S blížiacim sa koncom roka sa C. J. Fisher a Harry Jackson zo spoločnosti Fox Rothschild pozerajú na budúce trendy, ktoré budú hnacou silou rastu na americkom hernom trhu v roku 2022.

Ako píšu vo svojej analýze pre portál igamingbusiness.com, kedysi bolo jediným spôsobom ako si zahrať hazardné hry vojsť do kasína, vybrať si hotovosť z bankomatu, sadnúť si k hraciemu automatu alebo hernému stolu a hrať. Prípadne si staviť v stávkovej kancelárii. Tieto časy sú už dávno preč a pandémia Covid-19 urýchlila digitálnu transformáciu v každej sfére nášho života. Tá sa pritom nevyhla ani hernému priemyslu.

Hoci rýchle rozšírenie mobilných športových stávok v USA je zrejme najznámejším a v súčasnosti najviac medializovaným príkladom prudkého vývoja v oblasti digitalizácie, trendu sa nevyhýbajú ani internetové hry, bezhotovostné stávkovanie, ešportové stávky a stávkové aktivity zahŕňajúce technológie na báze blockchainu a kryptomeny.

ZDROJ: foxrothschild.com

Mobilné športové stávky

Po rozhodnutí Najvyššieho súdu z roku 2018, ktorým bol zrušený zákon o ochrane profesionálnych a amatérskych športov, mohli štáty USA zlegalizovať a regulovať športové stávky a nie je tajomstvom, že mnohé z nich sa s tým riadne poponáhľali. Väčšina štátov, ktoré legalizovali a regulovali športové stávkovanie, povolila už aj mobilné športové stávkovanie. V štátoch, ktoré mobilné športové stávky povolili, sa už prevažná väčšina športových stávok realizuje prostredníctvom mobilných zariadení, teda nie v kamenných prevádzkach.

Napríklad v New Jersey dosiahli v októbri 2021 športové stávky hodnotu 1,3 miliardy dolárov a viac ako 90% tejto sumy bolo vsadených online. Pre štát New Jersey to znamenalo približne 10 miliónov dolárov v podobe daňových príjmov z mobilných športových stávok.

ZDROJ: peakpx.com

Tieto trendy podporujú prebiehajúcu digitálnu transformáciu v tom, že zákazníci sú zvyknutí na okamžitý prístup k tovarom a službám prostredníctvom svojich mobilných zariadení a športové stávkovanie nie je výnimkou. Štáty, ktoré sa rozhodnú upustiť od legalizácie mobilného športového stávkovania, riskujú, že prídu o daňové príjmy od obyvateľov, ktorí nie sú ochotní cestovať na predajné miesta a naďalej stávkujú prostredníctvom neregulovaných kanálov (ako sú napríklad zahraničné webové stránky).

Môže to tiež zmariť legislatívne ciele, ktoré stáli na začiatku legalizácie športového stávkovania, ako je boj proti neregulovanému stávkovaniu, zabezpečenie ochrany spotrebiteľov a zodpovedného hrania, ochrana obyvateľov a generovanie daňových príjmov.

Internetové hry

Zatiaľ čo trh so športovým stávkovaním sa v USA od roku 2018 poriadne „rozpaľuje“, trh s internetovými hrami v USA možno označiť len za vlažný.

Za internetové hry alebo igaming sa vo všeobecnosti považujú internetové kasínové hry, ako sú blackjack, ruleta, poker a hracie automaty. Zatiaľ čo niekoľko štátov USA povolilo igaming v plnom rozsahu, napríklad New Jersey, Pensylvánia a Michigan, väčšina jurisdikcií jeho prevádzkovanie v súčasnosti nedovoľuje. Vrátane mnohých štátov, ktoré legalizovali a regulovali mobilné športové stávky.

Tento rozdielny prístup môže mať viacero dôvodov. Napríklad širšiu podporu verejnosti a väčšiu znalosť športových stávok na rozdiel od igamingu. Je však len otázkou času, kedy ďalšie štáty povolia igaming v plnom rozsahu, a to predovšetkým kvôli jeho potenciálu ako generátora príjmov.

ZDROJ: shutterstock.com

Igaming priniesol dividendy aj počas pandémie, keďže hráči v kasínach mohli pokračovať v stávkovaní aj napriek rozsiahlemu zatváraniu kamenných kasín. Napríklad výhry z igamingu v New Jersey od marca do októbra 2019 (pred pandémiou) predstavovali 384 miliónov dolárov v porovnaní so 779 miliónmi dolárov získaných od marca do októbra 2020, teda počas vrcholu pandémie. Stručne povedané, potenciál príjmov vzhľadom na pretrvávajúci vplyv pandémie pravdepodobne podnieti ďalšie štáty k legalizácii a regulácii igamingu v roku 2022 a v ďalších rokoch.

