Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) uložil Prahe pokutu 2,679 milióna Kč za chyby vo vyhláške, ktorá reguluje hazardné hry v meste. Úrad to oznámil v tlačovej správe a dodal, že rozhodnutie nie je konečné a hlavné mesto sa proti nemu môže odvolať. Vedenie Prahy sa touto otázkou zaoberalo 24. októbra na zasadnutí mestskej rady. Ide o doteraz najvyššiu pokutu uloženú za chyby vo vyhláške regulujúcej hazard v mestách a obciach.

Podľa úradu Praha pochybila, keď vo vyhláškach upravujúcich prevádzkovanie hazardných hier a lotérií v meste v rokoch 2012 až 2018 vymedzila konkrétne adresy, na ktorých sa môžu prevádzkovať herne, kasína a videoloterijné terminály. Tieto miesta však neboli vybrané na základe známych, objektívnych a nediskriminačných kritérií.

ZDROJ: shutterstock.com

Týmto konaním došlo k narušeniu hospodárskej súťaže na trhu prevádzkovania stávkových hier, lotérií a iných podobných hier na území hlavného mesta Prahy a v danom období aj k narušeniu hospodárskej súťaže na trhu prevádzkovania herní, kasín, reštaurácií a iných zariadení určených na prevádzkovanie stávkových hier, lotérií a iných podobných hier,“ uviedol úrad.

Rada o odvolaní rokovala v pondelok

V súčasnosti ide o nefinálne rozhodnutie, proti ktorému je možné podať odvolanie. Na pondelkové zasadnutie mestskej rady je pripravený materiál, ktorým by mali poslanci schváliť podanie odvolania. Samotné rozhodnutie bude prílohou tohto uznesenia,“ povedal hovorca pražského magistrátu Vít Hofman.

V minulosti bolo za rovnaký postup pokutovaných približne tucet radníc a obecných úradov, pričom pokuty sa zvyčajne pohybovali v státisícoch. V minulosti boli pokuty udelené mestám Děčín, Karlove Vary, Česká Lípa a Varnsdorf. Doposiaľ najvyššiu pokutu, 869000 Kč, dostala Ostrava.

ZDROJ: shutterstock.com

Pokuta až do výšky 10 miliónov

V tomto prípade môže pokuta dosiahnuť až desať miliónov korún, pričom pri určovaní výšky pokuty úrad prihliada na závažnosť priestupku, dĺžku jeho trvania a územie, ktoré bolo konaním radnice dotknuté,“ vysvetlil hovorca ÚVO Martin Švanda. Rozpočet pokutovaného mesta alebo obce nehrá žiadnu úlohu.

Pokuty za obdobné vyhlášky v minulosti potvrdil Krajský aj Najvyšší správny súd v Brne. Praha môže teraz podať odvolanie predsedovi úradu Petrovi Mlsnovi. Ak potvrdí prvostupňové rozhodnutie, metropola sa bude môcť brániť žalobou na Krajskom súde v Brne.