Dvanásta Chelsea bude dúfať, že ukončí svoju nešťastnú sezónu na slušnej úrovni. Bude hostiť Newcastle, ktorý by sa ešte mohol posunúť zo štvrtého na tretie miesto v Premier League.  Po tom, čo mladý tím Chelsea vo štvrtok podľahol Manchestru United 4:1, hrozí Chelsea ďalší náraz. V najlepšom prípade môže skončiť na 11. mieste, čo nie je celkom to, čo bolo želanie na začiatku sezóny. Zápas začína 28. mája 2023 o 17:30.

Vyzerá to ako temná realita, keďže Blues vyhrali len raz v posledných 11 ligových zápasoch. Frank Lampard nedokázal pozdvihnúť mužstvo, ktoré teraz zúfalo čaká na koniec sezóny. Fanúšikovia zo Stamford Bridge však pri pohľade na ich nedávne výsledky nebudú mať príliš veľké nádeje pred nedeľným zápasom.

Newcastle je na rozdiel od domácich tím plný sebavedomia. Po tom, čo sa im podarilo postúpiť do Ligy majstrov vďaka remíze 0:0 proti Leicesteru, majú zverenci Eddieho Howea všetky predpoklady na to, aby zápas ukončili víťazstvom. Tento posledný zápas začínajú len dva body za tretím Manchestrom United. Víťazstvo červených diablov nad Fulhamom im zabezpečí tretie miesto. Ak však United remizujú alebo prehrajú, Newcastle sa v prípade víťazstva na pôde Chelsea dostane na tretie miesto. V posledných 13 ligových zápasoch prehrali len dva zápasy, deväťkrát vyhrali a dvakrát remizovali. Straky stále zostávajú jedným z najlepších defenzívnych celkov, keď doteraz inkasovali len 32 gólov. Ich forma vonku je tiež pôsobivá, keď v posledných šiestich ligových zápasoch vonku prehrali iba raz. V tejto sekvencii Newcastle štyrikrát vyhral a raz remizoval, takže by si mohol veriť, že sezónu ukončí ďalším víťazstvom.

Analýza formy

Chelsea prehrala na Old Trafford s Manchestrom United 4:1. Z posledných desiatich zápasov vo všetkých súťažiach prehrala osem, pričom v jednom z nich vyhrala a v jednom remizovala. Ich forma v Premier League je rovnako zúfalá. Blues vyhrali len jeden z posledných 11 ligových zápasov, sedem prehrali a tri remizovali. Hranie na Stamford Bridge neprinieslo žiadnu útechu, Chelsea tu nevyhrala v šiestich ligových zápasoch. Z nich trikrát remizovala a trikrát prehrala. Na druhej strane, Newcastle sa nachádza uprostred pôsobivej formy. Z posledných siedmich zápasov Straky štyri vyhrali a dva remizovali. Jediná porážka v tejto sérii prišla proti Arsenalu. Rovnako pôsobivá je aj forma Newcastlu vonku, keď z posledných šiestich ligových zápasov vonku štyrikrát vyhral a raz remizoval. Jediná prehra v tejto sérii prišla na pôde Aston Villy.

Analýza zostavy

Chelsea má dlhý zoznam absentujúcich hráčov, chýbať bude až deväť hráčov. Raheem Sterling, Armando Broja, Reece James, M’Golo Kante, Ben Chilwell a Mason Mount sú niektorí z hráčov, ktorí budú chýbať v tomto zápase. Mateo Kovačić je tiež zranený a jeho stav bude posúdený pred výkopom. Newcastle má tiež niekoľko absentérov, hoci nie toľko ako Chelsea. Chýbať im bude brankár Nick Pope, čo bude znamenať prvý ligový štart v sezóne pre Martina Dúbravku. Joe Willock a Joelinton budú chýbať aj Newcastlu. Ďalšími absentérmi hostí sú Emil Krafth, Jamaal Lascelles a Matt Ritchie.

Kľúčové ukazovatele zápasu Chelsea – Newcastle

  • V štyroch z posledných piatich zápasov Chelsea v Premier League padli góly oboch tímov
  • Chelsea inkasovala presne dva góly v šiestich z posledných siedmich domácich ligových zápasov
  • V deviatich z posledných 13 zápasov Newcastlu skórovali obe mužstvá
  • V piatich z posledných šiestich ligových zápasov Newcastlu vonku padli góly oboch tímov
  • V posledných deviatich ligových zápasoch vonku si Newcastle neudržal čisté konto

Tip na zápas

Sezóna Chelsea sa zmenila na malú katastrofu, keď z posledných 11 ligových zápasov vyhrala len jeden. Bude sa chcieť rozlúčiť víťazstvom, ale zdá sa, že víťazstvo je mimo ich dosahu. Napriek tomu sa domáci budú snažiť streliť aspoň gól, aby si ich fanúšikovia trochu vydýchli. Newcastle síce nemá proti Chelsea skvelú historickú bilanciu, ale ich nedávna forma je pôsobivá. Mohli by tu vyhrať a zvýšiť tak svoje šance na umiestnenie na treťom mieste. To všetko sľubuje vzrušujúce stretnutie. Náš tip na zápas Chelsea – Newcastle je remíza a oba tímy strelia gól.