Bezhotovostné technológie

S rozmachom služieb PayPal, Venmo a Apple Pay, ako aj starých dobrých debetných a kreditných kariet, mnohí z nás dnes nevyužívajú služby bankomatov alebo nedisponujú vyššou hotovosťou. Tento trend urýchlila práve pandémia, keď sa jednotlivci snažili minimalizovať priame interakcie a kontakty, a rozšíril sa aj na herný priemysel. V tomto odvetví sa zavádzajú rôzne bezhotovostné technológie, ako napríklad zariadenia umožňujúce zákazníkom stolových hier získať žetóny pomocou ich debetných kariet, bezdrôtové peňaženky, ktoré umožňujú návštevníkom skenovať svoje telefóny u krupiérov a tiež systémy umožňujúce vyplácanie výhier priamo na bankové účty hráčov.

Bez ohľadu na pretrvávajúce dôsledky pandémie bude tento trend pravdepodobne pokračovať a dokonca sa zrýchli, pretože zákazníci čoraz viac vyhľadávajú bezproblémové, plynulé a efektívne platobné a herné skúsenosti, podobné tým, na ktoré sú teraz zvyknutí v iných oblastiach.

Ešportové stávkovanie

Keďže v roku 2022 budú ďalšie štáty USA naďalej legalizovať a regulovať športové stávky, aj stávkovanie na ešporty alebo videohry by malo naďalej rásť. V minulom roku mnohé štáty, ako napríklad Arizona, Wyoming a Nebraska, zahrnuli ešporty do definície povolených stávok v základných právnych predpisoch umožňujúcich športové stávkovanie.

ZDROJ: peakpx.com

Ďalšie jurisdikcie, ktoré finalizujú úpravu športového stávkovania, ako napríklad New York, môžu tiež pridať stávkovanie na ešporty do zoznamu dostupných ponúk. Okrem toho jurisdikcie, ktoré už prijali legislatívu týkajúcu sa stávkovania na ešporty, môžu vykonať zmeny s cieľom otvoriť trh a podporiť ďalšie investície ešportových spoločností.

Napríklad New Jersey v roku 2021 zmenilo svoj zákon o športových stávkach s cieľom objasniť typy povolených ešportových súťaží, ktoré by mohli byť predmetom stávok. Keďže stále viac platforiem a poskytovateľov služieb ešportového stávkovania získava v USA licenciu, počet ponúk ešportu by sa mal naďalej zvyšovať spolu s úrovňou investícií do tohto rastúceho odvetvia.

NFT, blockchain a kryptomena

Hoci sa v hernom priemysle pojem Non-Fungible Token alebo NFT skloňuje len zriedka, nebude to platiť dlho. Pre tých, ktorí NFT nepoznajú, tieto digitálne aktíva môžu siahať od originálnych umeleckých diel, skinov pre postavy z videohier, virtuálneho oblečenia, ktoré si možno pozrieť len so špeciálnymi okuliarmi alebo headset súpravami, až po virtuálne domy.

Každé aktívum obsahuje jedinečný identifikátor, ktorý je uložený v digitálnej účtovnej knihe zabezpečenej technológiou blockchain, takže ho nemožno skopírovať, hacknúť ani duplikovať. Hoci NFT znejú ako sci-fi, využívajú sa na reálne transakcie, napríklad hudobní umelci vydávajú albumy ako NFT, čo umožňuje zákazníkom získať animovaný obal albumu, limitovanú edíciu vinylov a vstup do lotérie o VIP miesta na koncerte.

ZDROJ: pixabay.com

Zdá sa, že vstup NFT a ponúk na báze blockchainu do herného priemyslu je nevyhnutný. Napríklad hráčske asociácie profesionálnych športových líg sa už dohodli na licenčných zmluvách s prevádzkovateľmi športového stávkovania vrátane vytvorenia digitálnych zberateľských súborov s menami, podobizňami a obrazmi aktívnych profesionálnych hráčov, ktoré sa dajú kupovať, predávať a vymieňať medzi zberateľmi.

Právne predpisy a nariadenia Wyomingu týkajúce sa športového stávkovania výslovne umožňujú používateľom financovať svoje účty na športové stávkovanie digitálnymi, krypto alebo virtuálnymi menami. Široké prijatie NFT, blockchainu a kryptomien v odvetví hazardných hier však nebude bez prekážok vzhľadom na technické výzvy a vnímané regulačné obavy, najmä v oblasti zodpovedného hrania, KYC, AML a geolokalizácie.

Výhľad na rok 2022 a ďalšie roky

Digitálna transformácia herného priemyslu je ľahko viditeľná v rýchlom rozširovaní mobilných športových stávok v USA, ako aj v stabilnom raste igamingu a bezhotovostného stávkovania, pričom ešportové stávky a zavádzanie technológií blockchain a kryptomien v hernom priemysle zatiaľ čakajú v nedohľadne.

ZDROJ: pixabay.com

Mnohí z vás pravdepodobne čítajú tento článok na mobilnom telefóne – čo je len ďalším znakom toho, že táto transformácia bude pokračovať aj v roku 2022.

C. J. Fisher a Harry Jackson sú partnermi v skupine Gaming Practice Group spoločnosti Fox Rothschild LLP. Svoju prax zameriavajú na všetky aspekty herného práva vrátane licencií, regulačných záležitostí a dodržiavania predpisov a stáli na čele expanzie legalizovaného a regulovaného igamingu a športových stávok v USA.