Spoločnosť Sportradar, ktorá vyvíja a prevádzkuje športové technologické riešenia, spúšťa sieťovú platformu s cieľom zapojiť stávkové kancelárie do boja proti manipulácii zápasov.

Oznámila to minulú stredu spoločnosť so sídlom vo Švajčiarsku. Sieťová platforma Sportradar Integrity Exchange umožní stávkovým kanceláriám nahlasovať podozrivé stávkové aktivity.

Spustenie tejto novej platformy označuje spoločnosť Sportradar za „ďalší krok v úsilí spoločnosti o ochranu globálneho športu„. Tlačová správa vysvetľuje, že umožňuje stávkovým kanceláriám zohrávať čoraz aktívnejšiu úlohu v boji proti ovplyvňovaniu zápasov a pomáhať iniciovať vyšetrovanie integrity na celom svete.

Vyzývame stávkové kancelárie, aby posilnili svoj príspevok k boju proti manipulácii zápasov,“ povedal výkonný riaditeľ služby Sportradar Integrity Services Andreas Krannich. „Platforma spoločnosti Sportradar je kľúčovou súčasťou našej vízie integrity v boji proti ovplyvňovaniu výsledkov zápasov a nadväzuje na systém monitorovania stávok Universal Fraud Detection System (UFDS) pre športové organizácie, ktorý sme bezplatne sprístupnili minulý rok.“

ZDROJ: SPORTRADAR, ANDREAS KRANNICH

Integrity Exchange sa poskytuje bezplatne a predstavuje prvú oficiálnu iniciatívu spoločnosti Sportradar v oblasti integrity v spolupráci so stávkovými kanceláriami. Zlepšuje ich pochopenie globálneho prostredia ovplyvňovania zápasov a poskytuje im obojsmerný kanál na výmenu informácií.

Platforma tiež poskytuje stávkovým kanceláriám exkluzívne informácie založené na údajoch o celosvetovej situácii v oblasti ovplyvňovania zápasov, ako aj mesačné a štvrťročné správy s prehľadmi a analýzami. K dispozícii je aj výročná správa, ktorá obsahuje globálne trendy v oblasti ovplyvňovania zápasov, rozdelenie podľa regiónov a trhov, zmanipulované športy a najrizikovejšie typy súťaží.

Napokon sieťová platforma poskytuje stávkovým kanceláriám vstupné stretnutie so špecializovaným odborníkom na integritu a prístup k online vzdelávacím nástrojom, ako sú webové semináre na tri témy: boj proti ovplyvňovaniu zápasov, teória ovplyvňovania zápasov a integrita sociálnych médií.

ZDROJ: TWITTER SPORTRADAR

Znamená to, že sa môžeme zaoberať korupciou z rôznych aspektov odvetvia,“ dodal Krannich. „Je to odvrátená strana tej istej mince a ďalší krok v našej stratégii boja proti rastúcemu problému ovplyvňovania výsledkov zápasov.

Spoločnosť Sportradar v súčasnosti dodáva riešenia v oblasti integrity športu viac ako 150 športovým federáciám, ligám, orgánom činným v trestnom konaní a štátnym orgánom. Spoločnosť, ktorá je významným hráčom v odvetví športovej integrity, identifikovala za posledných 17 rokov viac ako 6 600 podozrivých zápasov.

Služby Sportradar Integrity Services tvorí medzinárodný tím kvalifikovaných odborníkov na integritu, ktorí poskytujú analýzy nepravidelných vzorcov stávkovania, pričom všetky podozrivé zápasy následne nahlasujú partnerom, čím poskytujú prehľad o globálnom prostredí ovplyvňovania zápasov.

ZDROJ: shutterstock.com

Spoločnosť Sportradar minulý mesiac zverejnila svoju správu „Korupcia pri stávkovaní a manipulácia so zápasmi v roku 2021“, v ktorej zistila rekordný počet podozrivých zápasov, keďže objem peňazí vsadených na šport dosiahol minulý rok rekordné hodnoty. Zistila 903 podozrivých zápasov v rámci svetových športov, čo viedlo k udeleniu 65 sankcií, ktoré boli podložené dôkazmi spoločnosti.

Spoločnosť Sportradar spustila svoj univerzálny systém na odhaľovanie podvodov (UFDS) v októbri minulého roka. S podporou významných športových organizácií vrátane Medzinárodného olympijského výboru predstavila vyvinutú formu svojej služby monitorovania stávok – Systém na odhaľovanie podvodov (Fraud Detection System – FDS). Systém UFDS financuje spoločnosť Sportradar a ponúka ho bezplatne akejkoľvek športovej federácii alebo lige na celom svete.