Arsenal a Chelsea postúpili zo skupinových fáz svojich európskych súťaží a teraz sa môžu opätovne zamerať na Premier League. Chelsea tento víkend hostí Arsenal v londýnskom derby, ktoré sa považuje za najväčší šláger tohto kola. (6. novembra 2022 o 13:00 h)

Oba londýnske tímy delí 10 bodov. Gunners sú na čele ligovej tabuľky s 31 bodmi, zatiaľ čo Chelsea je šiesta s 21 bodmi. Chelsea túži po víťazstve, ktoré ju v najlepšom prípade môže posunúť len na piatu pozíciu, a to kvôli slabému gólovému skóre, zatiaľ čo víťazstvo Arsenalu by mohlo znamenať vytvorenie päťbodového náskoku.

Analýza formy

Chelsea vyhrala v Lige majstrov nad Dinamom Záhreb 2:1, ale za víťazstvom musela vyštartovať až vyrovnávajúcim gólom. Proti Arsenalu bude chcieť začať určite lepšie. V poslednom ligovom zápase Blues prehrali na ihrisku Brightonu 4:1. V posledných piatich zápasoch dosiahli dve víťazstvá, ale v troch ligových zápasoch v rade nevyhrali. Na druhej strane, Arsenal vyhral v Európskej lige nad Zürichom 1:0. Je to jeho druhé víťazstvo v rade a tretie čisté konto v piatich zápasoch. V šiestich ligových zápasoch hráči Arsenalu neprehrali, päť z nich vyhrali a v 12 odohraných zápasoch v tejto sezóne stratili len päť bodov. V poslednom ligovom zápase Gunners rozdrvili Nottingham Forest 5:0 a budú sa snažiť o ďalšie víťazstvo práve v tomto londýnskom derby.

Analýza zostavy

Arsenal má pred týmto zápasom veľmi pozitívne správy o zraneniach; Oleksandr Zinchenko je späť v tréningu a mohol by sa v zápase objaviť, a Bukayo Saka, ktorý odkríval z víťazného zápasu v Nottinghame, je už tiež fit. Mohamed Elneny sa tiež zotavil zo zranenia a poskytne Mikelovi Artetovi viac možností v strede poľa. Zoznam zranených hráčov Chelsea je ale dlhší: N’Golo Kante, Kepa, Reece James, Wesley Fofana a Ben Chilwell sú vylúčení. Denis Zakaria, ktorý skóroval uprostred týždňa, by mohol nastúpiť napriek tomu, že sa zranil v zápase proti Dinamu Záhreb. Mateo Kovačić má natiahnutý lýtkový sval, ale nastúpiť asi už bude môcť.

Kľúčové ukazovatele zápasu Chelsea – Arsenal

  • Arsenal má na konte tri víťazstvá z piatich zápasov.
  • Chelsea v posledných piatich zápasoch vyhrala dvakrát.
  • Chelsea v posledných troch ligových zápasoch nevyhrala.
  • Chelsea má jedno čisté konto v piatich domácich ligových zápasoch.
  • Arsenal má na konte päť víťazstiev v posledných šiestich zápasoch Premier League.

Tip na zápas

Chelsea aj Arsenal majú za sebou tesné víťazstvá v európskych súťažiach a v tomto zápase sa budú snažiť vydať zo seba všetko. Chelsea je v poslednom čase neistá, ale doma si bude veriť. Na druhej strane, Arsenalu sa v lige darí a po vysokej výhre v poslednom zápase bude proti Chelsea nabudený. Domáci nevyhrali v posledných troch ligových zápasoch a v posledných stretnutiach sa proti Arsenalu trochu trápili. Arsenal v posledných šiestich súťažných stretnutiach s Chelsea štyrikrát zvíťazil, takže ho možno považovať za favorita aj v tomto zápase. Londýnske derby bude podľa nás patriť hráčom Arsenalu.