Miliardár a zábavný magnát James Dolan, šéf spoločnosti Madison Square Garden Entertainment Corp. (NYSE: MSGE), si vyslúžil kritiku za honorár, ktorý údajne odsúhlasil skupine U2 za otvorenie MSG Sphere v Las Vegas na jeseň tohto roku. Angažovanosť írskej kapely bola finálne oznámená prostredníctvom reklamy na Super Bowl po tom, čo sa o nej šuškalo od júla 2022.

Podľa správy denníka New York Post, ktorá cituje nemenované „zdroje blízke MSGE“, dostane írska rocková skupina 10 miliónov dolárov za produkciu a odohranie tucta koncertov v aréne v tvare balóna s kapacitou 17 500 miest, ktorá sa stále stavia za rezortom Venetian. V dnešnej dobe sa to možno nezdá veľa, ale je to navyše k 90 % z predaja vstupeniek, ktoré U2 získa za svoju 12-koncertnú šnúru.

Správa denníka The Post je zároveň prvou správou, ktorá špekuluje o dátume začiatku koncertov, čím sa zároveň otvorí aj možný termín prvého koncertu: piatok 29. septembra 2023.

ZDROJ: peakpx.com

Podľa denníka The Post Dolanova bezprecedentná investícia do U2 „vyvoláva v jeho spoločnosti obavy“. Denník tiež ako prvý informoval, že Dolan začiatkom tohto týždňa prepustil dvoch najvyšších predstaviteľov MSG Sphere a po čistkách vymenoval za prezidenta seba.

Hoci sa to dlhoročným fanúšikom nemusí zdať, U2 sa naposledy dostali do americkej Top 10 pred neuveriteľnými 31 rokmi. Vtedy sa ich singel „One“ dostal na 10. miesto hitparády.

Hovorca spoločnosti MSG Entertainment sa ohradil voči tvrdeniam denníka The Post a povedal novinám: „Bez toho, aby sme zachádzali do podrobností, sme si veľmi istí investíciou, ktorú sme urobili do U2 ako otváracieho interpreta pre Sphere.“

ZDROJ: MSG Sphere

Hrdosť (v mene peňazí)

Olej do ohňa prilial finančný riaditeľ MSG Entertainment David Byrnes, ktorý minulý týždeň na konferenčnom hovore priznal, že miesto konania podujatia stále nenašlo žiadneho firemného sponzora. Medzi nimi je aj veľký sponzor, ktorého MSG Sphere hľadá – spoločnosť, ktorá by bola ochotná zaplatiť 50 miliónov dolárov za to, že sa po nej Sphere bude volať.

ZDROJ: peakpx.com

„To nie je dobré, pretože celá myšlienka spočíva v tom, že hotovosť od sponzorov vykompenzuje straty zo zmlúv poskytnutých áčkovým skupinám ako U2 na produkciu ich drahých koncertov,“ uviedli noviny.

A tlak sa podľa The Post stupňuje. Rozpočet na výstavbu high-tech haly sa od ohlásenia projektu pred tromi rokmi takmer zdvojnásobil na 2,2 miliardy dolárov – najmä v dôsledku inflácie a odkladov súvisiacich s pandémiou. Pôžička vo výške 275 miliónov dolárov na dokončenie stavby bola v decembri získaná od banky JPMorgan.

Obrovské výdavky bude pravdepodobne predstavovať aj dlhodobý prenájom parkoviska. Podľa denníka The Post prebiehajú rokovania so spoločnosťou Wynn Resorts o neďalekom pozemku. Ako však noviny poznamenali, dlhodobý prenájom priľahlého parkoviska sa zvyčajne zabezpečuje ako jeden z prvých krokov výstavby.

Ďalší interpreti a skupiny sa hľadajú

Hoci Dolan plánuje zabezpečiť štyri až šesť koncertných šnúr ročne, zatiaľ bola ohlásená len skupina U2. Podľa denníka The Post je to aj kvôli tomu, že žiadne ďalšie významné skupiny nemajú o produkciu a Dolanove peniaze záujem. Nechcú produkovať veľkolepé vizuálne predstavenia, ktoré by mohli prekryť ich hudbu a ktoré by sa potom nedali preniesť na iné miesta, citoval The Post svoje zdroje.

ZDROJ: peakpx.com

Podľa The Post je to jeden z dôvodov, prečo Dolan plánoval spolupracovať s Irvingom Azoffom na projekte Sphere. Mocný manažér kapiel Eagles, Harry Styles a John Mayer sa však namiesto toho rozhodol pre spoluprácu s developermi z Los Angeles Oak View Group, ktorí chcú postaviť konkurenčnú arénu ako súčasť zábavnej štvrte Blue Diamond južne od Las Vegas Strip s rozpočtom 3 miliardy dolárov

S Larrym alebo bez neho

Nielenže MSG Sphere dostáva za svoj vysoký záväzok voči U2 poriadne zabrať, ale kapela dostáva za jeho prijatie zabrať aj od svojej základne fanúšikov. To preto, že teraz bude musieť odohrať svoje koncerty v Las Vegas s náhradným bubeníkom. Larry Mullen Jr. sa bude totiž minimálne do konca roka 2023 zotavovať z operácie krku a lakťov.

Bubnovať s U2 bude Bram van den Berg, prakticky neznámy hudobník z Holandska.

To je smiešne! Larry Mullen Jr. založil kapelu,“ uviedol v stredu hudobný influencer Rick Beato v príspevku na YouTube, ktorý nazval: „Drahá U2, čo si o sebe myslíš?“

ZDROJ: MSG Sphere

Prostredníctvom tlačového vyhlásenia MSG to uviedli členovia U2 Bono, The Edge a Adam Clayton: „Dáme do toho všetko, čo máme, aby sme sa priblížili k Sphere bez nášho spoluhráča na mieste bubeníka, ale Larry sa k nám pripojil a privítal Brama van den Berga, ktorý je silnou osobnosťou a ide s nami do toho.“.

Na koncerte vo Sphere sa pracovalo už dlho,“ pokračovalo vyhlásenie U2. „Nechceme sklamať ľudí, a už vôbec nie naše publikum… Pointa je, že U2 nehrali naživo od decembra 2019 a my sa potrebujeme vrátiť na pódium a opäť vidieť tváre našich fanúšikov.“