Už po stáročia sa viaceré populárne spoločenské aktivity a ich preferencia rozdeľujú podľa pohlavia a hazardné hry nie sú výnimkou. Táto činnosť zostáva už dlhší čas doménou najmä mužského pohlavia, ale nedávne štatistické údaje naznačujú, že aj tu sa situácia mení a podiel žien v gamblingu rastie.

Redaktor portálu europeangaming.eu Vlad Poptamas prináša v tejto súvislosti zaujímavý pohľad na výsledky prieskumu preferencií medzi mužmi a ženami v oblasti hrania hazardných hier, ktoré ponúkajú zároveň výstižný obraz toho, ako vyzerá hranie hazardných hier na strane nežného pohlavia.

Nárast počtu hráčok

Netreba pripomínať ako „často“ pred dvadsiatimi rokmi hrali ženy v porovnaní s mužmi. Dlhý čas prevládalo mužské pohlavie v rôznych formách hazardných hier – v kamenných herniach, online kasínach, športových stávkach aj dostihových stávkach. S rastúcou popularitou tohto odvetvia sa však ženské hazardné hry začali približovať svojmu mužskému náprotivku. Štúdia o írskej scéne hazardných hier z roku 2018 odhalila, že hodnota tohto odvetvia sa pohybuje okolo 8 miliárd EUR. V nasledujúcom roku sa toto číslo vyšplhalo na odhadovaných 10 miliárd EUR. Tieto neustále rastúce čísla vychádzajú z väčšej dostupnosti, ktorú do segmentu hazardných hier priniesli technologické inovácie.

ZDROJ: pixabay.com

Ako píše Vlad Poptamas ženy majú teraz prístup k najlepším online kasínam v Írsku z pohodlia domova a začína sa to prejavovať na percente žien, ktoré sa zúčastňujú na hazardných hrách. Štúdia z roku 2019 o percentuálnom zastúpení pohlaví írskych hráčov odhalila, že v rodovo vyváženej vzorke predstavovala pravdepodobnosť, že v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov hral hazardné hry muž, 70,5%. Pravdepodobnosť, že v rovnakom období hrala hazardné hry žena, bola 64,1%. Tieto údaje stále poukazujú na to, že pravdepodobnosť hrania hazardných hier je u mužov stále vyššia ako u žien, ale zároveň ukazujú, že rozdiel medzi pohlaviami (6%) nie je taký výrazný ako v predchádzajúcich štúdiách (10% a viac). Za nárast počtu hráčok môže do veľkej miery nástup online kasín; viaceré online herne uviedli, že značnú časť ich mesačných zákazníkov tvoria práve ženy.

ZDROJ: pixabay.com

Aký druh hráčov sú ženy?

Komisia pre hazardné hry v Spojenom kráľovstve skúmala vzorky hráčov mužského a ženského pohlavia a zistila, že okrem rozdielu v percentuálnom zastúpení mužov a žien, ktorí hrajú hazardné hry, existuje aj rozdiel v metóde, ktorou obe pohlavia hrajú. Prvý prejav tohto druhého rozdielu sa objavil v type hier, ktoré ženy uprednostňovali, a potvrdili ho aj niektoré ďalšie štúdie vykonané v írskom odvetví hazardných hier. Tieto výskumy odhalili, že ženy pristupujú k hazardným hrám menej riskantne a radšej trávia čas hraním na automatoch, ktoré predlžujú čas hrania bez toho, aby museli minúť príliš veľa peňazí.

Ďalšie štúdie na túto tému tiež ukázali, že ženy sa od mužov výrazne líšia v tom, ako reagujú na prehry. Podľa austrálskej štúdie, ktorú uskutočnila Univerzita v Adelaide, majú muži tendenciu prejavovať energickejšie reakcie na výsledok svojho hrania vrátane častých agresívnych výbuchov. Na druhej strane hráčky reagovali na prehry jemnejšie a menej prudko. Väčšina žien po prehre prejavuje známky stresu na rozdiel od prejavov akejkoľvek formy agresie.

ZDROJ: pixabay.com

Ružová budúcnosť hazardných hier?

Budúcnosť celosvetových hazardných hier je pomerne vzrušujúca, čo dokazuje aj prudký nárast popularity online gamblingu v poslednom období. Len v samotnom Írsku pozostáva odvetvie hazardných hier z 10 000 hracích automatov, 1100 stávkových kancelárií a desiatok internetových herní. Len v roku 2019 sa na hazardné hry v Írsku vynaložilo podľa odhadov 10 miliárd EUR. Tieto ročné výdavky boli rozložené medzi online kasínové hry, športové stávky, konské dostihy, stieracie žreby a lotérie. Odborníci predpovedajú, že do roku 2023 bude hodnota svetových hazardných hier predstavovať približne 100 miliárd EUR, pričom hlavným motorom tohto exponenciálneho rastu by malo byť online stávkovanie. Prognózy tiež predpokladajú, že najmenej 70% ľudí vo veku od 21 do 40 rokov sa v tom čase zapojí do niektorej z foriem hazardných hier.

ZDROJ: shutterstock.com

Najobľúbenejšie online hazardné hry medzi ženami

Štúdie tiež ukázali, že v porovnaní s mužmi majú ženy pri hraní hazardných hier sklony k hrám, ktoré nevyžadujú budovanie stratégie a vyššiu mieru koncentrácie. Viac žien uprednostňuje spoločenské hry pred individuálnym typom hazardu. Medzi najobľúbenejšie možnosti online hazardných hier medzi ženami patria:

Automaty: Na rodovo neutrálnej škále sú online automaty najobľúbenejšou možnosťou pri výbere hazardnej hry. Z prieskumov vyplýva, že ženy si častejšie vyberajú online automaty s ústrednými ženskými postavami a pútavým príbehom, pričom percento výhry je až na treťom mieste medzi faktormi, na ktoré si dávajú pozor.

Ruleta: Ruleta je ďalšou online hrou, ktorá je medzi ženami veľmi obľúbená. Online európska ruleta a ruleta so živým krupiérom ponúkajú jedinečnú kombináciu luxusu a jednoduchosti, ktorú väčšina hráčok považuje za atraktívnu.

Bingo: Bingo sa často považuje za staromódnu hru, ktorá je príjemná len pre starých hráčov, ale zavedenie online binga tento názor do istej miery zmenilo. Táto hra prináša dostatočný spoločenský zážitok na to, aby presvedčila hráčky, že je jednou z vyvolených a preferovaných hier zo strany nežného pohlavia.

Záverom Poptamas konštatuje, že s rozvojom technológií a inovácií sa budú hazardné hry aj naďalej stávať podstatne vzrušujúcejšou a ľahšie dostupnou činnosťou. A to aj pre ženskú časť hráčskej komunity. Éra tohto odvetvia, v ktorej dominovali výlučne muži, je zdá sa už definitívne na odchode.