Stacey Goodwinová strávila dva júnové týždne chôdzou 300 míľ zo Škótska do Wembley, aby vyzvala na ukončenie reklám na hazardné hry počas majstrovstiev Európy.

Vynikala však aj ďalším aspektom – spomedzi 30 bývalých závislých od hazardných hier, ktorí sa zúčastnili na vyčerpávajúcom podujatí, bola jedinou ženou.

Dvadsaťosemročná žena upozorňovala na to, že ženy sa môžu cítiť stigmatizované a zahanbené, pretože „hazardné hry sa považujú za mužskú závislosť“.

Goodwinová z Chesterfieldu hovorí, že počas 10-ročnej závislosti, ktorá ju pripravila o peniaze a takmer ju priviedla k tomu, že si vzala život, „trpela sama“.

Ale po tom, čo sa obrátila na skupinu žien, ktoré „dosiahli zmenu sebahodnotenia“, je už dva roky bez hazardných hier a je „najšťastnejšia, aká som kedy bola“.

Pocit viny a hanba mi bránili, aby som to niekomu povedala

„V 18 rokoch som pracovala v stávkovej kancelárii, ale nikdy som si nemyslela, že sa stanem závislou, pretože som nikdy nevidela ženu v stávkovej kancelárii,“ hovorí pre BBC Sport. „Jedného dňa som si vyskúšala automat a vyhrala som. To bol háčik a zhoršilo sa to tak, že ma pohltila závislosť, nevedela som, kto som, a nedokázala som si udržať vzťah.

„Bolo to neúprosné. Nikto nevedel, čím si prechádzam, a občas som si nemohla dovoliť prísť domov z práce. Pocit viny a hanba mi bránili, aby som to niekomu povedala. Cítila som sa taká uväznená a osamelá, že som mala pocit, že niet úniku.“

„Keď sa pozriete na reklamy v televízii, je v nich veľmi málo žien, takže je to stigma, jednoducho nevidíte hrať ženy. Pre ženy je veľmi ťažké vyjsť s tým von a povedať ‚mám problém‘, pretože sa to považuje za mužskú závislosť.“

Viac ako 200 žien ju oslovilo

Goodwinová hovorí, že za svoje uzdravenie vďačí ženám, ktoré ju počas ústavnej liečby „objali“, a teraz sa chce postarať o to, aby sa ostatné ženy necítili osamotené. Napísala knihu s názvom „The Girl Gambler“ (Dievča – hazardná hráčka) a odvtedy, čo o svojej ceste rozprávala aj na TikToku, ju oslovilo viac ako 200 závislých žien.

„Hranie online je také anonymné, že mnohé zo žien, ktoré sa ozvali, o svojej závislosti nikomu nepovedali,“ hovorí. „Po tom, čo sa cítili také osamelé, sa mnohým z nich uľavilo, že našli iné ženy, ktoré prechádzajú tým istým. Môže to byť také vyčerpávajúce.“

„Bolo pre ne obrovským prínosom, že som ich nasmerovala na miesta, kde môžu získať pomoc, a povedala som im, že som tu, aby som ich podporila, kedykoľvek ma budú potrebovať. Toľko žien je v rovnakej situácii a nemajú sa s kým porozprávať. Preto som s tým začala.“

Tento problém si uvedomuje aj bývalá anglická reprezentantka Karen Carneyová, ktorá vo svojom živote videla, aký vplyv má hazard na ženy. Prostredníctvom kampane TalkBanStop, ktorá ponúka podporu ľuďom závislým od hazardných hier, chce zvýšiť povedomie o tom, kam sa môžu obrátiť o pomoc.

„Ide o demystifikáciu niektorých stigiem a podporu tých, ktorí môžu mať problémy, najmä v súvislosti s veľkými športovými podujatiami, pri ktorých dochádza k veľkému nárastu stávok,“ hovorí Carneyová.

Ako môžu ženy pomôcť ženám

Goodwinová hovorí, že je dôležité mať ženu, ktorej sa môže zveriť.

„Mnohí poskytovatelia liečby sú inkluzívni, ale hovoriť o ženských problémoch, ako je popôrodná depresia alebo predmenštruačný stres, a o vplyve, ktorý môžu mať na váš duševný stav, je oveľa jednoduchšie hovoriť so ženou,“ dodáva.

„Tieto typy vecí môžu spustiť vašu závislosť.“

Goodwinová hovorí, že množstvo reklám na hazardné hry počas zápasov v televízii na ňu tiež pôsobí ako spúšťač, takže nebude môcť sledovať majstrovstvá Európy. ITV uviedla, že „sa nesnaží minimalizovať vplyv problémového hrania hazardných hier“.

Hovorca Rady pre stávky a hry dodal: „Vláda uvádza, že miera problémového hráčstva je 0,5 % [populácie] a za posledných 20 rokov je stabilná. Pokiaľ ide o ženy, Komisia pre hazardné hry uvádza, že za posledný rok je táto miera 0,1 %.

„Jeden problémový hráč je však príliš veľa, a preto sme prijali niekoľko opatrení na podporu bezpečnejšieho hrania.“

Goodwinová hovorí: „Môj odkaz pre každú jednu osobu, ktorá zápasí s problémami, najmä pre ženy, znie: ‚Nie ste na to samy, je tu veľa ďalších žien, ktoré si tým prechádzajú‘.

„Najhoršia časť je takmer vina a hanba, ale už to tak nemusíte cítiť. Existujú miesta, kde vám ľudia môžu pomôcť.“