Českí podnikatelia začínajú roztáčať koleso šťastia rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, aspoň obrazne povedané. Len niekoľko mesiacov po tom, čo skupina Allwyn miliardára Karla Komárka získala britskú Národnú lotériu, jednu z najväčších v Európe, vstúpil jeho súčasník Jiří Šmejc na poľský trh. So svojou holdingovou spoločnosťou Entain CEE, v ktorej má menšinový podiel, získal 70 % tamojšej stávkovej spoločnosti číslo jeden, STS. Obaja miliardári majú v hľadáčiku ďalšie trhy. Téme sa venoval český spravodajský portál e15.cz.

Aj keď sa vynechajú hracie automaty a kasína a pozornosť sa sústredí len na veľké licencované lotérie a kurzové stávky, české firmy už predávajú športové stávky, číselné lotérie alebo žreby v dvanástich krajinách. Celkovo ročne zarobia viac ako miliardu eur a toto číslo stále rastie.

Celoeurópsky trh lotérií a stávkových hier je veľmi ťažké číselne zachytiť, pretože neexistujú žiadne oficiálne súhrnné údaje o celkovom predaji ani o najväčších hráčoch na trhu. Denníku E15 sa však podarilo aspoň čiastočne zmapovať súčasný biznis okolo šťastných a nešťastných náhod, žrebov a stávok.

Najsledovanejším ukazovateľom výkonnosti trhu je ekvivalent predaja, GGR, čo sú vsadené peniaze mínus výhry. Lotériový trh je v tomto ohľade transparentnejší, keďže v každej krajine pôsobí len jeden alebo nanajvýš dvaja prevádzkovatelia a tí najvýznamnejší sa o svoje údaje delia.

ZDROJ: KKCG

Podľa údajov Asociácie európskych lotérií, ktorá združuje sedemdesiat najväčších európskych prevádzkovateľov, v roku 2021 títo hráči vygenerovali v Európe 27,7 miliardy eur. Ide o príjmy z číselných lotérií alebo tzv. okamžitých lotérií, medzi ktoré patria najmä stieracie žreby. Pre porovnanie, spoločnosť Allwyn, ktorá patrí spoločnosti Karla Komárka, dosiahla v rovnakom období a pri rovnakých hrách GGR vo výške približne 1,7 miliardy EUR. V pomere k celkovému trhu ide o vyššie jednotky percent príjmov.

Odvtedy sa spoločnosť Allwyn rozrástla nielen organicky, ale najmä akvizíciou, keď pohltila spoločnosť Camelot, prevádzkovateľa britskej národnej lotérie. Vrátane tejto transakcie by spoločnosť Allwyn zdvojnásobila svoj GGR na 3,5 miliardy EUR vo fiškálnom roku, ktorý sa končí v marci 2023, vypočítal hovorca spoločnosti Kerry Parkin.

Okrem toho spoločnosť Allwyn priznáva, že skúma ďalšie možnosti akvizícií. Napríklad britský denník Financial Times uvádza, že lotériová skupina sa uchádza o väčšinový podiel v spoločnosti Premier Lotteries Ireland, ktorá prevádzkuje národnú lotériu v Írsku. Podľa zahraničných médií sa proces predaja už začal a spoločnosť Allwyn predložila ponuku. V boji o podiel však bude čeliť ťažkým váham. V hre sú aj austrálsky prevádzkovateľ Lottery Corporation, pološtátny francúzsky prevádzkovateľ lotérie Française des Jeux a nadnárodná lotériová spoločnosť International Game Technology kótovaná v New Yorku.

Pre Allwyn nie je Írsko jediným želiezkom v ohni. Šéf skupiny Robert Chvátal už niekoľkokrát spomenul, že ďalšie kroky môžu viesť do Holandska. „V Európe nás zaujímajú všetky trhy, najmä väčšie krajiny a západná Európa. Príležitostí však nie je veľa, v danej krajine je zvyčajne jedna alebo dve lotérie. Takže musíme byť aktívni a sami si vytvárať príležitosti. Hovorí sa o privatizácii holandskej lotérie, kde by sme mali záujem zúčastniť sa tendra,“ povedal Chvátal v januári minulého roka pre Seznam Zprávy. Odvtedy holandská vláda v tomto pláne výrazne nepokročila, ale podľa miestnych médií sa privatizácia zdá byť čoraz pravdepodobnejšia.

