Gibraltár zverejnil na konzultáciu návrh nového zákona o hazardných hrách, ktorý obsahuje požiadavku, aby prevádzkovatelia mali na území „dostatočnú vecnú prítomnosť“. Čo to v praxi môže pre prevádzkovateľov znamenať?

Zákon zavádza päť hlavných cieľov regulácie hazardných hier na Gibraltári. Pôjde o „zachovanie dôvery v trhy s hazardnými hrami“, ochrana spotrebiteľov, najmä zraniteľných osôb, podpora „spravodlivého a zodpovedného“ hrania hazardných hier, predchádzanie prepojeniam medzi hazardnými hrami a trestnou činnosťou a verejný záujem a dobré meno Gibraltáru.

Pokiaľ ide o posledný cieľ, konzultačná spoločnosť Regulus uviedla, že z neho vyplýva, že Gibraltár má v úmysle signalizovať svoju dôveryhodnosť ako trh s miestom dodania, a nie smerovať k šedej zóne a nelegálnym operáciám v oblasti hazardu.

Pravidlá tiež zavádzajú zmeny v udeľovaní licencií. Hoci licenčné a regulačné orgány budú naďalej oddelené, zavádza sa požiadavka, aby držitelia licencií mali „dostatočnú vecnú prítomnosť“ na Gibraltári. Znenie tohto pravidla bolo zvolené s cieľom umožniť ministrovi financií – ktorý pôsobí ako licenčný orgán – flexibilitu „vo vzťahu k umiestneniu zariadenia a iným záležitostiam„.

ZDROJ: peakpx.com

Medzi faktory, ktoré sa zohľadňujú v tejto požiadavke, patrí „povaha, rozsah, účel a použitie“ zariadenia v Gibraltári, „počet a povaha pracovných miest, ktoré sa majú vytvoriť a udržať“, a výška zaplatených daňových príjmov.

V návrhu zákona sa tiež stanovujú určité „prahové podmienky„, ktoré musia splniť všetci prevádzkovatelia, aby mohli získať licenciu. Tie sa týkajú výkonu ich činnosti, vhodnosti ich vlastníkov, zodpovedného hrania, prevencie kriminality a umiestnenia ich kancelárií.

Inými slovami, základnými pojmami sú normy a vhodnosť a dostatočná vecná prítomnosť na Gibraltári,“ uviedla vláda. „Toto sú kritériá pre udelenie licencie, ako aj priebežne pre rozhodnutie licenčného orgánu z vlastnej iniciatívy, ktorým sa zvažuje zrušenie alebo zmena licencie.“

Veľká časť návrhu zákona týkajúca sa dozorných právomocí komisára pre hazardné hry bola medzitým vypracovaná podobne ako gibraltársky zákon o finančných službách s cieľom vytvoriť „spoločný regulačný rámec a profesionálne porozumenie a odborné znalosti v rámci regulovaných hospodárskych činností s podobnými zákonnými regulačnými cieľmi„.

ZDROJ: TravelGuide

Zákon vychádza zo správy uverejnenej v marci 2016, v ktorej sa preskúmaval gibraltársky licenčný a regulačný režim.

V súčasnosti je otvorená konzultácia so zainteresovanými stranami o návrhu zákona, ktorá umožňuje každému, koho sa návrh zákona týka, vyjadriť sa k nemu. Potrvá do 31. augusta, ale odbor hazardných hier gibraltárskeho ministerstva financií uviedol, že „podporuje včasné posúdenie materiálu“.

Odbor hazardných hier bude tiež organizovať semináre a konzultovať návrh s Gibraltárskou asociáciou pre stávky a hry,“ dodalo. „V prípade záujmu sa však môžu zorganizovať stretnutia s čiastkovými sektormi a jednotlivými spoločnosťami.

Divízia hazardných hier v primeranom čase vydá na konzultáciu dokument o rámci pre udeľovanie licencií a poplatkov a kódexy postupov vrátane kódexu spoločenskej zodpovednosti.“

Po konzultácii bude návrh zákona predložený do parlamentu.