Prvé kasíno v Japonsku bude postavené v západnom meste Osaka. Rezort, ktorého otvorenie je naplánované na rok 2029, bude stáť 1,8 bilióna JPY¥ (13,5 miliardy USD) a bude veľkolepým projektom.

Okrem hotelov, konferenčného centra, nákupného centra, múzea a trajektového prístavu bude súčasťou obrovského komplexu letoviska na ostrove Jumešima aj neďaleká helikoptérová plošina pre cestujúcich.

Kasína a iné formy súkromných hazardných hier boli v Japonsku predtým zakázané, ale zákon o integrovanom letovisku (IR) prijatý v roku 2018 stanovil výnimku pre kasínové hry, ako je poker alebo bacarat, ktoré sa hrajú na miestach, ktoré vláda povolila na prilákanie turistov.

Vďaka 126 miliónom bohatých obyvateľov a blízkosti k bohatým hráčom v Ázii je Japonsko pre majiteľov kasín ceneným trhom, aj keď prieskumy odhalili, že mnohí sa obávajú závislosti a násilia.

Projekt Osaka IR viedol americký prevádzkovateľ kasín MGM Resorts International a miestny partner Orix Corp, pričom každý z nich vlastní 40 % podiel v spoločnosti založenej na výstavbu a prevádzku komplexu.

V dokumente miestnej vlády sa uvádza, že banky MUFG Bank a Sumitomo Mitsui Banking Corp poskytnú na financovanie projektu rezortu 550 miliárd JPY, pričom ďalších 20 subjektov bude vlastniť zvyšných 20%.

Podľa premiéra Fumia Kišidu táto iniciatíva pomôže regiónu Kansai v okolí Osaky a japonskej ekonomike narásť po podujatí World Expo 2025, keďže krajina sa snaží o obnovu výdavkov na cestovný ruch po pandémii.

Podľa projektového dokumentu sa očakáva, že stredisko prinesie ročne príjmy vo výške 520 miliárd JPY¥, predovšetkým z odvetvia hazardných hier, a predpokladá, že priláka šesť miliónov zahraničných turistov a 14 miliónov domácich návštevníkov.