V uplynulých dňoch sa začali šíriť podvodné e-maily, ktoré majú v ľuďoch vzbudiť falošný dojem, že vyhrali v súťaži veľkú sumu peňazí. Podvodníci vystupujú ako zamestnanci spoločnosti TIPOS a svoje obete kontaktujú už aj telefonicky. Aj takýmto spôsobom sa pravdepodobne snažia od Slovákov dostať k ich osobným údajom.

TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s. upozorňuje na šíriace sa podvodné telefonáty a e-maily, ktorými sa podvodníci snažia získať od ľudí citlivé údaje. V prípade telefonátov sa volajúci predstaví ako pracovník spoločnosti TIPOS a pod zámienkou výhry v súťaži sa od ľudí snaží vylákať citlivé údaje, ako napr. číslo bankového účtu alebo číslo občianskeho preukazu.

„Spoločnosť TIPOS takéto telefonáty neuskutočňuje, rovnako ani podobné e-maily neodosiela a apeluje na všetkých, aby na ne nereagovali, neklikali na priložené hypertextové odkazy a v žiadnom prípade neposkytovali svoje údaje,“ informovala Adriana Podobová, hovorkyňa spoločnosti TIPOS.

ZDROJ: TIPOS

Vo všeobecnosti platí odporúčanie, že v prípade, ak Vám niekto volá z čísla, ktoré nepoznáte, pri zdvihnutí sa mu nepredstavujte menom. Taktiež do telefónu, e-mailu alebo inej správy neposkytujte žiadne údaje – napríklad adresu bydliska, e-mail, číslo účtu, platobnej karty alebo rodné číslo. Ak od vás niekto prostredníctvom telefónu, e-mailu alebo inej správy vyžaduje poskytnutie takýchto údajov, rozlúčte sa s volajúcim a položte a v prípade e-mailu alebo inej správy na tieto nereagujte.