Podľa nového výskumu sa pätina všetkých herní v Spojenom kráľovstve nachádza v najchudobnejších oblastiach krajiny.

Podľa štúdie Bristolskej univerzity sa stávkové kancelárie nachádzajú desaťkrát častejšie v chudobných mestách ako v bohatých oblastiach. Podľa štúdie medzi oblasti s najvyšším počtom stávkových kancelárií na obyvateľa patria Glasgow, Liverpool, Londýn a Middlesbrough. Táto správa prichádza v čase prebiehajúcej vládnej revízie zákona o hazardných hrách.

Hovorca Komisie pre hazardné hry, ktorá je vládnym orgánom regulujúcim hazardné hry, uviedol: „Boj proti škodám spôsobeným hazardnými hrami je pre Komisiu pre hazardné hry prioritou číslo jeden.

„Starostlivo zvážime otázky, na ktoré upozorní akýkoľvek výskum týkajúci sa hazardných hier, a všetky opatrenia sa prijmú prostredníctvom národnej stratégie na zníženie škôd spôsobených hazardnými hrami.“

Hoci ich počet v posledných rokoch klesá, v Británii je stále viac miest s hazardnými hrami ako obchodov prevádzkovaných ôsmimi veľkými reťazcami supermarketov dohromady, uvádza sa v štúdii, ktorú podporuje nadácia Standard Life Foundation.

Výskum poukazuje na nepomer medzi vybavením, ktoré majú ľudia žijúci v chudobných komunitách k dispozícii na miestnych hlavných uliciach, a vybavením, ktoré majú k dispozícii v bohatších oblastiach. Napríklad len 10 % všetkých obchodov s potravinami sa nachádza v najchudobnejších oblastiach, ale v týchto miestach sa nachádzalo až 34 % zábavných herní, 30 % binga a 29 % herní pre dospelých.

Naproti tomu v bohatších mestách bolo rozloženie služieb, ako sú knižnice a supermarkety, oveľa rovnomernejšie, ukázal výskum.

Polovica britských liečební hazardných hier sa nachádza v okruhu piatich minút chôdze – 250 metrov – od najbližšieho herného zariadenia, zatiaľ čo takmer 10 % škôl má herné zariadenie v okruhu piatich minút chôdze – to sa týka 742 000 žiakov vo viac ako 2 000 školách v celej krajine.

„Výskum poukazuje na jasný nesúlad medzi dostupnou vybavenosťou v „zaostalých“ oblastiach v porovnaní s tými, ktoré sú bohatšie,“ povedal Jamie Evans, vedúci výskumný pracovník Bristolskej univerzity.

„Namiesto toho, aby mali ľudia lepší prístup k zariadeniam, službám a príležitostiam, ktoré im pomáhajú zlepšiť ich život, sú obyvatelia chudobnejších komunít neúmerne vystavení voľbe, ktorá sa často môže ukázať ako škodlivá. Hoci hazardný priemysel môže v týchto oblastiach ponúknuť niektoré veľmi potrebné pracovné miesta, zvyčajne oveľa viac berie, ako dáva, a zanecháva tak po sebe väčšie ťažkosti a nárast sociálnych problémov.“

Miestne komunity majú málo hlasov

Liz a Charles Ritchieovci založili charitatívnu organizáciu Gambling With Lives po tom, ako v roku 2017 prišli o syna Jacka, ktorý spáchal samovraždu.

Tvrdia, že v súčasnosti každý rok zomrie najmenej 500 mladých ľudí, ktorí boli závislí od hazardných hier.

„Predátorské spoločnosti zaoberajúce sa hazardnými hrami sa zameriavajú na chudobných a mladých ľudí. Vieme, akú tragickú cenu má toto zameranie – najmenej jedno úmrtie denne,“ povedala pani Ritchieová pre BBC.

„Mnohí z mladých ľudí, o ktorých sme prišli… boli zlákaní do priestorov s hazardnými hrami v tesnej blízkosti škôl alebo na ich autobusových trasách domov.“

Pán Ritchie sa obáva, že vláda „uprednostňuje obchod pred životmi“.

„Miestne komunity majú v súčasnosti tak málo možností vyjadriť sa k akémukoľvek plánovaniu,“ povedal.

„Kontaktovali nás miestne komunity, ktoré s tým mali strašný problém. Ľudia nechcú stávkové kancelárie.“

Manželia chcú, aby miestne orgány a komunity dostali oveľa väčšie právomoci vetovať licencie na stávkové kancelárie, najmä ak sú v blízkosti škôl a iných zariadení, ktoré využívajú mladí ľudia.

Rada pre stávky a hry však zdôraznila, že stávkové kancelárie a kasína majú pre Spojené kráľovstvo „obrovský hospodársky prínos“.

Hovorca Rady pre stávky a hry uviedol: „Členovia BGC podporujú 119 000 pracovných miest, generujú 4,5 miliardy libier na daniach, z ktorých sa platia dôležité verejné služby, a prispievajú 7,7 miliardy libier do hospodárstva vo forme hrubej pridanej hodnoty.

„Len samotné stávkové kancelárie zamestnávajú približne 46 000 ľudí v celej krajine, odvádzajú do štátnej pokladnice 1 miliardu GBP na daniach, ako aj 60 miliónov GBP na obchodných sadzbách pre miestne úrady, zatiaľ čo kasína zamestnávajú 11 000 zamestnancov a odvádzajú 500 miliónov GBP ročne na daniach.“

BBC vychádza z toho, že vláda požaduje, aby herne vykonávali hodnotenie rizík v miestnej oblasti a vysvetlili, ako sú schopné zmierniť riziko hrania hazardných hier neplnoletými.

Pán Evans však tvrdí, že to nestačí: „Hoci priestory, kde sa hrajú hazardné hry, môžu poskytovať pracovné miesta, vieme, že hazardné hry môžu viesť k rôznym finančným, sociálnym a zdravotným problémom, pričom problémové hranie ovplyvňuje nielen samotného hráča, ale aj mnohých jeho blízkych.

„Tieto problémy sa jednoducho pridávajú k mnohým výzvam, ktorým naše najchudobnejšie komunity už čelia.“