Regulačné orgány po celom svete spájajú svoje sily s cieľom vyčistiť nelegálny trh s hazardom, ktorý permanentne preniká na ich regulované trhy. Najnovšia aktivita prišla od Gréckej komisie pre hazardné hry (Hellenic Gaming Commission), ktorá spustila špeciálnu webovú stránku, ktorá umožňuje spotrebiteľom anonymne nahlasovať nelegálnych prevádzkovateľov hazardných hier.

To by malo regulačnému orgánu pomôcť rýchlo odhaliť a lokalizovať prevádzky, ktoré fungujú bez licencie a na úkor regulovaného trhu. Hoci nie všetci prevádzkovatelia, ktorí sa môžu zamerať na gréckych hráčov, sú „nelegálni“, mnohí z nich pôsobia bez príslušnej licencie, čo ich prevádzku robí nezákonnou podľa platných predpisov o hazardných hrách v Grécku.

ZDROJ: WINARCH

Online linka s názvom „Whisper“ umožní spotrebiteľom odovzdávať informácie o nelegálnych hazardných hrách. Bude sa týkať online aj kamenných prevádzok a bude zameraná na prevádzkovateľov, ako aj na partnerské služby, teda spoločnosti, ktoré propagujú konkrétne značky a snažia sa na ne nasmerovať väčšiu návštevnosť.

Spotrebitelia budú mať k dispozícii bezproblémový prístup k tomuto nástroju, pretože si budú musieť vybrať len z niekoľkých formulárov a stručne opísať nelegálnu prevádzku hazardných hier, na ktorú narazili. Potom bude na HGC, aby overila, či sú informácie správne. Podľa dozorného orgánu môžu spotrebitelia účasťou v systéme Whisper pomôcť udržať odvetvie hazardných hier v bezpečí a hráčov, ktorým hrozí závislosť, od predátorských webových stránok.

Dlhá cesta k opätovnej regulácii v Grécku

Grécko sa stalo jedným z posledných trhov v Európe, ktorý zrušil štátom riadený monopol a umožnil súkromným prevádzkovateľom žiadať o národné licencie. Stalo sa tak v roku 2019 so súhlasom zákonodarného zboru. Krajina teraz umožňuje prevádzkovateľom iGamingu a online športových stávok legálne prevádzkovať svoje produkty v krajine, pričom zoznam poskytovateľov a značiek sa rozrastá.

ZDROJ: WINARCH

Za posledných pár mesiacov sa na trhu objavilo niekoľko významných hráčov. Spoločnosť Bragg začala v Grécku pôsobiť prostredníctvom Novibet a PokerStars oznámila, že koncom januára spúšťa celý balík svojich značiek. Agregačné služby, ako napríklad SoftSwiss, sa stali jednými z najvýznamnejších mien, ktoré získali licenciu na podnikanie v Grécku.

Prechod Grécka od štátom kontrolovaného trhu k súkromnému bol náročný. Posledná legislatíva v tejto oblasti bola prijatá v roku 2002 a trvalo takmer 20 rokov diskusií, kým sa trh otvoril súkromným prevádzkovateľom. Teraz, keď sa to podarilo, krajina zaznamenáva nárast zdaniteľných príjmov z hazardných hier, ale musí sa zaoberať aj nebezpečenstvami vyplývajúcimi z nelegálneho hazardu.