolo povinných platiť vláde nájomné za hazardné hry. Druhá monopolná koncesia na kasína bola udelená spoločnosti Tai Heng v roku 1937. Spoločnosť však bola príliš konzervatívna na to, aby dokázala plne využiť ekonomický potenciál hazardných hier.

Významný prelom v odvetví nastal v roku 1962, keď vláda udelila monopolné práva na všetky formy hazardných hier spoločnosti Sociedade de Turismo e Diversões de Macau (STDM), syndikátu, ktorý spoločne vytvorili hongkonskí a macajskí podnikatelia. STDM zaviedla hry západného štýlu a zmodernizovala námornú dopravu medzi Macaom a Hongkongom, vďaka čomu každoročne prichádzali milióny hráčov z Hongkongu.

V roku 1999 bolo Macao odovzdané Čínskej ľudovej republike a stalo sa osobitnou administratívnou oblasťou Číny. Počas tohto prechodu nedošlo v Macau k žiadnym zmenám v politike hazardných hier.

V roku 2002 vláda Macaa ukončila monopolný systém a udelila 3 (neskôr 6) koncesie na prevádzkovanie kasín (a subkoncesie): Sociedade de Jogos de Macau (SJM, dcérska spoločnosť STDM s 80 % podielom), Wynn Resorts, Las Vegas Sands, Galaxy Entertainment Group, partnerstvu MGM Mirage a Pansy Ho Chiu-king a partnerstvu Melco a PBL. Dňa 18. mája 2004 bolo otvorené kasíno Sands Macau v blízkosti trajektového terminálu v Macau. Dnes je v Macau 16 kasín prevádzkovaných STDM, ktoré majú rozhodujúci význam v kasínovom priemysle.

Ekonomický význam hazardu

Hospodárstvo Macaa sa vo veľkej miere spolieha na hazardné hry. V súčasnosti vytvára hazardný priemysel viac ako 40 % HDP Macaa. Od začiatku 60. rokov minulého storočia tvoria približne 50 % oficiálnych príjmov Macaa hazardné hry. Toto percento zostalo stabilné až do konca 90. rokov 20. storočia. V roku 1998 tvorila priama daň z hazardných hier 44,5 % celkových štátnych príjmov. V roku 1999 potom došlo k poklesu o 9,1 %, pravdepodobne v dôsledku rozvoja internetových hier. Po odovzdaní Macaa z Portugalska Číne OAO uvoľnila licencie na hazardné hry iným spoločnostiam, aby sa odstránil monopol STDM. V roku 2002 vláda podpísala koncesné zmluvy s dvoma macajskými hernými spoločnosťami, Wynn Resort Ltd. a Galaxy Casino. Tým sa trh s hazardnými hrami otvoril konkurencii a výrazne sa zvýšili daňové príjmy štátu. Do Macaa to prilákalo aj viac turistov. V súčasnosti podľa oficiálnych štatistík tvoria dane z hazardných hier 70 % príjmov vlády Macaa.

Podnikanie v oblasti hazardných hier je stále závislé od prosperity iných ázijských ekonomík, najmä čínskej. V dôsledku prísľubu Si Ťin-pchinga o potlačení korupcie v celej pevninskej Číne zisky kasín z celého Macaa hlásia pokles mesačných ziskov. Okrem toho rozširovanie iných miest s hazardnými hrami v regióne odláka cieľovú demografickú skupinu. Podľa agentúry Fitch Ratings vzrástli v roku 2018 tržby Macaa v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 13 %, čo však zaostalo za 41 % rastom na rozvíjajúcich sa trhoch s kasínami v Singapure, Južnej Kórei, na Filipínach a v Austrálii. V roku 2019 dosiahli príjmy kasín najnižšiu úroveň za posledné tri roky.

ZDROJ: unsplash.com

Hazardné hry a spoločnosť

Niektorí považujú kasína a hazard za škodlivé pre spoločnosť. Vysoká miera kriminality bola jedným z najväčších problémov, ktorým musela portugalská koloniálna vláda v Macao čeliť. Od návratu Macaa pod čínsku správu v roku 1999 sa situácia v oblasti verejnej bezpečnosti výrazne zlepšila. S rastom kasínového priemyslu sa rozvinul biznis nazývaný „bate-ficha“, ktorý zvyčajne prevádzkujú rôzne triádové spoločnosti. Podnikanie v oblasti bate-ficha je prvkom zapojenia triád do hazardného priemyslu v Macao. Bate-ficha zahŕňa predaj „mŕtvych žetónov“ zákazníkom, ktoré sa nedajú vymeniť za hotovosť v kasínach, ale len prostredníctvom mužov alebo žien z bate-ficha, ktorí sú oficiálne známi ako „promotéri hazardných hier“ alebo „sprostredkovatelia“ za províziu.

Účasť triád (a teda mafie) v kasínach v Macao má vážny sociálny vplyv na miestnu oblasť. Priťahuje pozornosť čínskych gangstrov, ktorí sa venujú vydieraniu a výpalníctvu. Keďže rôzne triádové spoločnosti súperia o kontrolované územie v kasínach a na uliciach, z času na čas dochádza k ostrým sporom medzi skupinami. Tie sa často riešia násilným spôsobom. Ešte horšie je, že triádové spoločnosti sa v Macao stali takými vplyvnými, že sa ľudia snažili hľadať pomoc skôr u týchto skupín ako u polície. Hoci sa situácia od odovzdania Číny v roku 1999 zlepšila, tento problém je v miestnej oblasti stále zakorenený.