Maďarský regulačný orgán pre hazardné hry (SZTFH) vydal vyhlášku, ktorou sa zavádzajú nové technické opatrenia v reakcii na zmeny a doplnenia zákona o hazardných hrách.

Vo februári 2022 Maďarsko zaviedlo legislatívu, ktorej cieľom je ukončiť štátny monopol na športové stávkovanie v krajine a nahradiť ho konkurenčným licenčným procesom, ktorý bude viac v súlade s mnohými susednými štátmi, a ktorý bude vykonávať SZTFH. Predchádzajúci systém označil Súdny dvor Európskej únie v roku 2017 za nezákonný.

ZDROJ: peakpx.com

Tento nový režim – ktorý sa začal uplatňovať od 1. januára 2023 – priniesol množstvo požiadaviek pre žiadateľov, ktorí chcú v tomto štáte začať svoju činnosť.

Prevádzkovatelia, ktorí chcú získať povolenie od SZTFH, musia mať aspoň päťročné skúsenosti s ponúkaním licencovaných online hier v niektorom zo štátov Európskeho hospodárskeho priestoru. Zákon tiež výslovne zakazuje udeliť licenciu podniku, ktorý sa v priebehu piatich rokov odo dňa podania žiadosti podieľal na prevádzkovaní nelicencovaných (nelegálnych) hazardných hier.

Zákon stanovil pre prevádzkovateľov poplatok za podanie žiadosti vo výške 10 miliónov HUF (23 000 GBP/ 26 000 EUR/ 29 000 USD). Okrem toho musia mať podniky základný kapitál vo výške najmenej 1 miliardy HUF, zaplatiť licenčný poplatok vo výške 600 miliónov HUF – ako aj zaplatiť poplatok za dohľad a daň z hazardných hier vo výške 2,5%, resp. 15% z hrubých príjmov z hazardných hier. Poplatok za dohľad sa vzťahuje len na náklady vo výške maximálne 10 miliónov forintov.

ZDROJ: pixabay.com

K dnešnému dňu (30. marca) SZTFH ešte neschválil spustenie prevádzky v Maďarsku žiadnemu zahraničnému prevádzkovateľovi, vydal len licenciu bývalému štátnemu monopolu Szerencsejáték Zrt, ktorý pôsobí prostredníctvom internetového portálu Tippmixpro.hu. Tri maďarské kamenné kasína majú tiež povolenie ponúkať online kasíno prostredníctvom viazanej licencie.

SZTFH vykonáva zmeny a doplnenia

V januári 2023 Maďarsko zaviedlo ďalšie právne predpisy, ktorými sa mení a dopĺňa zákon o hazardných hrách v krajine, a to zavedením viacerých ďalších technických zmien s cieľom liberalizovať nový trh s hazardnými hrami. Predtým zákon obmedzoval možnosť hráča mať u jedného prevádzkovateľa len jeden zostatok. Podľa nových pravidiel môže mať zákazník viacero zostatkov spojených s každou hrou.

Okrem iných zmien právne predpisy tiež umožnili podnikom poskytnúť používateľom možnosť predčasného výberu peňazí, ak je hra takto navrhnutá. Podľa textu sa na cash out majú vzťahovať rovnaké pravidlá a obmedzenia, ktorými sa riadi vyplácanie výhier.

Vyhláška regulačného orgánu vykonáva novozmenený zákon o hazardných hrách na úrovni štátneho orgánu. Oznamuje sa v nej nový prvok bezpečnejšieho hrania hazardných hier, ktorý má sprevádzať zavádzanie predčasného výberu hotovosti v Maďarsku.

„Prevádzkovateľ hazardnej hry je povinný výslovne upozorniť hráča na skutočnosť, že využívanie tejto funkcie so sebou prináša zvýšené riziko nadmerného hrania a závislosti, pričom táto informácia sa musí objaviť v texte propagácie rovnakou veľkosťou písma ako text,“ uvádza sa vo vyhláške.