Japonské štátne orgány varovali občanov krajiny, že im hrozí trestné stíhanie za používanie nelicencovaných webových stránok s hazardnými hrami, a to aj v prípade, že ich prevádzkovateľ sídli v zahraničí.

Japonská Národná policajná agentúra (NPA) v koordinácii so svojou Agentúrou pre spotrebiteľské záležitosti vydala minulý pondelok takéto oznámenie prostredníctvom viacerých mediálnych kanálov, uvádza portál Inside Asian Gaming. Cieľom informačnej kampane bolo odstrániť nejasnosti týkajúce sa legálnosti zapojenia sa do online hier.

„Počuli ste už niekedy, že používanie online kasín fyzickou osobou je legálne, pokiaľ je aj stránka online kasína prevádzkovaná v zahraničí legálna?“ uvádza NPA v preklade IAG. „Aj keď je online kasíno prevádzkované legálne v zahraničí, pripojenie z územia Japonska a následné hranie na tejto stránke legálne nie je. Existujú precedensy zatýkania používateľov online kasín za trestné činy súvisiace s hazardnými hrami. Hazardné hry sú trestným činom. Držte sa od nich čo najďalej.“

ZDROJ: peakpx.com

Šedá zóna

Hoci niektorí japonskí občania boli v minulosti zatknutí a napomenutí za hranie hazardných hier na zahraničných stránkach, pretrváva nedostatok právnej zrozumiteľnosti a istoty pokiaľ ide o právnu kvalifikáciu účasti na hazardnej hre v zahraničí.

Jediné právne regulované online hazardné hry v Japonsku zahŕňajú stávkovanie na konské dostihy a nezvyčajne aj na cyklistické, motocyklové a automobilové preteky. Tie prevádzkuje a samoreguluje japonská vláda alebo obecné orgány, ak je to povolené.

Otázka znela, či je pre Japoncov nelegálne hrať na stránkach, ktoré majú legálnu licenciu v zahraničí, napríklad prostredníctvom VPN, pretože zahraničný prevádzkovateľ nemusí porušovať žiadne konkrétne japonské zákony? Odpoveď: podľa NPA jednoznačne áno.

ZDROJ: peakpx.com

Nedávne zatknutia

Agentúra uviedla dva nedávne prípady, keď boli japonskí občania zatknutí za používanie zahraničných online kasín a obvinení z „trestných činov súvisiacich s hazardnými hrami“. Trestom za tento priestupok je pokuta maximálne 500 000 JPY (3 380 USD) alebo až tri roky väzenia.

Medzitým NPA zatkla v roku 2019 18 hráčov online hier, v roku 2020 16 a v roku 2021 rovnaký počet za trestné činy súvisiace s hazardnými hrami v nelegálnych domácich online kasínach.

Väčšina jurisdikcií nepostihuje jednotlivých občanov za hranie online hazardných hier a radšej si vyhradzuje donucovacie opatrenia pre nepoctivých prevádzkovateľov. Japonsko sa pripojilo k zoznamu krajín, ktoré tak robia, vrátane Číny, Severnej Kórey, Južnej Kórey, Iránu a – aspoň teoreticky – štátu Washington.

Washington je v Amerike jedinečný v tom, že jeho zákony o hazardných hrách sa zameriavajú nielen na nelegálnych prevádzkovateľov online, ale aj na ich zákazníkov, hoci nikto nebol za tento trestný čin zatiaľ stíhaný.

ZDROJ: peakpx.com

Japonské kasína stále neexistujú

Japonsko sprísnilo opatrenia na presadzovanie práva proti nelegálnym hazardným hrám od prijatia zákona o podpore integrovaného rezortu („IR“) v roku 2016 a zákona o vykonávaní IR v roku 2018. Tieto zákony vydláždili cestu pre zriadenie troch integrovaných stredísk v krajine.

Ich implementáciu však sprevádzali byrokratické prieťahy. Očakáva sa, že Osaka a Nagasaki sa stanú prvými hostiteľskými mestami nových stredísk, ktoré sa pravdepodobne neotvoria skôr ako v roku 2028.