Výťažky z celého herného priemyslu na Slovensku zrejme na konci roka prekročia miliardu, čo oproti uplynulým dvom rokom znamená výrazný nárast. S touto, na prvý pohľad šokujúcou informáciou, prišli nedávno aktivisti z občianskeho združenia Zastavme hazard.

Dva roky zatvorených herní

Počas rokov 2020 a 2021 museli byť kvôli pandémii kamenné herne dlhé týždne zatvorené. Napriek šiestim mesiacom výpadku tržieb týchto prevádzok však hráči v roku 2020 na hazard celkovo minuli 723 521 302 eur a o rok neskôr to bolo už 836 098 408 eur. Významný nárast pritom zaznamenal najmä online hazard.

ZDROJ: unsplash.com

Online hranie na vzostupe

Veľký podiel na výťažkoch z rokov 2020 a 2021 predstavujú peniaze minuté v online herniach a stávkových kanceláriách. Dokazujú to aj čísla z prvého kvartálu minulého roka, počas ktorého museli byť kamenné herne zatvorené, napriek tomu však v tomto období tržby z hazardu presiahli sumu 125 miliónov eur. „Môže za to nielen pandémia, ale aj neustály tlak aktivistov na poslancov. Práve ten prispel k tomu, že vyhnali herne z miest a obcí a presmerovali hráčov na internet, kde potom prirodzene našli ďalšiu príležitosť, ako hrať aj počas lockdownu,“ tvrdí Dominka Lukáčová, hovorkyňa Asociácie zábavy a hier.

ZDROJ: shutterstock.com

Hrušky s jablkami

Asociácia zábavy a hier sa prísne stavia aj k vyjadreniu o historickom náraste tržieb z hazardu a vysvetľuje, že údaj o predpokladanej miliarde eur je iba umelo nafúknutou senzáciou. „Je jasné, že ak tieto čísla vytrhneme z kontextu a porovnávame hrušky s jablkami – pandemické roky s bežnou prevádzkou – vychádzajú z toho historické rekordy.“ To, čo aktivisti nazývajú historickým nárastom, je teda podľa Lukáčovej len normálny režim, keďže počas dvojročnej pandémie boli herne takmer pol roka úplne zatvorené.

Čísla, ktoré dokazujú opak

Na čísla sa však dá pozrieť aj inak. Práve vďaka aktivistom zo Zastavme hazard a ich lobingu prešli kamenné herne tak zásadnými legislatívnymi obmedzeniami, že dnes tvoria iba jednu tretinu podielu z celého trhu s hazardnými hrami,“ upozorňuje Dominika Lukáčová. To, že zákon a regulácia funguje, potvrdzuje aj fakt, že kým v roku 2019 bolo na Slovensku viac 1 400 herní, dnes je ich len 780, teda o polovicu menej. Počet výherných prístrojov klesol medzi rokmi 2020 a 2021 o takmer 50%, z 25 000 na 13 000.

ZDROJ: shutterstock.com

Vďačná politická téma

Otázkou zostáva, či znova nejde len o jeden z populistických krokov. Komunálne voľby sú za rohom a pre kandidátov môže otázka ďalšieho obmedzenia či rovno zákazu hazardu predstavovať lacný spôsob, ako nabrať zopár hlasov navyše,“ dodáva Dominika Lukáčová a varuje pred vážnymi dôsledkami, ktoré by mohlo ďalšie sprísňovanie zákona o hazardných hrách priniesť. Chýbajúce prostriedky v mestských pokladniciach či presun hráčov do neregulovaného prostredia zahraničných online kasín sú pritom iba špičkou ľadovca.