Novovytvorený nemecký regulačný orgán Gemeinsamen Glücksspielbehörde der Länder (GGL) po záverečnom zasadnutí medzištátneho kolégia pre hazardné hry uviedol, že je „pripravený začať“.

Dňa 13. decembra sa naposledy stretol rozhodovací orgán nemeckých spolkových krajín pre stanovenie federálnej regulácie hazardných hier, kolégium pre hazardné hry. Členovia tohto orgánu symbolicky odovzdali spisy GGL, čím poverili tento orgán so sídlom v Saalstadte úlohou regulovať trh s online hrami.

Týmto krokom sa dosiahol dôležitý míľnik štátnej zmluvy o hazardných hrách 2021,“ povedal člen predstavenstva GGL Ronald Benter. „Spojenie kompetencií v rámci GGL pozdvihuje reguláciu trhu s online hazardnými hrami na novú úroveň.“

ZDROJ: peakpx.com

Federálne odovzdanie

Predtým bola federálna regulácia hazardných hier v kompetencii viacerých ministerstiev na úrovni jednotlivých štátov. V dôsledku toho novopoverený regulačný orgán prevezme rôzne kompetencie z rôznych štátov.

Spolková krajina Sasko-Anhaltsko odovzdá svoje krátke právomoci v oblasti online pokru a virtuálnych výherných automatov, Hesensko postúpi právomoci v oblasti športových stávok a stávok na konské dostihy, Porýnie-Falcko charitatívne lotérie, Hamburg komerčné lotérie a Dolné Sasko sprostredkovanie lotérií.

Sme pripravení,“ dodal Benterov kolega Benjamin Schwanke. „Vytvorili sme príslušné štruktúry a procesy na účinnú reguláciu trhu online hier od 1. januára 2023. Môžeme pritom vychádzať zo skúseností Gambling College a odborných znalostí v jednotlivých štátoch, za čo sme veľmi vďační.“

ZDROJ: shutterstock.com

Vytvorenie orgánu

GGL bola vytvorená štvrtou štátnou zmluvou o hazardných hrách v krajine, ktorá nadobudla účinnosť v júli 2021, v rovnaký deň ako spustenie regulovaného trhu s igamingom.

V júli 2022 tento regulačný orgán prevzal vnútroštátne presadzovanie práva, čím prevzal zodpovednosť za boj proti nelegálnemu trhu s hazardnými hrami od svojho predchodcu, spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko. GGL sídli v tej istej spolkovej krajine, a preto sa jeho činnosť personálne prekrýva.

Osobitne sa tešíme, že začiatkom roka prevezmeme približne 20 veľmi dobre vyškolených zamestnancov zo Štátneho správneho úradu Sasko-Anhaltsko, ktorý bol dočasne zodpovedný za licenčné a dozorné konania pre virtuálne hracie automaty a online poker,“ uviedlo predstavenstvo.

Začiatkom roka 2023 sa očakáva, že budú prijatí ďalší odborníci.