Mexický regulačný orgán pre hazardné hry, Generálne riaditeľstvo pre hry a lotérie, sa stal stredobodom pozornosti z trochu nepríjemných dôvodov. Niekoľko kasín ho obvinilo z vydierania počas vybavovania žiadostí o licencie.

Mexický kasínový priemysel sa dostal do centra pozornosti potom, čo mexické médiá zverejnili informácie o tom, že niektorí majitelia kasín boli zo strany Generálneho riaditeľstva pre hry a lotérie (DGJS) vydieraní. Tvrdia, že regulačný orgán pre hazardné hry priamo alebo prostredníctvom tretích strán požadoval a požaduje štedré sumy peňazí výmenou za „bezpečnosť“ ich podnikov.

Majitelia kasín uviedli, že verejní činitelia údajne poverení DGJS, ktorému predsedá Manuel Marcué Díaz, vyberajú vysoké sumy za to, že povolia prevádzku kasín. V niektorých prípadoch dosahuje táto suma sedemmiestne číslo.

ZDROJ: pexels.com

Postaviť alebo zatvoriť

Majitelia kasín tvrdia, že výmenou za „prevádzku bez nátlaku“ musia zaplatiť 20 miliónov pesos (1 milión USD). Ak nezaplatia, hrozia im pokuty alebo ich podniky môžu na tri roky zavrieť.

Tí, ktorí zaplatia, čelia ďalším problémom. Vydieračom musia naďalej mesačne platiť 300 000 pesos (15 171 USD). Problém štátneho výpalníctva sa údajne objavil len v posledných štyroch až šiestich týždňoch.

Vymáhači sa obracajú na hlavné centrá kasín, ako sú Monterrey a Guadalupe, s rôznymi motívmi a bez súhlasu samotného DGJS. Na zozname zariadení, ktoré sú v hľadáčiku, sú Hipódromo de Las Américas, Apuestas Internacionales, Divertimex, Ganador Azteca, El Palacio de los Números a Pur Umazal Tov. Cieľom bolo aj niekoľko online kasín.

Finančný analytik Darío Celis pomohol minulý mesiac upozorniť na tento problém. V stĺpčeku, ktorý napísal 24. marca 2022, sa pýtal: „Bude si prezident Andrés Manuel López Obrador vedomý toho, že nový riaditeľ oddelenia hier a lotérií ministerstva vnútra Manuel Díaz vydieral spoločnosti, ktoré mali v tomto odvetví dlhoročné investície?

ZDROJ: casino.org

Približne 30 aktívnych držiteľov licencií sa údajne obáva následkov. Nie sú ochotní podriadiť sa vydieračským požiadavkám. V dôsledku toho očakávajú, že ich podnikanie bude kedykoľvek a bez legitímneho dôvodu ukončené.

Minulý týždeň sa online kasíno Big Bola vrátilo k prevádzke po tom, čo bolo dočasne zatvorené. Podarilo sa mu čiastočne otvoriť po tom, čo ho DGJS prinútilo zatvoriť. Nie je však jasné, či bolo opätovné otvorenie výsledkom toho, že majiteľ kasína ustúpil požiadavke, alebo či to malo iný dôvod.

Škody na hospodárstve

Dôsledky spôsobené celosvetovou krízou COVID-19 už výrazne ovplyvnili mexický herný priemysel. Ten zaznamenal pokles príjmov až o 20 miliárd pesos (1 miliarda USD) ročne.

ZDROJ:pixabay.com

Zníženie kapacít, ktoré klesli na 50 % ich bežnej úrovne, a výskyt vydierania, ďalej ovplyvňujú komplexné obmedzenia tohto odvetvia, ktoré predstavuje 45 000 priamych pracovných miest a ďalších 130 000 nepriamych pracovných miest.