Hong Kong údajne plánuje zaviesť maloobchodné obchodovanie s kryptomenami, tvrdí agentúra Bloomberg. Je to prekvapivý obrat oproti politike Číny, ktorá je voči kryptomenám nepriateľská.

Hong Kong sa pritom nezameriava úplne a len na digitálne aktíva, ale skôr chce rozvíjať celkový ekosystém obchodu s kryptomenami. Nová správa agentúry Bloomberg naznačuje, že mesto plánuje pokračovať v maloobchode s kryptomenami. Obchodovanie s digitálnymi aktívami sa minulý rok dostalo do úzadia v dôsledku silnej opozície zo strany odborníkov z odvetvia kryptomien a blockchainu a slabnúcej reputácie Hongkongu ako medzinárodného finančného centra.

ZDROJ: peakpx.com

Odstráni Hongkong škody na svojom kryptografickom priemysle?

Teraz sa Hongkong pokúsi tento trend zvrátiť, naznačuje agentúra Bloomberg, keďže miestne orgány sa snažia zaviesť povinný licenčný program, ktorý by umožnil platformám s kryptomenami na bielej listine spustiť maloobchodné produkty. Zo správy vyplýva, že by sa tak mohlo stať už v marci 2023. Ak by tento plán prešiel, bol by to pre Hongkong prelomový krok pri potvrdzovaní jeho finančnej nezávislosti od pevniny, ale je nepravdepodobné, že by prešiel bez určitého súhlasu Pekingu.

Hongkonské regulačné orgány údajne chcú uviesť na zoznam viacero významných tokenov, ale môžu sa zdráhať vrátiť Bitcoin, keďže Čína v roku 2021 zakázala túto kryptomenu spolu so všetkými ostatnými formami digitálnych mien, okrem digitálneho jüanu. Najnovšie rozhodnutie opäť expandovať do oblasti kryptomien sa pokúsi potvrdiť povesť Hongkongu ako medzinárodného finančného centra, čo je kritérium, o ktoré sa usiluje viacero ďalších regionálnych jurisdikcií, medzi nimi aj Singapur.

ZDROJ: peakpx.com

Nejde však len o vzdorovanie pevnine alebo získanie zelenej od Pekingu. Vyradenie kryptomien a ťažby kryptomien v pevninskej časti stále platí a spoločnosti sa môžu zdráhať vrátiť sa späť, a to aj napriek prísľubom úradov. Spoločnosť Chainalysis už teraz zaraďuje mesto na 46. miesto vo svojom globálnom rebríčku kryptomien, pričom v roku 2022 sa Hong Kong posunul z 39. miesta.

Nie všetci sú však k tomuto oznámeniu skeptickí, pričom jeden z odborníkov z odvetvia povedal agentúre Bloomberg, že obchodovanie s digitálnymi aktívami v skutočnosti nie je konečným cieľom, o ktorý mesto usiluje. Skôr ide o rozvoj ekosystému, povedal výkonný prezident spoločnosti HasKey Group špecializujúcej sa na digitálne aktíva Michael Lee.

Môže byť Hongkong v oblasti kryptomien nezávislý?

Otázkou zostáva, nakoľko je tento obrat koordinovaný s Pekingom, ktorý stále môže zohrávať rušivú úlohu a rozhodnúť o potenciálnom budúcom úspechu Hongkongu ako finančného centra.

ZDROJ: shutterstock.com

Čínska ľudová banka minimálne od roku 2021 považuje podnikanie s virtuálnymi menami za nelegálne finančné služby, ale nedôvera k súkromným digitálnym aktívam, ktoré nemajú pečiatku Pekingu, je všeobecne vnímaná s podozrením. Hongkong má šancu dobehnúť zameškané, pokiaľ ide o inovatívne digitálne a finančné produkty, ale investorov bude musieť veľmi dôsledne presvedčiť.