Komisia pre hazardné hry oficiálne udelila spoločnosti Allwyn Entertainment štvrtú licenciu na Národnú lotériu v Spojenom kráľovstve, čím ukončila 28-ročné pôsobenie spoločnosti Camelot Group ako prevádzkovateľa.

Komisia uzavrela „splnomocňujúcu dohodu“ s lotériovou spoločnosťou, ktorá bola predtým známa ako Sazka, čo znamená, že spoločnosť Allwyn oficiálne získala licenciu. Začal sa tým formálne prechod na nového prevádzkovateľa lotérie.

ZDROJ: shutterstock.com

Štvrtá licencia má obsahovať viacero zmien oproti predchádzajúcim rokom. Cieľom je zlepšiť podmienky a parametre lotérie z pohľadu spotrebiteľa ale aj z pohľadu držiteľa licencie. Medzi tieto zmeny patrí okrem iného zmena motivačného mechanizmu prevádzkovateľa, ktorý by mal podľa regulačného orgánu viac dbať na výnosy určené na dobročinné účely. Súčasťou bude aj väčšia flexibilita prevádzkovateľov, pevná 10-ročná lehota platnosti licencie a vytvorenie charty pre maloobchodníkov.  

Sme radi, že sme oficiálne udelili štvrtú licenciu spoločnosti Allwyn po veľmi úspešnej súťaži a rozhodnutí súdu zrušiť pozastavenie procesu udeľovania licencie,“ povedal generálny riaditeľ Komisie Andrew Rhodes. „Teraz sa tešíme na spoluprácu so všetkými stranami s cieľom zabezpečiť hladké a efektívne odovzdanie.“

Som presvedčený, že Allwyn a kľúčové zmeny pre štvrtú licenciu zmaximalizujú výnosy na dobročinné účely, podporia inovácie, splnia naše zákonné povinnosti a v konečnom dôsledku budú chrániť jedinečné postavenie národnej lotérie.“

ZDROJ: Allwyn

Generálny riaditeľ spoločnosti Allwyn, David Craven, dodal, že jeho podnik je nadšený z prevzatia lotérie.

Tento okamih predznamenáva čas zmeny pre Národnú lotériu,“ povedal. „Túto vzrušujúcu novú kapitolu sme už začali; Musíme sa chopiť tohto momentu a vytvoriť vhodné podmienky na to, aby sme Národnú lotériu inovovali.“

Naším hlavným cieľom pri transformácii je zvýšiť výkonnosť, čo v konečnom dôsledku povedie k zvýšeniu príspevkov na dobročinné účely. Tešíme sa, že môžeme tiež privítať súčasných kolegov z Camelotu vo Watforde a stať sa súčasťou tejto novej, vzrušujúcej kapitoly,“ pokračoval Craven.

Sporné udelenie licencie

V marci Komisia oznámila, že prevádzkovateľ lotérie s európskym zameraním je jej preferovaným žiadateľom o licenciu, čo znamená, že lotériu bude po prvýkrát od jej založenia v roku 1994 prevádzkovať nový prevádzkovateľ.

Toto oznámenie sa stretlo s odporom zo strany Camelotu, predchádzajúceho prevádzkovateľa, ako aj IGT, poskytovateľa technológie Camelotu. Obe spoločnosti toto rozhodnutie kritizovali a nakoniec ho napadli aj na súde.  

ZDROJ: The Sun

Spoločnosť Camelot v apríli napadla rozhodnutie na súde a tvrdila, že Komisia nebola vo svojej komunikácii otvorená, a že jej zamestnanci „mali dostať riadne vysvetlenie“, prečo Komisia neobnovila licenciu Camelotu. To viedlo k tomu, že Najvyšší súd automaticky pozastavil platnosť rozhodnutia o udelení licencie.

Začiatkom septembra však spoločnosť Camelot stiahla svoju námietku na Najvyššom súde po správach v médiách, že peniaze na dobročinné účely by mohli byť ohrozené zdĺhavým súdnym sporom – čím sa odstránila posledná prekážka pre spoločnosť Allwyn získať licenciu.