Nemecké mesto Brémy nie je spokojné s prevádzkovateľmi kurzových stávok. Vyjadrilo obavy z ich postupov v boji proti praniu špinavých peňazí (AML) a oznámilo, že všetky pobočky stávkových kancelárií sa budú musieť zavrieť.

Mestský senátor pre vnútorné záležitosti Ulrich Mäurer nadáva na spoločnosti prevádzkujúce kurzové stávky a obviňuje ich, že nie sú ničím iným ako zásterkami na pranie špinavých peňazí. Podľa denníka The Guardian je miestny komunálny politik v Brémach zrejme nespokojný so stavom podnikania v oblasti športového stávkovania.

Mesto Brémy spravilo radikálny krok a zrušilo všetkých 32 vydaných licencií na stávkovanie. Výsledkom je, že všetky pobočky musia prestať prijímať stávky, inak budú čeliť obvineniam z nelegálneho hazardu.

ZDROJ: Image by Tom from Pixabay 

Brémy rušia legalizáciu stávok

V odvetví hazardných hier zvyčajne proces podávania žiadostí zahŕňa kontrolu minulosti s cieľom určiť spôsobilosť a legitímnosť prevádzkovateľov a ich vedúcich pracovníkov. V Brémach sa to však nestalo.

Mäurer požaduje, aby prevádzkovatelia, ktorým Brémy udelili licenciu, teraz preukázali zdroje finančných prostriedkov na získanie licencie. Spoločnosti majú čas do 5. augusta, aby buď napadli jeho príkaz, alebo predložili dokumenty, ktorými odôvodnia svoj status.

Brémy sa domnievajú, že herný priemysel v Nemecku je plný problémov s praním špinavých peňazí. Zdôraznil správu z roku 2019, ktorá ukázala, že zločinci využívajú legálne hazardné operácie na pranie špinavých peňazí.

V tej istej správe sa uvádza, že nákup stávkových operácií je tiež hlavným cieľom pre tých, ktorí chcú skryť zdroje nelegálnych finančných prostriedkov. Správa sa však nezmienila o opakovaných porušeniach pravidiel AML, za ktoré Deutsche Bank zaplatila rekordné pokuty. Tvrdila tiež, že spolková krajina Meklenbursko-Predpomoransko umožnila pranie špinavých peňazí, z ktorého malo prospech Rusko.

ZDROJ: Image by Nicole Pankalla from Pixabay 

Podľa vlády nie sú kamenné stávkové kancelárie ničím iným ako krycími obchodmi. Okrem nákupu nehnuteľností na pranie špinavých peňazí sa v zákulisí odohrávajú aj ďalšie pochybné aktivity. V správe sa uvádza, že v mnohých prípadoch boli stávkové kancelárie fiktívne alebo simulované. Namiesto toho príjmy, ktoré spoločnosti vykazovali, boli peniaze z nezákonného predaja drog.

Prevádzkovatelia prispievajú k problému

Predtým, ako Mäurer spustil kladivo na stávkové spoločnosti, strávili Brémy posledných niekoľko mesiacov vyšetrovaním svojho stávkového ekosystému. Mesto kontaktovalo štyri spoločnosti, aby si vyžiadalo dodatočné informácie o tom, ako financovali svoje spustenia.

Žiadna z týchto štyroch spoločností však neodpovedala dostatočne podrobne na to, aby rozptýlila obavy úradov. To vyvolalo vysokú mieru obozretnosti a dalo do pohybu mašinériu, ktorá viedla k nútenému zastaveniu prevádzkovania kurzových stávok tento týždeň.

Tento problém sa môže rozšíriť na celé Nemecko. Krajina má už teraz problémy s prijímaním stávok z hazardných hier po schválení štvrtej medzištátnej zmluvy o hazardných hrách pred dvoma rokmi. Hovorkyňa vlády Rose Gerdts-Schifflerová však uviedla, že ostatné regióny Nemecka teraz prehodnocujú svoje postupy a „mnohé z nich budú nasledovať“ príklad Brém.

ZDROJ: peakpx.com

Nemecká asociácia pre športové stávky nie je s rozhodnutím mesta spokojná. Už teraz vedie bitku o reklamu na športové stávky a na motívy mesta má vlastný názor. Skupina označila zákaz za „svojvoľný“ a „právne pochybný“ a dodala, že je motivovaný len politickými cieľmi.