Britská komisia pre hazardné hry uložila spoločnostiam 32Red a Platinum Gaming, ktoré vlastní spoločnosť Kindred Group, pokutu v celkovej výške 7,1 milióna libier (8,0 milióna eur/ 8,8 milióna dolárov) za sériu pochybení v oblasti sociálnej zodpovednosti a boja proti praniu špinavých peňazí (AML).

Spoločnosť 32Red spoločnosti Kindred, ktorá prevádzkuje stránku 32red.com, zaplatí 4,2 milióna libier, zatiaľ čo spoločnosti Platinum Gaming, ktorá prevádzkuje Unibet v Británii, bolo nariadené zaplatiť 2,9 milióna libier.

Obe značky dostali na základe vyšetrovania Komisie aj oficiálne varovanie.

ZDROJ: UK Gambling Commission

Zlyhania v oblasti sociálnej zodpovednosti

V rozbore niektorých zistení Komisia uviedla, že zistila niekoľko zlyhaní v oblasti spoločenskej zodpovednosti vrátane toho, že časy herných relácií zákazníkov spoločnosti 32Red mali viesť k skoršej identifikácii osôb, ktoré mohli utrpieť ujmu v súvislosti s hraním hazardných hier.

Regulačný orgán tiež uviedol, že kontroly spoločnosti 32Red neboli účinné, pretože nedokázali identifikovať a chrániť potenciálnych problémových hráčov. Komisia uviedla jeden príklad, ako hráč mohol v priebehu siedmich dní vložiť 43 000 GBP a prehrať 36 000 GBP.

Komisia síce uviedla, že interakcie so zákazníkmi v spoločnosti 32Red prebiehali a boli zaznamenávané, ale zistilo sa, že boli povrchné a nedostatočne hlboké, pričom prevádzkovateľ sa uspokojil s ubezpečeniami zákazníkov, že sú spokojní so svojou úrovňou hazardných hier a môžu si ich dovoliť.

Pokiaľ ide o spoločnosť Platinum Gaming, Komisia zistila, že nemala účinné zásady a postupy určené na identifikáciu samostatných účtov tej istej osoby. Ako príklad regulačný orgán uviedol, že zákazníci, ktorí sa sami vylúčili alebo zablokovali, sa mohli zaregistrovať po zablokovaní alebo vylúčení na platforme 32Red.

ZDROJ: shutterstock.com

Okrem toho sa zistilo, že spoločnosť Platinum Gaming neidentifikovala hráčov, ktorí mohli pociťovať ujmu spojenú s hazardnými hrami, a nekomunikovala s nimi.

Zlyhania v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí

Prechod k boju proti praniu špinavých peňazí a zlyhaniam zahŕňali informácie o tom, ako spoločnosť 32Red dôkladne neimplementovala opatrenia stanovené v nariadení o praní špinavých peňazí, financovaní terorizmu a prevode finančných prostriedkov (informácie o platiteľovi z roku 2017).

Pri preskúmaní zákazníckych účtov sa zistilo, že finančné spúšťacie faktory pre preskúmanie AML v spoločnosti 32Red boli príliš vysoké a nevhodné na účinné riadenie rizík prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. To následne umožnilo, aby sa v krátkom čase uskutočnili hazardné hry, ktoré Komisia označila za „významné“, bez toho, aby prevádzkovateľ vedel čokoľvek o finančnej situácii zákazníkov.

Zákazníci spoločnosti 32Red, na ktorých sa vzťahovala žiadosť o zdroj finančných prostriedkov alebo zdroj majetku, neboli vo väčšine prípadov obmedzení vo vkladoch a hazardných hrách počas dvojtýždňovej lehoty, ktorú prevádzkovateľ poskytol na odpoveď na žiadosť.

ZDROJ: shutterstock.com

Regulačný orgán tiež zistil nadmerné spoliehanie sa na dôveru, že finančné prostriedky prichádzajúce prostredníctvom firiem regulovaných Úradom pre finančné správanie (FCA) zmierňujú alebo odstraňujú riziko príjmov z trestnej činnosti.

Komisia poukázala najmä na jeden prípad, keď účet 32Red nebol v súlade s vlastnou politikou a postupmi zablokovaný po uplynutí lehoty na vyžiadanie informácií. To umožnilo zákazníkovi pokračovať vo vkladoch, hrať o 16 280 GBP a prehrať 8 321 GBP počas ďalších dvoch týždňov, kým nebol jeho účet zablokovaný.

Pri pohľade na spoločnosť Platinum Gaming regulačný orgán uviedol, že jej politiky, postupy a kontroly v oblasti AML neboli primerané.

Komisia uviedla, že spoločnosť Platinum Gaming nezabezpečila, aby sa jej politiky, postupy a kontroly priebežne prehodnocovali a primerane revidovali s cieľom zabezpečiť ich účinnosť.

Porušenia licencie

Pokiaľ ide o konkrétne porušenia licencie, Komisia rozhodla, že spoločnosť 32Red porušila odseky 2 a 3 licenčnej podmienky 12.1.1, ktorá sa týka AML a prevencie prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

ZDROJ: shutterstock.com

Spoločnosť 32Red porušila aj odsek 1 licenčnej podmienky 12.1.2, ktorá sa týka AML a opatrení pre prevádzkovateľov so sídlom v zahraničných jurisdikciách.

Komisia okrem toho uviedla, že spoločnosť 32Red nedodržala odseky 1 a 2 kódexu spoločenskej zodpovednosti (SRCP) 3.4.1 týkajúceho sa interakcie so zákazníkmi.

Pokiaľ ide o spoločnosť Platinum Gaming, Komisia uviedla, že bola tiež uznaná vinnou z porušenia rovnakej licenčnej podmienky a SRCP, ako aj SRCP 3.9.1 pre identifikáciu jednotlivých zákazníkov.

„Tieto pochybenia jasne poukazujú na to, že obaja prevádzkovatelia nedokázali komunikovať so zákazníkmi spôsobom, ktorý by minimalizoval riziko ich poškodenia v súvislosti s hazardnými hrami,“ uviedol výkonný riaditeľ Komisie Kay Roberts.

Naše vyšetrovania tiež ukázali, že sa prehliadali zásady a postupy týkajúce sa účtov zákazníkov aj postupov proti praniu špinavých peňazí. V konečnom dôsledku ide o príklad, ktorý by si mali všimnúť všetci prevádzkovatelia hazardných hier, aby zabezpečili neustálu ochranu svojich zákazníkov.“