GAMBLING INSIGHTS week 28/29

Pripravené v spolupráci s CLS Čavojský & Partners, s.r.o.

FINANČNÁ SPRAVODAJSKÁ JEDNOTKA PUBLIKOVALA VÝROČNÚ SPRÁVU ZA ROK 2023
FSJ publikovala výročnú správu za rok 2023, v ktorej uvádza viaceré štatistické údaje o svojej činnosti, hláseniach o neobvyklých obchodných operáciách, medzinárodnej spolupráci a pod. FSJ vo výročnej správe uvádza okrem iného príklady riešených legalizačných schém, metódy a trendy v oblasti ML/FT, ako aj prognózy vývoja v tejto oblasti.

Zdroj:https://www.minv.sk/swift_data/source/policia/fsj/VS_2023.pdf

ZDROJ: shutterstock.com

VYUŽÍVANIE NÁSTROJOV NA BEZPEČNEJŠIE HRANIE V ROKU 2023
EGBA (European Gaming & Betting Association) zaznamenala významný nárast v používaní nástrojov pre bezpečnejšie hranie hazardných hier medzi európskymi zákazníkmi v roku 2023. Podľa najnovšej správy o udržateľnosti používalo aspoň jeden takýto nástroj 65 % zákazníkov, čo predstavuje 21 miliónov ľudí, pričom viac ako polovica tak urobila dobrovoľne. Najpoužívanejším nástrojom bolo nastavenie limitu na vklady, ktorý si zvolilo 70 % používateľov. EGBA tiež informovala o odoslaní 67,6 milióna správ na podporu bezpečnejšieho hrania, čo predstavuje nárast o 49 % oproti predchádzajúcemu roku, pričom 23,7 milióna z týchto správ bolo personalizovaných na základe správania hráčov. Správa tiež zdôraznila sociálne vplyvy v hodnote 61,2 milióna EUR na výskum, vzdelávanie a liečbu problémového hrania a 151,4 milióna EUR na charitatívne účely.

Zdroj:https://www.egba.eu/news-post/safer-gambling-tools-use-hits-record-high-in-2023-new-report-from-egba/

NEMECKÝ REGULÁTOR ZAKAZUJE REKLAMU NA HAZARDNÉ HRY PROSTREDNÍCTVOM STREAMINGU
Nemecký regulačný orgán GGL v snahe chrániť neplnoletých a zraniteľných hráčov zakázal (dokonca) aj licencovaným prevádzkovateľom hazardných hier propagovať hazardné hry prostredníctvom tzv. streamerov. Uvedené nadväzuje na rozhodnutie súdu, ktorý rozhodol o obmedzeniach týkajúcich sa propagácie nelegálnych hazardných stránok prostredníctvom tzv. streamerov. GGL zdôrazňuje, že streamovanie predstavuje vysoké riziko, najmä pre mladých divákov.

Zdroj: https://igamingbusiness.com/legal-compliance/regulation/german-gambling-streaming-ban/

ZDROJ: shutterstock.com

NOVÁ DOHODA NA BOJ PROTI NEZÁKONNEJ REKLAME NA HAZARDNÉ HRY V DÁNSKU
Dánsky spotrebiteľský ombudsman, Rada pre reklamu na hazardné hry a Dánsky regulátor pre hazardné hry uzavreli spoločnú dohodu na zlepšenie koordinácie v boji proti nezákonnej reklame na hazardné hry. Dohoda spresňuje úlohy jednotlivých orgánov, a to tak, že ombudsman dohliada na dodržiavanie zákonov na ochranu spotrebiteľov, regulátor pre hazardné hry monitoruje pravidlá marketingu podľa tamojšieho zákona o hazardných hrách a Rada pre reklamu na hazardné hry rieši sťažnosti týkajúce sa porušovania kódexu daného odvetvia. Uvedená koordinácia procesov má za cieľ zabezpečenie efektívnej implementácie a dodržiavania príslušných predpisov.

Zdroj: https://www.gamblinginsider.com/news/25989/danish-authorities-form-agreement-to-tackle-illegal-gambling-marketing

ULIS UVÁDZA NOVÚ PLATFORMU NA OCHRANU INTEGRITY ŠPORTOVÝCH PODUJATÍ
ULIS (United Lotteries for Integrity in Sports) spustil vlastnú monitorovaciu platformu navrhnutú na posilnenie integrity športových podujatí pomocou pokročilej technológie. Táto platforma poskytuje komplexné nástroje na sledovanie stávkových aktivít v reálnom čase, identifikáciu nepravidelností a detekciu možných manipulácií súťaží. Platforma rozširuje pokrytie trhu na viac ako 20 športov a zahŕňa aj vedľajšie trhy náchylné na manipuláciu. Kľúčovou vlastnosťou je systém varovania, ktorý automatizuje detekciu anomálií, a to tak v oblasti pre-match, ako aj v in-play.

Zdroj: https://ulis.org/news-events/news/new-uliss-proprietary-one-stop-integrity-platform