Veľké očakávania, eufória z výhry, sklamanie z prehry, či strach a obava, že ste stavili príliš veľa – to sú emócie, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s hraním hazardných hier. Práve emócie, ak ich nemáme pod kontrolou, sa stávajú najväčším nepriateľom bezpečného a zodpovedného hrania. 

Ak u vás zaznamenáte niektorý z uvedených varovných signálov, mali by ste zvážiť, či dobrovoľné samovylúčenie z hrania hazardných hier nie je tým správnym krokom, ako ochrániť seba a svojich blízkych:

•    Viackrát ste sa pokúšali prestať alebo obmedziť hranie hazardných hier, ale vždy ste sa k nim nakoniec vrátili.
•    Keď nemôžete hrať, cítite nepokoj alebo podráždenosť.
•    Podávate vyššie stávky, ako si môže dovoliť prehrať.
•    Hazardné hry hráte, aby ste unikli stresujúcej situácii, avšak hranie vo vás vyvolá ďalšie negatívne emócie.
•    Hranie má negatívny vplyv na vaše zdravie, rodinu, vzťahy,  prácu alebo financie.

Samovylúčenie je dobrovoľný proces, v rámci ktorého sa osoba, ktorá má obavy, že hazardné hry začínajú negatívne ovplyvňovať jej život, môže rozhodnúť, že si obmedzí svoj prístup k hazardným hrám. O samovylúčenie môže požiadať každá fyzická osoba staršia ako 18 rokov, ktorá chce byť vylúčená z účasti na hazardných hrách v online priestore a zároveň mať zakázaný vstup do herní, kasín a stávkových kancelárií. 

Ku koncu mája 2024 bolo v registri vylúčených osôb evidovaných takmer 17 000 hráčov, ktorí sa vylúčili z hazardných hier prostredníctvom samovylúčenia. Z toho tvorili 88 % muži a 12 % ženy. Z hľadiska veku najväčšie zastúpenie mali osoby vo veku 25 až 44 rokov, ktoré tvorili takmer 70 % z celkového počtu samovylúčiteľov. Oproti rovnakému obdobiu roka 2023 ide o nárast počtu dobrovoľne samovylúčených osôb o viac ako 4 000.

„Inštitút dobrovoľného samovylúčenia je zákonný nástroj ako byť zodpovedný voči sebe a voči svojej rodine. Spoločnosť o tejto možnosti, ktorá pomáha chrániť zraniteľné osoby a predchádzať škodám spôsobeným hazardnými hrami, nemá dostatočné informácie. Preto je celospoločensky žiaduce o tomto nástroji ochrany hovoriť, a to bez akýchkoľvek predsudkov, keďže môže mať zásadný vplyv nielen na život jednotlivca, ale i na jeho blízke okolie.“ povedal generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš.

ZDROJ: unsplash.com

Proces dobrovoľného samovylúčenia je jednoduchý. Postačí si stiahnuť tlačivo – Žiadosť o zápis do registra vylúčených osôb, ktoré sa nachádza na webe Úradu pre reguláciu hazardných hier www.urhh.sk. Po vyplnení potrebných údajov spolu s vašim úradne osvedčeným podpisom je potrebné dokument zaslať poštou alebo podať osobne na adresu Úradu pre reguláciu hazardných hier. V prípade elektronického podania musí byť takáto žiadosť podpísaná kvalifikovaným elektronickým podpisom fyzickej osoby, ktorá o vylúčenie žiada.

Ak máte pocit, že sa vaša situácia zmenila a získali ste kontrolu nad svojimi hráčskymi návykmi, môžete podať žiadosť o výmaz z registra vylúčených osôb, avšak najskôr po uplynutí 6 mesiacov od zápisu do registra vylúčených osôb.

Register vylúčených osôb (RVO) je informačný systém verejnej správy, v ktorom sa evidujú všetky fyzické osoby vylúčené z účasti na hazardných hrách. Dôvodom na zápis do RVO môže byť napríklad poberanie dávky v hmotnej núdzi, samovylúčenie, priznanie sociálneho štipendia, súdom uložená povinnosť platiť výživné na nezaopatrené dieťa, začatie trestného stíhanie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy či diagnostikovaná choroba patologického hráčstva. K mesiacu máj 2024 sa v registri vylúčených osôb nachádzalo takmer 123 000 osôb.

Či sa fyzická osoba nachádza v RVO má povinnosť overiť prevádzkovateľ priamo pri jej vstupe do herne alebo kasína, alebo po prihlásení sa do online hráčskeho účtu. Povinnosť overovania či fyzická osoba nie je evidovaná v registri vylúčených osôb má prevádzkovateľ hazardných hier už pri registrácii a zriaďovaní hráčskeho účtu.