Prevádzkovatelia hazardných hier sú povinní vykonať opatrenia zvýšenej starostlivosti pri obchode alebo obchodnom vzťahu s politicky exponovanou osobou podľa zákona č. 297/2008 Z.z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „AML zákon“).

Politicky exponované osoby (ďalej len „PEP“) predstavujú klientov, s ktorými sa spája vysoké riziko korupcie a s tým súvisiace pranie špinavých peňazí, pričom práve v dôsledku tohto svojho postavenia a vplyvu môže potenciálne dôjsť k ich zneužitiu za účelom spáchania trestného činu legalizácie príjmov z trestnej činnosti a iných súvisiacich trestných činov vrátane korupcie a financovania terorizmu. Za politicky exponovanú osobu sa považuje každá fyzická osoba, ktorej je alebo bola zverená významná verejná funkcia s celoštátnym alebo regionálnym významom, nielen v zahraničí, ale aj na území Slovenskej republiky.

AML kontrola potenciálnych hráčov

Prevádzkovateľ hazardnej hry je povinný vykonávať AML kontrolu vo vzťahu ku všetkým hráčom bez ohľadu na rizikový profil hráča, pričom cieľom tejto kontroly je zistenie a overenie identifikačných údajov hráča, vytvorenie rizikového profilu hráča, ako aj zistenie rodinných a obchodných vzťahov s PEP. AML kontrola je súčasťou celkového procesu základnej starostlivosti o hráča, ktorá charakterizuje získanie a overenie informácií zo spoľahlivých a nezávislých zdrojov, pričom za týmto účelom sa predovšetkým používajú komerčné databázy.

ZDROJ: AI Designer

Zistenie, či hráč je politicky exponovanou osobou

Prevádzkovateľ hazardnej hry je povinný zistiť, či hráč je politicky exponovanou osobou, pričom je povinný vykonať internú kontrolu hráča buď v otvorených zdrojoch na Internete a vynaložiť maximálne úsilie na zistenie toho, či hráč je alebo bol politicky exponovanou osobou alebo v externých zdrojoch od dodávateľa služieb, ktorý vytvára, vedie a aktualizuje databázu politicky exponovaných osôb.

Hodnotenie rizika spojeného s PEP

Obchodný vzťah s PEP vo všeobecnosti predstavuje zvýšené riziko spojené so schopnosťou týchto osôb zneužiť svoju moc a vplyv na osobný prospech alebo inú výhodu pre seba alebo členov rodiny a blízkych spolupracovníkov, pričom v tomto prípade dochádza ku skrytiu získaných finančných prostriedkov alebo iného majetku, ktoré boli spreneverené práve v dôsledku zneužitia ich úradnej moci.

Lehota uplatnenia zvýšenej starostlivosti

Povinnosti vzťahujúce sa k PEP je prevádzkovateľ hazardnej hry povinný uplatňovať najmenej po dobu 12 mesiacov od skončenia výkonu významnej verejnej funkcie; najneskôr však dovtedy, kým prevádzkovateľ hazardnej hry na základe hodnotenia rizík u tohto hráča nevylúči riziko špecifické pre PEP.

Opatrenia zvýšenej starostlivosti vo vzťahu k PEP

Prevádzkovateľ hazardnej hry je povinný v prípade obchodu alebo obchodného vzťahu s PEP uplatňovať opatrenia zvýšenej starostlivosti, ktoré v spočívajú najmenej v tomto rozsahu:

  • získanie súhlasu štatutárneho orgánu alebo určenej osoby pred uzatvorením obchodného vzťahu alebo k pokračovaniu obchodného vzťahu,
  • zistenie pôvodu majetku a finančných prostriedkov použitých pri obchode alebo obchodnom vzťahu,
  • priebežné a podrobné monitorovanie obchodného vzťahu.

Zvýšenú starostlivosť prevádzkovateľ hazardnej hry vykoná aj pri obchode alebo obchodnom vzťahu s osobou usadenou v krajine, ktorú Európska komisia určila vykonávacím predpisom za vysokorizikovú.

ZDROJ: AI Designer

Zistenie pôvodu majetku a finančných prostriedkov PEP

Peňažné prostriedky použité v obchodných vzťahoch alebo transakciách s PEP musia mať legálny pôvod. Zistenie pôvodu majetku a finančných prostriedkov tak predstavuje ďalšie opatrenie na zmiernenie rizika spojeného s PEP, pričom zistenie pôvodu majetku zahrňuje získanie informácií o celkových aktívach PEP. Prevádzkovateľ hazardnej hry skúma celkový objem majetku vo vzťahu k príjmom, postaveniu a realizovaným transakciám s PEP, pričom je zrejmé, že nebude mať k dispozícii všetky potrebné informácie o aktívach PEP, z tohto dôvodu je potrebné sa obrátiť na komerčné databázy, resp. iné verejne dostupné zdroje.

Priebežné a podrobné monitorovanie obchodného vzťahu s PEP

Obchody a obchodné vzťahy s PEP predstavujú vyššie riziko legalizácie a financovania terorizmu, pričom z tohto dôvodu by mal prevádzkovateľ hazardnej hry vykonávať priebežný monitoring celého obchodného vzťahu prostredníctvom zvýšeného počtu a frekvencií vykonávaných previerok, zaznamenávaním okolností, ktoré majú neobvyklý priebeh alebo sú inak významné pre posúdenie rizikovosti daného obchodného vzťahu.