Nadnárodný prevádzkovateľ lotérií Allwyn Entertainment, ktorý patrí do skupiny KKCG podnikateľa Karla Komárka, vstúpi na newyorskú burzu prostredníctvom fúzie so spoločnosťou Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC), ktorá sa špecializuje na akvizície, informuje portál českých Hospodárskych novín. Očakáva sa, že hodnota zlúčenej spoločnosti bude približne 9,3 miliardy USD (takmer 200 miliárd Kč). Spoločnosť Allwyn, predtým známa ako Sazka Entertainment, to oznámila v piatkovom vyhlásení.

Allwyn prevádzkuje lotérie v Českej republike, Taliansku, Rakúsku, Grécku a na Cypre. Má tiež záujem o licenciu na lotériu v Spojenom kráľovstve. Spoločnosť CRHC založili Cary Cohn, ekonomický poradca bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, a investor Clifton S. Robbins. V septembri získala firma od investorov 828 miliónov dolárov.

ZDROJ: allwynentertainment.com

Očakáva sa, že súčasní akcionári spoločnosti Allwyn budú po zlúčení vlastniť približne 83% spoločnosti. Žiadny nový akcionár by nemal vlastniť viac ako päť percent spoločnosti bezprostredne po transakcii. Transakciu už jednomyseľne schválili predstavenstvá spoločností Allwyn aj CRHC. Podlieha ešte schváleniu akcionárov CRHC a regulačných orgánov. Očakáva sa, že sa uzavrie v druhom štvrťroku tohto roka.

Kótovanie na NYSE má podporiť globálnu stratégiu rastu spoločnosti Allwyn vrátane potenciálnych akvizícií a súťaže o licencie na európskych a amerických trhoch. Má jej tiež zabezpečiť lepší prístup na kapitálové trhy.

„Vstup na newyorskú burzu je ďalšou kapitolou v histórii spoločnosti Allwyn a je výsledkom spoločných úspechov, z ktorých budú mať prospech hráči, komunity a investori,“ uviedol vo vyhlásení predseda predstavenstva spoločnosti Allwyn Karel Komarek. „Očakávame, že spoločnosť dosiahne atraktívny rast tržieb, zisku a voľného peňažného toku, čím vytvorí atraktívnu dlhodobú hodnotu pre investorov,“ dodal.

ZDROJ: peakpx.com

Spoločnosť očakáva v tomto roku upravený zisk EBITDA vo výške približne 810 miliónov USD. Očakáva sa, že čistý príjem zo stávok bude približne 1,7 miliardy USD.

Komárek je jedným z najbohatších českých podnikateľov. Časopis Forbes odhadol hodnotu jeho majetku na 5,3 miliardy dolárov. Jeho spoločnosť KKCG sa zameriava najmä na zábavný priemysel, ale aj na ťažbu ropy a plynu, informačné technológie a nehnuteľnosti. Skupina má obchodné aktivity v 36 krajinách. Vlastní podiely v 212 spoločnostiach, okrem iného v Sazka Group, Aricoma Group, MND Group, KKCG Real Estate Group, Springtide Ventures equity fund.