Gibraltár bol oficiálne pridaný na grey list (šedý zoznam) Finančnej akčnej skupiny (FATF) v dôsledku nedostatkov súvisiacich s jeho odvetvím hazardných hier. Naopak Malta z tohto zoznamu nateraz vypadáva.

FATF – globálny orgán pre boj proti praniu špinavých peňazí – vedie zoznam „jurisdikcií pod zvýšeným dohľadom“, známy aj ako šedý zoznam (grey list FATF).

Na tlačovej konferencii, ktorá sa oneskorila z dôvodu predĺženia diskusií na plenárnom zasadnutí FATF, tento orgán oznámil, že Gibraltár bol pridaný na šedý zoznam medzi krajiny so zvýšeným dohľadom.

ZDROJ: peakpx.com

V dôsledku toho prijali gibraltárski úradníci akčný plán v tejto oblasti. „Gibraltár musí prijať niekoľko opatrení vrátane zamerania sa na regulátorov finančného systému vrátane prevádzkovateľov hazardných hier a právnikov,“ vysvetlil predseda FATF Marcus Pleyer. „V súčasnosti orgány dohľadu neuplatňujú dostatočné pokuty za nedostatky v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí.“

Je to dôležité, keďže sektor hazardných hier na Gibraltári je veľký a je zameraný najmä na zahraničné jurisdikcie.“

Organizácia v júni 2021 pridala Maltu na svoj zoznam jurisdikcií, ktoré podliehajú zvýšenému monitorovaniu, spolu s Filipínami, Haiti a Južným Sudánom.

FATF vysvetľuje, že krajiny zaraďuje na zoznam, ak sa domnieva, že majú „strategické nedostatky vo svojich režimoch na boj proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a financovaniu šírenia zbraní hromadného ničenia“.

ZDROJ: pixabay.com

Keď FATF zaradila Maltu na zoznam, predložila jej „akčný plán“ zameraný na tri oblasti. Prvý z týchto bodov sa týkal preukázania, že informácie o skutočnom vlastníctve sú presné, zatiaľ čo druhý a tretí sa týkal zvýšenia a lepšieho vymedzenia úlohy jej Finančnej spravodajskej jednotky.

V marcovej aktualizácii potom organizácia odhalila, že Malta „v podstate dokončila svoj akčný plán“ uskutočnením reforiem. Tie zahŕňali zvýšené využívanie služieb Finančnej spravodajskej jednotky (FIU) na stíhanie prípadov prania špinavých peňazí a daňových trestných činov.

ZDROJ: peakpx.com

Organizácia však rozhodla, že krajina potrebuje kontrolu na mieste, aby sa zabezpečilo vykonávanie opatrení proti praniu špinavých peňazí.

Po ukončení tohto preskúmania bola Malta zo zoznamu vyradená.

To však neznamená, že nie je potrebné urobiť ešte viac práce,“ dodal Preyer. „Do budúcnosti FATF dôrazne vyzýva Maltu, aby pokračovala v zlepšovaní svojho systému.“