V rámci celosvetovej operácie SOGA VIII proti nelegálnym hazardným hrám Interpol zatkol približne 1 400 ľudí a zabavil 7,9 milióna dolárov v hotovosti. Operácia sa uskutočnila počas EURO 2020 v celej Európe a Ázii.

Medzinárodná organizácia kriminálnej polície (Interpol) odhalila podrobnosti týkajúce sa operácie SOGA VIII (skratka pre hazardné hry týkajúce sa futbalu). Operácia sa podľa informácií zverejnených portálom gamblingnews.com uskutočnila počas Majstrovstiev Európy vo futbale 2020 a jej výsledkom bola viac ako tisícka zatknutých a zhabanie miliónov v hotovosti, zaistené počítače a mobilné telefóny.

Interpol infomoval, že na operácii SOGA VIII sa zúčastnilo 28 krajín a v Európe a v Ázii bolo zatknutých 1 400 podozrivých osôb. Zabavených bolo 7,9 milióna dolárov v hotovosti, a tiež počítače a mobilné telefóny, cez ktoré mali byť údajne realizované športové stávky v hodnote takmer 465 miliónov dolárov.

Operácia bola zameraná na nelegálne organizácie v oblasti hazardu, ktoré produkujú zisk pre skupiny organizovaného zločinu. Operácia SOGA VIII sa uskutočnila v spolupráci jednotiek INTERPOL-u pre finančnú kriminalitu a boj proti korupcii, Ázijsko-tichomorskou expertnou skupinou pre organizovaný zločin (APEG), ako aj pracovnou skupinou INTERPOL-u pre ovplyvňovanie výsledkov zápasov (IMFTF).

ZDROJ.unsplash.com

Ďalšia úspešná operácia v boji proti nelegálnym hazardným hrám

Počas SOGA VIII Interpol zaznamenal výrazne zvýšené aktivity na sociálnych sieťach, fórach a herných platformách. Interpol identifikoval osoby, ktoré ponúkali tipy na hazardné hry alebo dokonca platby ľuďom, ktorí si boli ochotní otvoriť online bankové účty, neskôr využívané na prevody peňazí.

Tohtoročná operácia Interpolu ukázala jasný posun k online aktivitám, pričom zločinci naplno využívali finančné technológie vrátane využívania medzinárodných webových stránok s hazardnými hrami a online bankových účtov,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil Interpol.

Operácie Interpolu nepochybne výrazne znižujú vplyv a počet nelegálnych skupín fungujúcich v oblasti hazardu. Počas ôsmich operácií, ktoré agentúra uskutočnila, došlo k viac ako 19 100 zatknutiam. Doteraz Interpol zhabal viac ako 63 miliónov dolárov v hotovosti a ukončil činnosť viac ako 4 000 nelegálnych prevádzkovateľov hazardných hier, prostredníctvom ktorých sa prelialo na športové stávky viac ako 7,3 miliardy dolárov.

ZDROJ:pixabay.com

Záťahy v Európe a v Číne

Počas Eura 2020 úrady v Taliansku skontrolovali 280 stávkových kancelárií a za nelegálne hazardné hry boli udelené pokuty vo výške približne 1,5 milióna dolárov. Roberto Ribaudo, riaditeľ odboru hospodárskej a finančnej kriminality Národného ústredia INTERPOL-u v Ríme, považuje SOGA VIII za „kľúč ku kolektívnemu boju proti nelegálnemu stávkovaniu“. Okrem toho uznal, že takéto operácie pomáhajú rozvíjať národné aj medzinárodné rámce spolupráce.

V Číne zatkla hongkonská polícia viac ako 800 podozrivých osôb. Interpol okrem toho odhalil, že čínske orgány zatkli údajného kráľa stávkového syndikátu kontrolovaného triádou. SOGA VIII znamenala najúspešnejšiu operáciu proti nelegálnym hazardným hrám v krajine, keďže polícia zhabala 2,7 milióna dolárov v hotovosti a záznamy o stovkách miliónov stávok.

Wong Wai, vedúci hongkonského policajného úradu pre organizovaný zločin a triády a predseda ázijsko-tichomorskej expertnej skupiny INTERPOL-u pre organizovaný zločin, informoval, že vďaka spoločným skúsenostiam sa polícii podarilo odhaliť prepojenia medzi stávkovými syndikátmi a ich nelegálnymi prevádzkami. Naznačil tiež, že tieto prepojenia priviedli orgány k „skupinám organizovaného zločinu, ktoré pôsobia v celosvetovom meradle a generujú obrovské zisky“.