Maltský úrad pre hazardné hry (MGA) sa dištancoval od bývalého zamestnanca, ktorý mal na starosti agendu Compliance. Compliance Officer z MGA bol minulý týždeň zatknutý a je vyšetrovaný pre podozrenie, že sa podieľal na úniku dôverných informácií z interných zdrojov MGA.

Compliance Officer Iosif Galea bol zadržaný na základe európskeho zatykača počas dovolenky v Taliansku so skupinou, v ktorej bol aj bývalý maltský premiér Joseph Muscat.

Galea je od minulého roka hľadaný nemeckými orgánmi pre údajné trestné činy vrátane daňových únikov. Denník Times of Malta uvádza, že v čase, keď odchádzal na dovolenku do Talianska, bol už na Malte na policajnej kaucii v súvislosti s údajným únikom informácií z MGA. 

ZDROJ: MGA

Galea bol viac ako šesť rokov konzultantom pre dodržiavanie regulačných predpisov v oblasti igamingu na Malte, predtým bol šesť rokov do roku 2013 zamestnaný vo vtedajšom Úrade pre lotérie a hry (LGA). Podľa jeho profilu na sociálnej sieti LinkedIn patrili medzi jeho povinnosti v LGA udeľovanie licencií, ako aj vyšetrovanie herných systémov a licencovaných prevádzkovateľov.

MGA vo svojom vyhlásení uviedla: „MGA by chcela objasniť, že pán Galea nie je zamestnancom úradu od marca 2013. Pán Galea zastával funkciu Compliance Officera od decembra 2007 do marca 2013.“

K zatknutiu Galeu došlo v tom istom týždni, keď sa bývalý technologický riaditeľ MGA Jason Farrugia priznal k viacerým obvineniam vrátane prania špinavých peňazí, prijímania úplatkov a podvodu.

ZDROJ: MGA

Denník The Times of Malta uvádza, že polícia vyšetruje, prečo Galea nebol zatknutý na Malte a mohol viackrát opustiť ostrov napriek tomu, že na neho bol vydaný zatykač.

Poslanec Joe Giglio novinárom povedal: „Nechápem, ako je možné, že sme nevedeli o európskom zatykači. V podstate to znamená, že minister vnútra a policajný komisár zlyhali, pretože žiadosť o pomoc inej krajiny v boji proti trestnej činnosti bola ignorovaná. Je to hrozba pre našu krajinu, pretože to znamená, že ak sú na svete ďalší ľudia, na ktorých bol vydaný zatykač, letisko, naše prístavy… nemajú ani potuchy o ich existencii.“