Spoločnosť Kindred Group zverejnila svoju neauditovanú priebežnú správu za prvý štvrťrok tohto roka. Finančné výsledky boli ovplyvnené tým, čo podnik očakáva ako krátkodobú prekážku, pokiaľ ide o dlhodobé vyhliadky je majiteľ Unibet skôr optimistický. Celkové príjmy (B2C a B2B) dosiahli 246,7 milióna GBP (307 miliónov USD).

Prevádzkovateľ online hazardných hier zaznamenal pokles hrubých výnosov (B2C) o 31% na 242,4 milióna GBP (301,5 milióna USD) z 352,6 milióna GBP (438,7 milióna USD) v porovnateľnom období minulého roka. S výnimkou Holandska, kde regulačné prekážky prinútili niektorých prevádzkovateľov stiahnuť sa, kým si nezabezpečia nové licencie – hrubé príjmy klesli o 7%.

Zatiaľ čo začiatkom roka 2022 sa spoločnosť po dvoch rokoch, keď naše životy ovplyvňoval COVID-19, vrátila do normálu, dnes sme svedkami znepokojujúceho geopolitického vývoja v Európe, ktorý prináša neistotu aj tragédiu, ktorá určite zanechá stopy v dohľadnej budúcnosti,“ komentoval generálny riaditeľ Henrik Tjärnström.

ZDROJ: Kindred, Generálny riaditeľ spoločnosti Kindred Henrik Tjärnström a Patrick Kortman, riaditeľ pre rozvoj spoločnosti a vzťahy s investormi, počas prezentácie za 1. štvrťrok.

Zatiaľ čo tento vývoj mal obmedzený vplyv na výsledky spoločnosti Kindred za prvý štvrťrok 2022, naďalej zaznamenávame vplyv normalizácie po skončení COVID-19 na všetkých trhoch, ako aj rozhodnutie ukončiť činnosť na holandskom trhu v 3. štvrťroku 2021,“ dodal.

Podkladový EBITDA za štvrťrok klesol o 77% na 24,5 milióna GBP v porovnaní so 106 miliónmi GBP (131,9 milióna USD) v minulom roku. Zisk pred zdanením dosiahol 7,6 milióna GBP (9,5 milióna USD), čo je menej ako 85,3 milióna GBP (106,2 milióna USD) v 1. štvrťroku 2021. Okrem finančných výsledkov spoločnosť oznámila aj pokles počtu aktívnych zákazníkov na 1,4 milióna z 1,8 milióna.

Náš diverzifikovaný produktový a trhový mix nám poskytuje relatívnu mieru stability v rámci celej skupiny. Videli sme to už niekoľkokrát, v neposlednom rade počas pandémie, keď šport na určitý čas prakticky zmizol,“ uviedol Tjärnström.

Výkonný riaditeľ poznamenáva, že s výnimkou Holandska diverzifikované portfólio spoločnosti zaznamenalo v priebehu štvrťroka „solídny výkon kasína“ na všetkých trhoch, s nárastom o 1% oproti rovnakému obdobiu minulého roka, a to napriek náročným porovnateľným podmienkam. To pomohlo vyvážiť mierne volatilnejšie stávkové kancelárie, ktoré začali silno, ale v druhej polovici štvrťroka mali slabší výsledok.

Prevádzka stávkových kancelárií priniesla hrubé výnosy z výhier, ktoré boli negatívne ovplyvnené slabou stávkovou maržou, ktorá po započítaní voľných stávok dosiahla len 7,8% v porovnaní s 10,7% v druhom štvrťroku 2021; zatiaľ čo priemerné denné hrubé výnosy z výhier v kasíne a ostatných produktoch zostali na rovnakej úrovni ako za celý prvý štvrťrok 2022.

ZDROJ: Kindred

Ukončenie činnosti na holandskom trhu malo výrazný vplyv na príjmy, ktoré boli síce výrazne nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ale v súlade so štvrtým štvrťrokom 2021. Očakáva sa, že tieto nepriaznivé vplyvy budú pretrvávať až do získania licencie v Holandsku a do doby, kým nezačnú doznievať účinky normalizácie Covid-19.

Hoci tento dočasný tlak na hornú líniu znižuje našu ziskovosť v krátkodobom horizonte, z dlhodobého hľadiska si zachovávame veľmi pozitívny pohľad na návratnosť investícií do našej technologickej platformy a strategických projektov, ako je naša expanzia v USA a nedávno oznámená platforma Kindred Sportsbook,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Kindred. Spoločnosť dúfa, že „v priebehu tohto roka“ spustí prevádzku v Holandsku.