Ministerstvo financií plánuje získať približne 600 miliónov Kč zvýšením daní z väčšiny druhov hazardných hier. Očakáva sa, že opatrenie sa bude vzťahovať napríklad na online stávkovanie, ruletu a tomboly. V hre je aj politicky veľmi výbušný plán, ktorý by zasa odbremenil lotériové spoločnosti, ako je Sazka. Tento návrh už predtým presadzovali občianski demokrati. Väčšina vládnych strán a opozícia sú však proti. Podrobnosti zmien zatiaľ úrad Zbyňka Stanjura (ODS) tají. Sú súčasťou balíčka, ktorým chce vláda znížiť deficit štátneho rozpočtu o 70 miliárd Kč. Téme sa venoval český spravodajský portál e15.cz.

„Požiadal som odborníkov na závislosti, aby rozdelili hazardné hry do kategórií podľa ich spoločenskej škodlivosti a rizika vzniku závislosti. Vyššie riziko vidia pri internetovom hazarde s vyššou mierou opakovania ako napríklad pri kupovaní papierových žrebov. Od expertov máme návrh na rozdelenie hier do troch skupín a teraz je otázkou politického rozhodnutia, aké sadzby im priradíme,“ povedal Stanjura.

Odborníci dospeli k záveru, že stávkovanie prostredníctvom počítača alebo mobilného telefónu bude mať viac negatívnych účinkov ako kamenné herne, ktoré boli doteraz hlavným cieľom obmedzení a zákazov. Pracovný návrh zmien v zdaňovaní hazardných hier by mal podľa ministerstva zvýšiť aj príjmy štátu.

ZDROJ: peakpx.com

V súčasnosti sa na hazardné hry o peniaze vzťahujú dve sadzby vo výške 23 a 35 percent, pričom je možné zavedenie ďalších pásiem. Napríklad kamenné kasína by po novom mohli platiť 30 percent zo svojich ziskov namiesto 23 percent. Podobne by sa zvýšila aj daň z online športových stávok.

Konečnú podobu konsolidačného balíka, vrátane nových pravidiel zdaňovania hazardných hier, predstavia šéfovia piatich koaličných strán začiatkom mája a následne začne poslanecká snemovňa rokovať o súbore opatrení na zníženie rozpočtového deficitu. Balík by mal vstúpiť do platnosti v januári budúceho roka.

Najostrejšie sledovanou diskusiou bude prípadné zníženie daní pre lotériové spoločnosti. To navrhol predseda poslancov ODS Marek Benda už vlani na jeseň, keď sa vláda snažila nájsť peniaze na boj s energetickou krízou. S návrhom prišiel v nevhodnom čase a bez akejkoľvek diskusie v koalícii. „Za obsah návrhu som nebol kritizovaný, všetci sa zhodli, že je to správny krok,“ bránil sa Benda.

Vyššie zdanenie hazardu má v snemovni jasnú podporu, ale prípadné úľavy pre lotériové firmy by opäť narazili. „Neviem si predstaviť, že by sme nepodporili napríklad slobodné matky a znížili dane lotériovým spoločnostiam,“ povedal podpredseda hnutia STAN Lukáš Vlček.

ZDROJ: shutterstock.com

Podľa šéfky poslancov ANO Aleny Schillerovej Stanjura o tejto možnosti rokoval v parlamente už pred Veľkou nocou. „Pevne verím, že to bol len zlý veľkonočný žart,“ povedala.

Sadzba 23 % sa predtým vzťahovala na lotérie. Za vlády Andreja Babiša boli preradené do vyššej 35-percentnej sadzby. Stanjura, Benda a ďalších 39 poslancov ju neúspešne napadli na Ústavnom súde.

Dane z hazardných hier vlani výrazne vzrástli a priniesli do štátnej pokladnice viac ako 17 miliárd Kč. V roku 2021 výber predstavoval 12,5 miliardy. V minulosti štát vybral zo stávok v priemere desať miliárd ročne.