Ruleta je jedna z najznámejších kasínových hier a je považovaná za kráľovnú hazardu. Hra je pomenovaná podľa francúzskeho slova znamenajúceho „malé koleso“ (La Roulette) a pravdepodobne sa vyvinula z talianskej hry Biribi. V hre si hráči môžu vybrať, či chcú vsadiť na jedno číslo, rôzne skupiny čísel, červenú alebo čiernu farbu, či je číslo párne alebo nepárne, alebo či sú čísla vysoké (19-36) alebo nízke (1-18).

Aby krupiér určil výherné číslo, roztočí koleso jedným smerom a potom roztočí guľôčku v opačnom smere okolo naklonenej kruhovej dráhy, ktorá vedie okolo vonkajšieho okraja rulety. Guľôčka postupne stratí dynamiku, prejde cez oblasť deflektorov a padne na ruletu a do jednej z 37 (francúzska ruleta s jednou nulou/európsky štýl) alebo 38 (americká ruleta s dvoma nulami) alebo 39 (ruleta s tromi nulami „Sands Roulette“) farebných a očíslovaných priehradiek na kolese. Vyhráva každý, kto podal úspešnú stávku.

Prvá forma rulety sa objavila v 18. storočí vo Francúzsku. Mnohí historici sa domnievajú, že primitívnu formu rulety predstavil Blaise Pascal v 17. storočí pri hľadaní perpetuum mobile. Mechanizmus rulety je hybridom hracieho kolesa vynájdeného v roku 1720 a talianskej hry Biribi. Hra sa v súčasnej podobe hrala už od roku 1796 v Paríži. Raný opis hry ruleta v jej súčasnej podobe je možné nájsť aj vo francúzskom románe La Roulette, ou le Jour od Jaquesa Lableeho, ktorý opisuje ruletu v Palais Royal v Paríži v roku 1796.

ZDROJ:shutterstock.com

Zaujímavosťou je, že v tejto dobe nebola na ruletovom kolese nula. Tú na svoje rulety pridali až bratia Francois a Louis Blancovi, vlastníci kasína, ktorí tým významne posunuli stávky vo svoj prospech. Bola to mimochodom práve ruleta, ktorá stála za vznikom úspešnej monackej ekonomiky založenej práve na hazarde. Karolovi III sa novinka bratov Blancových natoľko zapáčila, že im prostredníctvom stimulov umožnil podnikanie v Monaku. Spoločnosť založená bratmi Blancovými dodnes vlastní podiely vo väčšine monackých kasín. Ešte skoršia zmienka o hre s týmto názvom však bola uverejnená v predpisoch pre Nové Francúzsko (Québec) v roku 1758, ktoré zakazovali hry „kocky, hoka, faro a ruleta“.

Kolesá rulety používané v parížskych kasínach koncom 90. rokov 17. storočia mali červenú farbu pre jednu nulu a čiernu pre dvojitú nulu. Aby sa predišlo zámene, od roku 1800 sa pre nuly na ruletových kolesách zvolila zelená farba.

V niektorých formách raných amerických ruletových kolies sa nachádzali čísla 1 až 28, plus jedna nula, dvojitá nula a americký orol. Slot s orlom, ktorý bol symbolom americkej slobody, bol slotom, ktorý prinášal kasínu dodatočnú výhodu. Čoskoro však táto tradícia zanikla a odvtedy sa na kolese nachádzajú len očíslované sloty.

ZDROJ: unsplash.com

V 19. storočí sa ruleta rozšírila po celej Európe a USA a stala sa jednou z najznámejších a najobľúbenejších kasínových hier. Keď nemecká vláda v 60. rokoch 19. storočia zrušila hazardné hry, rodina Blancovcov sa presťahovala do posledného legálneho kasína v Európe v Monte Carle, kde založila mekku hazardných hier pre európsku elitu. Práve tu sa ruleta s jednou nulou stala hlavnou hrou a v priebehu rokov sa rozšírila do celého sveta, s výnimkou Spojených štátov, kde zostala dominantná ruleta s dvoma nulami.

V Spojených štátoch sa francúzske koleso s dvojitou nulou dostalo z New Orleans po rieke Mississippi až na západ. A práve tu sa kvôli rozbujnenému podvádzaniu zo strany prevádzkovateľov aj hráčov nakoniec ruleta umiestnila na vrch stola, aby sa zabránilo skrývaniu zariadení v stole alebo v kolese, a zjednodušilo sa aj rozloženie stávok. Z toho sa nakoniec vyvinula ruleta amerického typu.

V prvej polovici 20. storočia boli jedinými významnými kasínami Monte Carlo s tradičným francúzskym kolesom s jednou nulou a Las Vegas s americkým kolesom s dvoma nulami. V 70. rokoch 20. storočia začali kasína prekvitať po celom svete. V roku 1996 prvé online kasíno, za ktoré sa všeobecne považuje InterCasino, umožnilo hrať ruletu virtuálne. A do roku 2008 už bolo na celom svete niekoľko stoviek kasín, kde ruleta jednoducho nemohla chýbať.