Holandský minister pre právnu ochranu Franc Weerwind prisľúbil ďalšie obmedzenie reklamy na hazardné hry v dôsledku rastúcich obáv z jej šírenia od zavedenia nového licenčného rámca v minulom roku.

Minister Franc Weerwind načrtol plány nových obmedzení, ktoré by mali vstúpiť do platnosti ešte tento rok po tom, ako parlament nedávno schválil návrh požadujúci úplný zákaz reklamy na hazardné hry, ktorý predložil poslanec za Socialistickú stranu Michiel van Nispen. Minister v liste van Nipsenovi a ďalším zákonodarcom uviedol, že „vynaloží maximálne úsilie, aby sa čo najskôr dosiahli ďalšie obmedzenia reklamy na rizikové hazardné hry“.

ZDROJ: peakpx.com

Weerwind dodal, že sa pracuje na návrhu textu právneho zákazu a do leta by mohla byť navrhnutá zmena a doplnenie zákona o hazardných hrách. Predtým minister využije vyhlášku určenú na prevenciu závislosti na zákaz používania všetkých foriem reklamy na hazardné hry.

Weerwind uviedol, že jednou z oblastí, ktorá vzbudzuje osobitné obavy, je skutočnosť, že obmedzenia reklamy v iných oblastiach by mohli jednoducho viesť k väčšiemu online marketingu. Minister uviedol, že preskúma možnosti zahrnúť do vyhlášky o akvizícii, reklame a prevencii závislostí časové okno pre online bannery a videá.

Weerwind priznal, že opatrenia prijíma veľmi skoro po tom, ako koncom minulého roka nadobudol účinnosť zákon povoľujúci online hazardné hry. Pred prijatím právnych predpisov minister pre právnu ochranu tiež spolupracoval s priemyselnými skupinami Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders (VNLOK) a Netherlands Online Gambling Association (NOGA) na sérii opatrení zameraných na obmedzenie reklamy a ochranu zraniteľných skupín. Tieto opatrenia zahŕňajú vysielanie reklám na hazardné hry v televízii len medzi 22.00 a 6.00 hod. a zákaz reklamy v rozhlase a tlači a prichádzajú len mesiac po tom, ako sa odvetvie dohodlo na obmedzení počtu reklám na stávky v jednom reklamnom bloku na jednu.

Weerwind uviedol, že sektorové organizácie, ktoré minulý rok zverejnili pôvodný dobrovoľný kódex správania pre online prevádzkovateľov, prisľúbili, že tieto opatrenia zavedú čo najskôr, pričom cieľom je implementovať dohody už od 1. apríla.

ZDROJ: peakpx.com

Vďaka týmto opatreniam bude necielená reklama na hazardné hry online v čo najkratšom čase výrazne obmedzená v očakávaní zmeny zákona.“

Rokoval som aj s centrami na liečbu závislostí. Povedali mi, že samotný objem reklamy na hazardné hry vedie k nepokoju medzi vyliečenými závislými a k problematickému hraniu medzi ľuďmi, ktorí sa stotožňujú s hercami vystupujúcimi v reklamách. To bol pre mňa dôvod, aby som nečakal.“

Weerwind dodal, že obavy z toho, ako obmedzenia a zákaz vychádzania počas Covidu mohli podporiť online hazardné hry, sa v najnovších údajoch neodrážajú. Zo štúdie, ktorú si nechal vypracovať, vyplýva, že účasť na online hazardných hrách sa počas prvého roka platnosti koronových opatrení skutočne zvýšila, tento nárast však nebol preukázateľný medzi mladými ľuďmi (vo veku 16 až 24 rokov).

ZDROJ: Peakpx.com

Minulý mesiac holandský regulačný orgán de Kansspelautoriteit (KSA) vydal varovania viacerým prevádzkovateľom v súvislosti s ich reklamnou politikou po tom, ako vyjadril obavy, že ich aktivity by mohli prilákať k online hazardným hrám neplnoletých a mladých dospelých.

V januári René Jansen, predseda KSA, nariadil držiteľom licencií, aby obmedzili svoju reklamu, a varoval odvetvie, že politici už vnímajú, že na trhu je jej príliš veľa.