Majstrovstvá sveta zvyčajne zaplavujú stávkové kancelárie peniazmi, tak prečo nie tentoraz, keď sa hrá v Perzskom zálive? Existuje niekoľko dôvodov, prečo Katar nie je z obchodného hľadiska pre domácich hegemónov v oblasti hazardných hier ideálny. Najmä Fortuna a Tipsport budú súťažiť o milióny stávkujúcich v čase, keď sa tradične míňajú peniaze na vianočné darčeky – a nie na tikety s neistou návratnosťou – a to v čase, keď sa za reklamný priestor počas Vianoc platí najviac počas roka, a navyše v čase hroziacej hospodárskej krízy.

Dôležitosť šampionátu dokumentujú nevídane tučné výdavky stávkujúcich spred štyroch rokov. Svetový pohár naposledy hostil Kremeľ a jedenásť ruských miest. Všetky stávky vtedy predstavovali v Česku viac ako 3,6 miliardy korún. Fortuna a Tipsport vtedy prijali viac ako miliardu korún v stávkach a vyplatili približne deväťsto miliónov korún vo výhrach.

ZDROJ: WINARCH

Česi vsadili na vidinu zisku z futbalového šampionátu rekordných 2,5 miliardy Kč. Bookmakeri dúfajú, že tento rok sa im podarí tento rekord prekonať. Nevedia však, ako sa pre nich najdôležitejšia obchodná príležitosť tohto roka skončí.

Chceli by sme sa pohybovať okolo 1,3 miliardy korún v prijatých stávkach. Ľudia však budú chodiť do nákupných centier a kupovať darčeky. Možno sme turnaj precenili, to sa ešte uvidí,“ uvažuje hovorca Fortuny Petr Šrain.

Tipsport sleduje podobný cieľ, Chance by chcela prijať 280 miliónov českých korún. Zatiaľ sú stávky skromné, hráči vsadili len približne 30 miliónov v stávkovej kancelárii Fortuna, 10 miliónov v Tipsporte a 2,2 milióna v Chance. Kolesá hazardných hier sa však naplno roztočia až budúci týždeň, keď sa odohrajú prvé zápasy. Otázkou zostáva, ako sa stávkové kancelárie vyrovnajú so snahou plne speňažiť katarský turnaj. Jednou z najväčších komplikácií je skutočnosť, že sa nehrá v tradičnom období júna a júla, ale v novembri a decembri – v Katare by to totiž počas letných horúčav bolo len ťažko možné.

ZDROJ: WINARCH

Väčšina prestížnych ligových súťaží sa už v júni a júli nehrá, takže majstrovstvá sveta sú pre stávkové kancelárie niečím navyše, čím môžu vyplniť obdobie, ktoré by inak nazvali uhorkovou sezónou. „November a december sú veľmi silné mesiace aj bez majstrovstiev, ligové súťaže zvyčajne bežia na plné obrátky. Tie hlavné sa však tento rok zastavia, aby sa šampionát mohol uskutočniť. Šampionát je teda oveľa menším prínosom ako zvyčajne,“ vysvetľuje Schrain.

Neúčasť Čechov na turnaji má vplyv aj na hazardné hry. Hovorca spoločnosti Tipsport Jiří Hadrava odhaduje tento pokles o niekoľko desiatok percent. To zodpovedá prepočtom Fortuny, podľa ktorých by stávkari v prípade účasti Čechov stavili o 200 miliónov viac, t. j. 1,5 miliardy českých korún. Okrem toho je Fortuna partnerom národného tímu, takže jej neúčasť na turnaji jej bráni v tom, aby využila prípadné výhody.

Aspoň sa hrá v časoch prijateľných pre európskeho diváka a nie v nepriaznivých, čo sa prejavilo v objeme stávok začiatkom roka počas zimných olympijských hier v Číne,“ pripomína Hadrava. Komfortný časový rozdiel len dvoch hodín, o ktoré Katar predbehol Českú republiku, si Európania užijú na dlhý čas naposledy. Ďalšie majstrovstvá sveta sa budú konať v Kanade, Spojených štátoch a Mexiku.

ZDROJ: peakpx.com

Význam turnaja sa odráža aj v investíciách stávkových spoločností do reklamy a marketingu. „Sú vyššie o desiatky percent ako v štandardnom období,“ hovorí Shrain bez uvedenia sumy. „Dátum turnaja nám tiež nehrá do kariet, pretože reklamný priestor je najdrahší v predvianočnom období,“ dodáva Shrain. Spoločnosť Tipsport, ktorej tvárou kampane bude slovenský reprezentant a obranca Martin Škrtel, tiež neuvádza svoje investície do reklamy.

Ziskovosť turnaja bude veľkou neznámou aj pre stávkové kancelárie. Zatiaľ čo za štandardných okolností sa prípravné zápasy hrávajú v oveľa väčšom počte, tento rok sa väčšina hráčov presúva z elitných líg priamo na turnaj.

Je to handicap pre stávkarov a bookmakerov. Zatiaľ čo marže a ziskovosť dlhodobých súťaží, ako je Premier League alebo NHL, sú odhadnuteľné a čitateľné, krátkodobé turnaje majú oveľa vyššiu volatilitu. Takže reálne môžeme mať vyššie alebo nižšie príjmy a marže môžu byť až osem percent alebo len tri percentá,“ hovorí Shrain. A čo by bol úspech? „Keby sme boli niekde uprostred, nebolo by to zlé.

ZDROJ: peakpx.com

Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich šampionátov nemajú tipujúci jasného favorita na celkové víťazstvo. Medzi najpravdepodobnejšie tipy stávkujúci Fortuny zaraďujú Anglicko (20 percent stávok), Brazíliu (17 percent), Španielsko (14 percent), Argentínu (11 percent), Belgicko a Francúzsko (7 percent) a Portugalsko a Nemecko (6 percent).

Tipsport tiež eviduje stávku na 30 000 korún, ktorá sa ukáže ako víťazná, ak turnaj ponúkne iba jeden hattrick, s kurzom 1,6:1. Na možnosť, že majstrovskú trofej zdvihnú nad hlavu hráči krajiny, ktorej sa to ešte nikdy v histórii nepodarilo, vypísala stávková kancelária kurz 3,48:1. Tipsport potom pri kurze 12:1 dal do ponuky tip, pri ktorom skóruje súperov brankár.