Hoci historicky neodmysliteľnou súčasťou anglickej Premier League (EPL) je aj sponzorstvo tímov zo strany prevádzkovateľov hazardných hier, najmä stávkových spoločností, možno sa dočkáme prekvapujúcej zmeny. Biela kniha Spojeného kráľovstva, ktorá podrobne opisuje aktualizované zákony o hazardných hrách vo Veľkej Británii, údajne obsahuje aj zákaz prezentácie sponzorov z oblasti gamblingu na dresoch hráčov.

Pred dvoma rokmi generálny riaditeľ EPL Richard Masters očakával, že sa mu podarí presvedčiť zainteresovaných, že šport a športové stávkovanie patria k sebe. Podľa správy BBC Sport však jeho postoj stráca pôdu pod nohami. Toto športové médium tvrdí, že biela kniha Spojeného kráľovstva o reforme hazardných hier môže zahŕňať tvrdý zákaz prezentácie sponzoringu na futbalových dresoch zo strany prevádzkovateľov hazardu.

Z 20 tímov v EPL má 10 sponzorské dohody s prevádzkovateľmi hazardu. V posledných dvoch rokoch pritom niektorí členovia parlamentu, ako aj lobisti za zodpovedné hranie hazardných hier, viedli kampaň za oddelenie týchto dvoch činností.

Tento plán získal aj veľkú podporu futbalových fanúšikov, ak sú výsledky prieskumu z roku 2020 presné. Z neho vyplynulo, že až 44% respondentov sa vyslovilo za zákaz reklamy hazardu na futbalových dresoch.

Biela kniha bližšie k vydaniu

BBC Sport sa tiež odvoláva na neidentifikované zdroje oboznámené s obsahom bielej knihy, ktorá zavedie reformu hazardných hier v krajine. Dokument je výsledkom úsilia, na ktorom sa podieľali ministerstvo pre digitálne technológie, kultúru, médiá a šport (DCMS), poslanci, regulačné orgány a ďalší.

DCMS predloží bielu knihu „v najbližších týždňoch„. Podľa agentúry pôjde o „najkomplexnejšiu revíziu zákonov o hazardných hrách za posledných 15 rokov s cieľom zabezpečiť, aby boli vhodné pre digitálny vek„.

Niektorí chcú, aby sa zákaz vzťahoval nielen na EPL, ale aj na anglickú futbalovú ligu (EFL) a ďalšie. Ak sa návrh udrží a stane sa zákonom, organizácie Championship League by mohli dostať odklad na zvládnutie prechodu.

ZDROJ: WINARCH

Ani EPL, ani EFL nie sú úplne proti myšlienke väčšej kontroly sponzorstva. Sú však proti myšlienke úplného zákazu reklamy hazardu. EPL predtým tvrdila, že „samoregulačný prístup“ by mohol byť výhodný. Napriek tomu na ňu vláda vyvíja tlak, aby prerušila väzby s hazardnými firmami.

To by lige umožnilo zaviesť politiku, ktorá by zodpovedala politickým náladám. Zároveň by to však klubom poskytlo možnosť generovať príjmy zo zdrojov, ktoré im môžu priniesť najväčší úžitok.

Niektorí ľudia sa stále domnievajú, že zákaz sponzorovania dresov nejde dostatočne ďaleko. Chcú úplný zákaz sponzorstva v športe. Tvrdia, že športové stávky sú škodlivé, a preto by sa mali zablokovať. Zároveň nevidia žiadny problém v prípade iných produktov, ako je napríklad alkohol, ktoré sú tiež preukázateľne škodlivé.

ZDROJ: pekapx.com

Príliš veľa regulácie škodí viac

Prílišná regulácia odvetvia hazardných hier bude podstatne škodlivejšia ako jej absencia. Už teraz existujú dôkazy, ktoré ukazujú, že nadmerná regulácia núti spotrebiteľov využívať nelegálne, nelicencované platformy pre hazardné hry a stávkovanie, keď sú regulačné orgány príliš prísne. Spojené kráľovstvo sa potenciálne uberá rovnakou cestou.

Komisia Spojeného kráľovstva pre hazardné hry (UKGC) už priznala, že miera problémového hrania v krajine klesá. Prieskum z konca apríla určil, že len 0,2% populácie, ktorá hrá hazardné hry, by sa zaradilo do skupiny „problémových hráčov“.

Táto hodnota 0,2% je nižšia ako úroveň spred roka. To naznačuje, že súčasné kontroly a úsilie odvetvia sú dostatočné na reguláciu tohto odvetvia.

ZDROJ: pixabay.com

Okrem toho bude mať nadmerná regulácia hospodársky vplyv na Spojené kráľovstvo. Podľa EFL by zákaz sponzorovania zo strany prevádzkovateľov hazardných hier viedol k stratám klubov vo výške približne 40 miliónov libier (50,21 milióna USD) ročne. Ani tieto peniaze nie sú pre kluby úplne čistým príjmom. Časť z nich sa vracia späť do komunít prostredníctvom podporných programov, vzdelávania a občianskych príspevkov.

Okrem zákazu sponzorovania prevádzkovateľov hazardných hier sa objavujú výzvy na zavedenie paušálneho poplatku, ktorý musia prevádzkovatelia platiť na podporu iniciatív zameraných na problémové hranie. Je to doplnok k miliónom dolárov, ktoré už teraz každoročne platia prostredníctvom dobrovoľných programov.

Ak sa Spojené kráľovstvo rozhodne tento poplatok zaviesť, kasína tým utrpia. Rada pre stávky a hry predpovedá, že až tretina kamenných kasín bude musieť byť zatvorená. Bez práce by tak zostalo 3 000 ľudí. Teraz, viac ako kedykoľvek predtým, nie je Spojené kráľovstvo v pozícii, aby začalo strácať milióny dolárov a dostalo tisíce ľudí na ulicu.