Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána predĺžila licencie na stávkovanie svojim „spojencom“ v oblasti hazardných hier až do roku 2056. Tento krok prichádza necelý rok pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Predĺženie licencií bolo oznámené na stránke maďarského orgánu pre kontrolu hazardných hier.

Orbán predĺžil platnosť licencií pre kasína o 35 rokov

Toto rozsiahle 35-ročné predĺženie sa javí ako mimoriadne neštandardné, keďže platnosť licencií prevádzkovateľov hazardných hier mala vypršať v roku 2024, teda o tri roky, informuje portál gamblingnews.com. Orbánova vláda na otázky odpovedala, že nové licencie sú podpísané s ohľadom na najlepší hospodársky záujem Maďarska. Podrobnosti nových zmlúv predpokladajú dodatočné príjmy do štátneho rozpočtu vo výške viac ako 10 miliónov USD na obdobie rokov 2021 až 2024.

Všetkých päť budapeštianskych kasín, ktorým bola predĺžená licencia, patrí spoločnosti Las Vegas Casino Diamond. Tento prevádzkovateľ je jediným subjektom, ktorý získal povolenie v 30-ročnej histórii maďarských hazardných hier. Bol tiež prvým prevádzkovateľom, ktorý v roku 2017 získal licenciu na online stávkovanie v krajine. LVC Diamond vlastní István Garancsi, blízky priateľ predsedu vlády, uvádza Telex.

ZDROJ:unsplash.com

Keď sa novinári pokúsili kontaktovať spoločnosť LVC Diamond so žiadosťou o vyjadrenie, nedostali odpoveď a následne nemohli získať žiadne ďalšie podrobnosti o obnovených stávkových licenciách.

Snaha o podporu vo voľbách alebo zábezpeka do budúcnosti?

Viktor Orbán sa bude budúci rok uchádzať o štvrté funkčné obdobie po sebe. Predseda vlády je členom strany Fidesz – KDNP a na svojom poste je už jedenásť rokov. Nálady v Maďarsku sa však začínajú meniť a Orbán čelí čoraz silnejšej opozícii. Očakáva sa, že nadchádzajúce voľby v krajine budú najostrejšie za posledné desaťročie.

Keďže volebný súboj sa nezadržateľne blíži, niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že Orbánovo rozhodnutie predĺžiť licencie svojim spojencom v oblasti hazardných hier o 35 rokov nemusí byť ničím iným ako krokom, ktorým si chce zabezpečiť ich stálu podporu alebo prosperitu v prípade, že by vo voľbách neuspel. Sú to však zatiaľ len špekulácie.

ZDROJ:unsplash.com

Viktor Orbán je do istej miery kontroverznou postavou a pomerne vlažne bojuje aj proti korupcii. Obvinenia z nedostatočnej aktivity v boji proti korupcii a bujnejúci klientelizmus viedli k tomu, že Európska únia neposkytla Maďarsku peňažnú pomoc na boj proti COVID-19. Okrem toho Maďarsko obsadilo jedno z posledných miest v každoročnom indexe vnímania korupcie, ak berieme do úvahy len krajiny Európskej únie.

Napriek všetkému premiér Orbán naďalej tvrdí, že obvinenia z korupcie sú nepravdivé a sú spôsobené nesprávnym vnímaním jeho úsilia o krajinu a jej budúcnosť.