Zelenskyj vyzval ukrajinského premiéra Denisa Šmyhala, aby petíciu preskúmal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne reagoval na petíciu vytvorenú na podporu zrušenia sankcií voči spoločnosti Parimatch.

Začiatkom tohto roka, 11. marca, boli spoločnosti Parimatch pozastavené všetky operácie B2C v krajine Ukrajina na základe vyšetrovania vlády.

V nadväznosti na sankcie voči spoločnosti Parimatch Zelenskyj uviedol: „Ide o viac ako 280 spoločností a 120 ľudí, ktorí prostredníctvom hazardných obchodných schém pracovali proti Ukrajine, odčerpávali finančné prostriedky z nášho štátu a financovali rôzne ruské schémy.

Príprava rozhodnutia trvala určitý čas. Bolo dôkladne rozpracované a uzatvára schémy v hodnote desiatok miliárd. A nie je to posledné takéto rozhodnutie.“

ZDROJ: PARIMATCH

Autorka petície „Zrušte sankcie proti Parimatchu“, ktorej autorkou je Kuropiatnyk Irina Viktorovna, vznikla v júni s cieľom pokúsiť sa zrušiť 50-ročný zákaz Parimatchu a odvtedy získala viac ako 25 000 podpisov.

Ako taká bola doručená Zelenskému, ktorý na ňu oficiálne reagoval na oficiálnej stránke petície na vládnej webovej stránke.

Zelenskyj vo svojej odpovedi uviedol: „Ďakujem všetkým, ktorí sa pripojili k tejto petícii, za ich aktívny občiansky postoj.

„Podľa druhej časti článku 19 Ústavy Ukrajiny sú orgány štátnej moci a orgány miestnej samosprávy, ich úradníci povinní konať len na základe, v rámci právomocí a spôsobom, ktorý predpokladá Ústava a zákony Ukrajiny.“

Po vysvetlení konkrétnych zákonov pokračoval: „Vzhľadom na uvedené som sa obrátil na predsedu vlády Ukrajiny D. Šmyhala s návrhom, aby dôkladne preštudoval otázku nastolenú v texte petície a v prípade, že sú na to dôvody, prijal potrebné opatrenia na reakciu.

O príslušných výsledkoch bude autor elektronickej petície informovaný kabinetom ministrov Ukrajiny.“