ZDROJ: KKCG

Po získaní britskej lotérie si Allwyn v každom prípade upevnil pozíciu európskeho lotériového kráľa. Podľa Parkina sú jej najväčšími konkurentmi spomínaná Française des Jeux alebo španielska štátna Loterías y Apuestas del Estado.

Podobné akvizičné výpady ako Komárek a Allwyn začína organizovať aj Šmejcova Emma Capital. Na rozdiel od európskeho lídra v oblasti lotérií sa však zameriava na športové stávky. Preto si vlani našla nového spojenca, globálnu stávkovú skupinu Entain, s ktorou sa vydala dobývať trhy strednej a východnej Európy.

Doteraz so stávkovou kanceláriou SuperSport dobyli Chorvátsko, teraz však spoločne ovládnu aj poľskú jednotku STS. Podľa investičného riaditeľa spoločnosti Emma Capital Pavla Horáka je to len začiatok. „V bývalej Juhoslávii sa môžu objaviť ďalšie akvizičné príležitosti,“ povedal Horák pre E15.

Súhrnný GRR, teda hrubý príjem z hazardných hier, všetkých firiem Emma Capital sa podľa neho pohybuje v nižších stovkách miliónov eur. Okrem spomínaných regiónov pôsobí aj v Rumunsku a Nemecku. Treba však dodať, že Emma nevlastní 100 % podiel ani v jednej z týchto spoločností.

ZDROJ: SAZKA GROUP

Na tento biznis vsádzajú aj ďalšie české spoločnosti prostredníctvom stávkových tiketov. Patria dokonca medzi najaktívnejšie na trhoch strednej a východnej Európy. Podľa viacerých zdrojov z odvetvia je lídrom v regióne spoločnosť Fortuna Entertainment Group, ktorá je súčasťou česko-slovenského holdingu Penta.

Fortuna Entertainment Group je vďaka svojej prítomnosti v celej strednej a východnej Európe najväčšou stávkovou kanceláriou v regióne,“ uviedol hovorca spoločnosti Petr Šrain. Okrem Českej republiky a Slovenska pôsobí aj v Rumunsku, Chorvátsku a Poľsku a vo všetkých týchto krajinách je dvojkou na trhu. Čo to znamená z hľadiska GRR a zisku, však nie je jasné, keďže Fortuna Entertainment Group už niekoľko rokov po sebe nezverejňuje konsolidované výsledky a neposkytla ich ani na žiadosť redakcie.

Ďalším silným hráčom v regióne je Tipsport, ktorý je jednotkou v Českej republike a na Slovensku. Ovláda ju pätica nenápadných miliardárov z Berouna okolo bývalého daňového poradcu Vratislava Randu.

Fortuna ani TipSport nemajú bezprostredné plány na expanziu do ďalších krajín, obe skupiny však uviedli, že spoločnosti v ich postavení musia byť pripravené využiť všetky potenciálne trhové príležitosti.

ZDROJ: Allwyn Entertainment

Troch veľkých hráčov v regióne, t. j. Fortuna, TipSport a Entain CEE, dopĺňa rumunský líder SuperBet, ktorý pôsobí aj v Poľsku. Zároveň je to jediná veľká spoločnosť v regióne, ktorá nemá českú stopu, ako upozorňuje Horák zo spoločnosti Emmy Capital.

V segmente športového stávkovania je podľa Horáka určenie veľkosti trhu v porovnaní s lotériami ťažšie, dokonca nemožné. V porovnaní s lotériami je tu oveľa viac hráčov a tí nie sú tak ochotní zdieľať finančné ukazovatele. „Neexistujú relevantné údaje za celý trh, každý si hľadá údaje podľa svojich možností. Rôzni hráči majú rôzne kanály a jednotliví hráči zvyčajne nepozerajú za hranice svojej krajiny,“ hovorí Horák, ktorý sa napriek tomu domnieva, že v tomto segmente možno očakávať súhrnný GGR za celú Európu presahujúci jednotky miliárd eur.

Medzi najväčších hráčov v Európe patrí britská skupina Bet365, maltská Kindred Group, pod ktorú patria značky ako Unibet, a britský holding Entain, do ktorého patrí stávková kancelária bwin a spomínané spoločnosti Entain CEE. Európskym lídrom je podľa zahraničných médií írsky gigant Flutter Entertainment, ktorý ovláda stávkové kancelárie ako Betfair a Paddy Power.