Odbory označili pracovné podmienky za novodobé otroctvo: Futbalové štadióny v Katare postavili migrujúci pracovníci z celého sveta – v pochybných podmienkach. Toto je ich príbeh.

Sujan Mia prišiel do Kataru z Bangladéša v nádeji, že svojej rodine umožní lepší život. Vrátil sa v rakve, pričom okolnosti jeho smrti sú dodnes nejasné. Malcolm Bidali z Kene prišiel do Kataru pracovať – a skončil vo väzení. Dnes je späť v Keni a chce pomáhať ďalším migrujúcim pracovníkom. Napriek pozornosti, ktorú futbalový šampionát vzbudzuje, sa zdá, že v Katare sa zmeny dosahujú len ťažko. Reportáž Floriana Nuscha s ilustráciami od Aleksandry Kononovej.

____

Deutsche Welle, skrátene DW, je nemecký verejnoprávny, štátny medzinárodný vysielateľ financovaný z nemeckého federálneho daňového rozpočtu. Satelitná televízna služba DW pozostáva z kanálov v angličtine, nemčine, španielčine a arabčine. činnosť DW je regulovaná zákonom o Deutsche Welle, čo znamená, že obsah má byť nezávislý od vplyvu vlády. DW je členom Európskej vysielacej únie (EBU).

DW vysiela od roku 1953. Sídlo má v Bonne, kde sa vyrábajú jej rozhlasové programy. Televízne vysielanie sa však takmer celé vyrába v Berlíne. Na oboch miestach sa vytvára obsah pre spravodajskú webovú stránku DW. Od roku 2021 zamestnáva Deutsche Welle vo svojich kanceláriách v Bonne a Berlíne, ako aj na ďalších miestach po celom svete, viac ako 4 000 zamestnancov z viac ako 140 krajín.