Päť mužov bolo zatknutých za pranie špinavých peňazí pri pokuse prekročiť most Hongkong-Zhuhai-Macau. Hongkonskí colníci tvrdia, že muži sa podieľali na operáciách, pri ktorých sa nelegálne prepravovalo viac ako 22 miliónov dolárov v hotovosti, ktoré boli pravdepodobne získané podvodom. O prípade informovala samotná hongkonská vláda.

Veľký krok v boji proti pašovaným peniazom

Dôvodom zatknutia je manipulácia s „majetkom, o ktorom sa predpokladá, že predstavuje výnosy z trestného činu, za ktorý sa podáva obžaloba“, a konanie v rozpore s nariadením o cezhraničnom pohybe fyzických peňazí a platobných nástrojov na doručiteľa.

Vyšší superintendant Mark Woo Wai-kwan hovoril s denníkom South China Morning Post a vysvetlil, že nejde o prvý prípad takejto trestnej činnosti. Je to však prvý veľký úspech v boji proti takýmto trestným operáciám. „Je to prvýkrát, čo hongkonská colná správa rozbila stroj na pranie špinavých peňazí, ktorý bol zapojený do operácií pašovania veľkej hotovosti a využívania cezhraničných vodičov,“ uviedol.

Juhočínsky spravodajský portál spresnil, že finančné prostriedky boli pravdepodobne vyprané v kasínach v Macau.

Za tento trestný čin môžu muži stráviť vo väzení 14 rokov

Päť mužov bolo zatknutých v priebehu štyroch dní od 19. do 23. augusta. Všetci sú vo veku 40 až 43 rokov. Traja z nich boli údajne cezhraniční vodiči, zatiaľ čo zvyšní dvaja sú podnikatelia v zmenárenských službách. Dvaja z páchateľov boli zatknutí na ceste späť do Hongkongu. Dvojica mala vtedy pri sebe len zlomok hotovosti, ktorá sa odhaduje na 2,6 milióna dolárov. Peniaze boli ukryté v ich vozidlách, ale našli ich colníci, čo viedlo k zatknutiu oboch vodičov. Zdroj peňazí miestni vyšetrovatelia zatiaľ neodhalili.

Mužom teraz hrozí až 14 rokov väzenia a pokuta do výšky 640 000 USD za vedomú účasť na prevode nelegálnych finančných prostriedkov.

Pokračujú veľké zásahy proti praniu špinavých peňazí

Predpokladá sa, že muži sú súčasťou väčšej nelegálnej organizácie, ktorá si zarába praním špinavých peňazí. Hongkonská vláda ju prvýkrát odhalila v máji tohto roku a odvtedy sa údajne uskutočnilo viac ako 17 prevádzačských akcií, pričom pri každej z nich sa údajne previedlo 3,5 milióna dolárov v hotovosti. Syndikát na pranie špinavých peňazí má pravdepodobne operátorov v Macau a Ču-chaji, a preto Hongkong vyzval príslušné orgány týchto regiónov, aby pomohli potlačiť nelegálne aktivity.

Hongkonská vláda verí, že s pomocou Macaa a Ču-chaju bude nasledovať viac zatýkaní a pomôže rozbiť zločinecký syndikát.